Blogosfera Spori Zecov

Kraljevstvo za burger…, ali ono, fakat, najbolji burger!

Najbolji uvod u Zagreb Burger Festival 2018: If you need good hot grillin', Try my burger stand. If you need a slice of thrillin', I'm the baddest in the land. Any way you want it baby, I am your burger man. (ZZ Top, Burger Man)
Objava 16. rujna 2018. 0 komentara 8806 prikaza
Foto: Saša Stanković
Foto: Saša Stanković
Zagreb Burger Fest 2018, Mason Burger

Zagreb Burger Festival na Strossmayerovom trgu ponovo je epicentar gastro-craftovskih podrhtavanja uz lavinu dobrog zvuka s DJ samplera svjetskih i domaćih grebača vinila. Čak 18 majstora posebno pripremljenog mljevenog mesa, ribe ali i povrća (da, ove su godine i vegani došli na svoje) pripremat će više od 70 različitih verzija burgera, a neke od njih imat ćete prilike kušati samo kao iznenađenja dana.
Posjetiteljima su se prošle godine zamjerila duga čekanja u redovima, a dio je prigovarao i da su cijene previsoke. Organizatori su prvoj zamjerki doskočili lansiravši besplatnu aplikaciju za mobilne uređaje FestApp za naručivanje burgera koja je ipak samo djelomično smanjila gužve, jednostavno zato što je ove godine još više burgeromanijaka nego prošle godine.FestApp
Glede cijena, svatko može naći nešto za sebe, ali ako mislite da je za pojedine gourmet primjerke devedesetak krznenih životinjica previše, pročitajte što sve burger majstori moraju raditi da bi pred vas stavili savršenu kombinaciju peciva, (najčešće) mljevenog mesa, povrća i umaka koji se ponekad spremaju i po nekoliko sati, gotovo kao u restoranima visoke kategorije. E sad, da li je takvim fine dining primjercima mjesto na urbanom festivalu? Rekao bih svakako da – na kraju, ideja ovakvog burger festivala je da gurmani (ali i oni koji to možda postanu) na jednom mjestu mogu probati slasne street food zalogaje kojih ili nema u redovnoj ponudi, ili burger majstori nisu iz Zagreba.
Dodatna čar ovogodišnjem Festivalu daje gostovanje nekoliko poznatih chefova koje poznajemo iz nekih drugih priča: Mate Janković je na desetak dana zamijenio TV show s kućicom Bistro & Wine Bara Pod zidom, Marko Palfi je odlučio chefovski transfer iz čakovečke Mundoake u The Garden Bar & Kitchen predstaviti janjećim i junećim burgerom po posebnoj recepturi samo za ovu prigodu, a prošlogodišnji pobjednik Ivan Zidar ponovo je u igri sa svojim Mason Burgerom.


OK, koji je najbolji?
Festival burgera je i natjecateljskog karaktera, pa svaki posjetitelj može glasati za svog favorita, a burgere su već ocijenili i novinari te burger crew sastavljen od petnaestak food blogera. O ukusima se zaista nema smisla raspravljati, jer neki ne vole da ih boja mesa podsjeća na životinjicu koja je nedavno trčkarala pašnjacima, drugima su tartufi ili umaci neobičnih okusa apsolutni ne! ne! ne!, a treći vole sve što vole mladi, ali im pecivo i dalje mora biti kao da je izašlo iz obližnje pekarnice. Stoga ocjene shvatite samo kao naputak koje kućice vrijedi posjetiti među prvima, a preporučujem da Festival posjetite u paru, premda diverzantske grupice od tri do četiri člana predstavljaju idealnu postavu koja omogućava da u narednim danima isprobate baš sve što se na Festivalu nudi, uključujući i izbor craft piva iz varionice The Garden Brewery-a.
Food blogeri su isprobavali natjecateljske primjerke za dva stola, a moja je malenkost bila toliko uporna da je u vlastitom aranžmanu isprobala i one koji su mi promaknuli u prvom krugu. Burger crew je izabrao BBQ Special iz Burger Bara za najboljeg, Submarineov Special drugom najboljom kombinacijom, dok je The Cellar Grill s Jameson burgerom treći po izboru okusnih pupoljaka food blogera. U posebnoj kategoriji, za najbolji veganski burger proglašen je primjerak iz splitskog Toto's Bara, izašao ispod njihovog hi tech grilla na paru.
Osim naravno ukupnog dojma, posebno smo analizirali kakvo je pecivo (koje na kraju čini 60% standardnog burgera), okus i teksturu mesa, odnosno punjenja kod veganskih, te naravno umake i razne dodatke koji dozvoljavaju burger majstorima da puste maštu s lanca i samo im je nebo granica. Što se dopalo burger crew timu, a koji su moji osobni favoriti.
Redoslijed (p)opisa nema veze s osvojenim mjestima, tek toliko da se zna...


Submarine
Ekipa iz (žute) podmornice ponosno ističe da je 99% sastojaka hrvatskog porijekla: junci se dobro hrane na farmama iz okolice Žumberka, sir se pravi u Zagorju, salata raste u Slavoniji, sjajna panceta se dimi i suši u Dalmaciji, tartufe traže naravno po Istri, a pecivo rade po vlastitoj recepturi u jednoj zagrebačkoj pekari. Special burger, mogli bi reći, gotovo je tradicionalan: taman koliko treba slatkasto brioche pecivo pruža utočište za savršeno sočno i idealno mljeveno (samo) juneće meso, a senzaciju okusa dopunjuju njihova sada već legendarna dalmatinska panceta i kremozni dimljeni sir. Za potpuni gourmet vrhunac zaslužni su kobasica crne slavonske svinje i uravnoteženi special i BBQ mayo umaci. Deset polizanih prstiju najbolji su dokaz da se isplati potrošiti 48 kuna za ovogodišnjeg prvaka…Submarine


The Burger Bar
Na južnoj strani zagrebačkog velesajma, lokaciji na kojoj to ne bi očekivali, u simpatičnom kiosku već se gotovo četiri godine peku i slažu jedni od najboljih burgera u gradu. Ovo im je prvi nastup na nekom street food festivalu i odmah su osvojili nepca burgeroljubaca. Baš kao i Vatrene (one, iz Rusije), njihove burgere odlikuje odvažnost i izdržljivost: BBQ Special se, iako bogato začinjen home made BBQ umakom od čak 26 sastojaka, dobrim dijelom ljutkastih svidio i većinskom ženskom dijelu žirija. Kad tome dodate lagani brioche tostiran s maslacem, juneću pljesku obogaćenu prženom slaninom i prekrivenu cheddar sirom, a okus prženog luka i radiča vam još dugo golica maštu i ne silazi s okusnih pupoljaka ni nakon (nekoliko) gutljaja pive – jasno vam da upravo jedete, po sudu food blogera najbolji burger na ovogodišnjem Festivalu, koji je i cjenovno prihvatljiv (45 kuna zlatica)!
Probajte i njihov Signature burger u koji ide umak s potpisom na blue cheese bazi, a ublažava ga svježa rukola.Burger Bar


Mason Burger & Stuff
Minimalizam Zidarovih burgera već je odavno poznat burgeroljupcima: osobno, meni najbolji Butter burger školski je ogledni primjer kako dva osnovna sastojka, ali vrhunske kvalitete - pecivo i mljeveno meso – ne trebaju nikakvo maskiranje s umacima i dodacima. Brioche Bun pecivo, čiju je pripremu usavršio u institutu Paul Bocuse u Lyonu te sitno mljeveno juneće meso s otprilike 40% masnoće sve je što vam treba za gastro svršetak. Zidar je kralj gradskih tržnica koje neumorno obilazi u potrazi za savršenim, ali uvijek lokalnim namirnicama, pa je tako ovaj put na ocjenjivanje donio Dimljeni Smokey Dolac. I ovaj je burger na istom minimalističkom tragu, s tim da mu za moj ukus nedostaje malo soli, ali sočna i perfektno mljevena junetina odležana u dimu, u kombinaciji s dimljenim sirom kupljenim kod kumica s Dolca te majonezom od pancete u potpunosti skidaju sol s rane. Nešto skuplji (60 krznaša) moj je osobni pobjednik ovog Festivala. Smokey Dolac, Mason


Cellar Grill
Phil Lynott sjajno je obradio tradicionalnu Whiskey in the Jar, a ekipa iz Cellar Grilla (točnije restorana Obrtnički dom u Zagrebu) u istom je stilu namazala umak od irskog Jameson whiskeya na zeleno obojeno pecivo i u njega posložila juneći burger s 4 vrste topljenog sira, prženi luk, a sve začinila kajenskim paprom i Worcester umakom. Već smo navikli na peciva različitih boja, no ovo je - osim što atraktivno izgleda - zadržalo mekoću i rahlost, pa ako uz to volite začinjeno i nije vam problem poljupcem s boljom polovicom podijeliti miris prženog luka, odvojite točno 50 kuna i popijte Jameson burger.Jameson Burger, Cellar Grill


BarbaQ
BarbaQ se, osim naravno burgera, može pohvaliti i s posebno dizajniranim smokerom za pripremu burgera kodnog imena BarbaQ Burger Buddy koji pljeskavicama osiguravaju još bolju termičku obradu, izbalansirane okuse i precizno doziranu količinu dima. Kad se otvori poklopac, samo gledajte lica ljudi koji se nađu u blizini: vjerujte i sami ćete poput opčinjenog zombija krenuti prema Buddyu. Predstavljeni B Burger sastoji se od čiste junetine (komadi ispod vrata do cica, slikovito su nam opisali) i mljevene dimljene govedine, bez aditiva i konzervansa s čipsom od luka i kiselo-slatkim krastavcima ipak nisu uspjeli u potpunosti ukloniti nedostatak partizansko žilavog briochea kojem je maslo ipak nedovoljno pomoglo. No uvjereni smo da, obzirom na konstantni napredak u pripremi pljeskavice, možemo očekivati i bolje pecivo i nadamo se uspješnom popravnom na sljedećem festivalu. Peto mjesto za 58 kuna…BarbaQ


Toto's Burger Bar
Splićani su se predstavili i s mesnim burgerima, ali burger crew blogerima za nepce je zapela njihova veganska verzija, s dodatkom prženih batačića koji mame nančarastom bojom i predivnim mirisom. Pecivo bez umjetnih aditiva je korektno i sočno, a posebnost je jogurt kojeg rade sami, te umak od češnjaka. No kako sam gotovo isključivi mesojed, najbolje da ipak sami provjerite da li vam se bezmesna verzija burgera sviđa ili ne.Toto's Burger Bar, veganski burger


Tek sam (p)opisao 6…, nije da ostali ne vrijede, ali morat ćete nešto ipak i sami istražiti. Nemojte zaobići Palfijev janjeći burger neobične strukture s dodatkom coleslaw salate od ribane mrkve, feta sirom, humusom od slanutka, grčkim jogurtom i mentom, sve začinjeno ljutim harissa umakom. I Jankovićeva verzija Slavonije između peciva vrijedna je čekanja u redu (ako zaboravite aplikaciju), Zagorec Špiro izdvaja se iz ponude je njegov burger sačinjen od domaće svinjetine! i junetine i poslužen sa specijalnim Špiro umakom i slatkim pecivom, 50 a Burger & Champagne Bar je iznenadio svojim lamburgerom od ličke janjetine u kombinaciji s baba ganoushem i halloumi sirom, a Burger Factory svojim Smoke burgerom i dalje izaziva oprečne komentare crnom bojom briocha i pomalo gumastom junećom pljeskavicom u američkom stilu.

Osim burgera, iznenađenja su pripremili i The Garden Brewery iz čije varionice dolazi craft pivo Märzen, spravljeno posebno za ovaj festival, a poznati barmen Marin Nekić predstavio je koktelski standard Tom Collins u nešto izmijenjenoj recepturi, prikladnoj za predah između proteinima i ugljikohidratima bogatim zalogajima. Na štandu na samom ulazu možete se opskrbiti s Volim ljuto pripravcima, koji je svake godine sve više i sve su ljući i ljući pa im više ni pet zvjezdica nije dovoljno za označavanje…
I zadnje, ali ne manje važno, organizatori su pripremili kutak za klinceze i klince, a zabavljaju ih hodajući burger i ketchup, s kojima mogu i zaplesati…

Foto: Sandro SklepićFoto: Foto: Sandro Sklepić 1 / 23

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.