Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Spori Zecov

Lana Alujević, mlada vinarka s ozbiljnim vinima

Ako mislite da ste probali sva dobra vina na Plešivici – grdno se varate. Mlada Zagrepčanka Lana Alujević u samo je dvije godine svojim vinima i pričom o njima privukla pažnju znalaca i ostalih vinoljubaca.
Objava 19. lipnja 2020. 0 komentara 3480 prikaza
Alujević vina
Alujević vina
Lana Alujević na Plešivici

Plešivica je već dulje vrijeme sinonim za vinograde s pogledom od bilijun litara iz kojih dolazi grožđe za neka od najkvalitetnijih vina i pjenušce. Druga je činjenica da se vino i žene (potajno) vole. Logičan zaključak bi bio da ćete na Plešivici vidjeti žensko društvo na nekoj od terasa ispred vinskih podruma kako uživa u odličnoj kapljici uz poneki zalogaj domaće hrane. Ali ne očekujete da ćete na strmim padinama između trsova ugledati nasmijanu vinogradarku s 15-litarskim spremnikom na leđima i zaštitnom maskom na licu dok obavlja proljetno prskanje vinove loze.

Pokušajte zamisliti reakciju vlasnika vinograda početkom 2018. godine koji su se javljali na Lanin oglas za kupnju vinograda kad su shvatili da je s druge strane mlada žena odlučna u namjeri da ostvari svoju ideju koja je dugo sazrijevala sve dok ljeto prije, obilazeći vinare na Pelješcu nije donijela konačnu odluku: kupit ću vinograd, sama ga obrađivati i proizvoditi vina!

Ne bi to bilo tako čudno – jer mladih je vinarki sve više – da diplomirana ekonomistica iz Zagreba do tog trenutka, osim što je odrastala uz djeda, baku i roditelje koji su uživali i razgovarali o vinima uz domaću spizu nije imala baš nikakvog (pred)znanja, niti je postojala obiteljska tradicija uzgoja loze i proizvodnje vina. Jedino što je imala bila je velika želja i volja za učenjem.

Naravno, nije sve išlo glatko: krajem veljače Lana je počela raditi u vinogradu kojeg je trebalo obnoviti i urediti, premda se s vlasnikom dogovorila o uvjetima kupnje tek u svibnju kad je ušetala u banku i zatražila kredit za kupnju 931 trsa i male kletice s podrumom. I tako je počela njena vinska avantura u kojoj su joj podršku pružili i roditelji, sestra i šogor, kao i prijatelji među kojima se posebno ističe jedan kojeg je upoznala tek kad je ušla u vinograd: Krešimir Ivančić, vlasnik vinarije Griffin čiji se podrum i vinogradi nalazi ni kilometar dalje uz cestu. Uz njega je naučila gotovo sve što danas zna o vinogradu i vinifikaciji, a prvu je berbu 2018. godine završila u njegovom podrumu jer njen još nije bio spreman. Prošle je godine, uz tatinu pomoć i tehnički sve odradila sama!

Lana je u vinogradu zatekla tri sorte: zeleni silvanac, chardonnay i sauvignon. Silvanac je najprije planirala zamijeniti jer joj se vina koja je probala od te, kod nas zapostavljene sorte, nisu pretjerano sviđala. Na Krešin nagovor, ostavila ga je i danas je vrlo sretna zbog toga jer je proizvela vino koje dobro rashlađeno predstavlja odličan za osvježenje u ljetnim mjesecima. Zelene jabuke i agrumi na nosu, skladne kiseline i mineralnost koju na kraju opet nadvlada voće oduševit će svakog ljubitelja svježih vina. Odlično paše uz lagana jela od peradi, ali meni je dobro sjeo i uz gurmanski izazov: fileke!

U to su se mogli nedavno uvjeriti i gosti zadarskog wine and dine bistroa Pašta & svašta u kojem je uz lagani brunch poslužen Alujević Silvanac iz 2019. godine kojeg Lana od milja zove „moj mali divljak“.

Uz silvanac koji zauzima polovicu vinograda, u Laninom su vinogradu podjednako zastupljeni sauvignon i chardonnay, sorte karakteristične za Bregovitu Hrvatsku i poglavito Plešivicu.

I Alujević Sauvignon je pripremljen za uživanje kao svježe vino, zelenkasto-žutog odsjaja i izraženih nota zelenog voća, paprike i pokošene cvjetne livade. Slične je stilistike kao silvanac, srednjeg je tijela, nižih alkohola i okusno uravnotežen, sortno karakteristične voćne strukture. Probajte ga uz sushi ili salatu s kozjim sirom.

A chardonnay? Lana ga oslovljava s gospodin chardonnay i u skladu s tim odlučila ga je ostaviti na vlastitom talogu dvije godine u drvenoj bačvi. Vino je nedavno filtrirano i spremno za punjenje u boce, a oni koji su ga probali kažu da se radi o jednom od najboljih hrvatskih chardonnaya. Budući da su količine ograničene (manje od 250 litara), samo će mali broj sretnika uživati u kompleksnim notama zrelog koštunjavog i tropskog voća, žutog poljskog cvijeća i nimalo naporne vanilije. Trajnog je okusa, vrlo kremozno i uravnoteženih kiselina, s primjerenim dodirom hrastove bačve. Ako ga se dočepam, uz čašu Chardonnay sur lie 2018. vidim guščju paštetu ili lijepu fetu tune ili morskog psa...

Ako vam pogled padne na etiketu feniksa koji krasi Alujević vina, nemojte puno razmišljati. Sve u svemu, jedna vinska priča od koje i ubuduće možemo puno očekivati.

Foto: Marko TelakFoto: Foto: Marko Telak 1 / 5

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.