Blogosfera Spori Zecov

Mlada vina mladih međimurskih vinara

Projektom „Mlado. Međimurje“ i domaći su se vinari uključili u svjetski trend predstavljanja mladih vina u predblagdansko vrijeme: druga generacija 6 mladih međimurskih vinarskih obitelji vjeruju u svoja mirisna i lepršava mlada bijela vina.
Objava 23. studenoga 2018. 0 komentara 99 prikaza
Rene Karaman
Rene Karaman
Mlada vina Međimurja

U zagrebačkom hramu dobrih zalogaja i još bolje kapljice, vinoteci i vinskom baru Bornstein Doris i Ivana Srpeka predstavilo se 6 vinarskih obitelji iz najsjevernije hrvatske regije, čime je Međimurje stalo uz bok vinskim regijama u svijetu, posebice Austriji i Francuskoj koja svoja odabrana, mlada buteljirana vina predstavljaju svega 2-3 mjeseca nakon berbe. Vina su se na tržištu nudila i prodavala mlada ne samo zbog svojih specifičnih osobina, već i zbog ekonomskog razloga: nekada se na njih nije plaćao porez!
Osim svima već poznatih boca šarenih etiketa u kojima je Beaujolais nouveau od sorte gamay noir à jus blanc i naše inačice mladog vina od portugisca, od ove godine i vinoljupci bijelih sorti mogu doći na svoje.

Cmrečnjak, Dvanajščak–Kozol, Kocijan, Kunčić, Preiner i Štampar nastavljaju uspješan uzlet međimurskih vinarija i vina i uz pomoć turističkih zajednica sve češće Međimurje pronalazimo na eno-gastro kartama Hrvatske. Osim brendiranja autohtone međimurske sorte pušipela – za koju je specijalno izrađena i unikatna boca – sommelieri posebno naglašavaju i izuzetnu kvalitetu međimurskog sauvignona za kojeg kažu da je jedan od najboljih na svijetu.


Uz standardne karakteristike mladih vina – berbe su najčešće u prvoj polovici rujna – svježina, manja koncentracija alkohola i voćnost kod Međimuraca je posebno izražena aromatika i mineralnost koju zahvaljuju specifičnim vinogradarskim položajima. Sauvignon, chardonnay, silvanac zeleni, rizvanac (Müller-Thurgau), pinot bijeli i muškat žuti u raznim kombinacijama ili kao samostalna vina u izvedbama mladih vinara u potpunosti odgovaraju njihovom temperamentu koji najviše dolazi do izražaja dok s iskrom u očima i uz prigodnu pošalicu pričaju o vinogradima, grožđu, berbi i vinima.

U sličnom zafrkantskom, a opet konkurentskom okruženju našao sam se na Korčuli, s tim da su Međimurci otišli korak dalje pa zajedno nastupaju i promoviraju svoja vina, pa tako na svim etiketama stoji oznaka MLADO. Svaki je od vinara svom vinu dao i osobni pečat pa ih vrijedi posebno i opisati…

Dvadesetdevetogodišnji Marko Cmrečnjak nastavlja dugogodišnju obiteljsku tradiciju vinogradarstva i vinarstva koja je još 1884. sagradila podrum u Svetom Urbanu u kojem se nalazi i arhiva vina te kušaonica Vinska hiža s terasom koja gleda na poznati Mađerkin breg. Marko i tata Rajko na 20-ak hektara uzgajaju više sorti, a jedna od njih je i rizvanac, sorta za koju se mislilo da je križanac rajnskog rizlinga i zelenog silvanca - tako je i dobila ime, ali se u posljednje vrijeme više koristi naziv Müller Thurgau, po imenu njegova uzgojitelja Hermanna Müllera iz švicarskog Thurgaua (nova saznanja upućuju na to da mu je drugi roditelj plemenka a ne silvanac).
Rizvanac predstavlja pravi izazov za svakog vinara, moguće ga je uzgojiti i na lošijim ekspozicijama, a svejedno ne gubi svježinu. Ovogodišnja berba (u drugoj polovici kolovoza) nije nikakav izuzetak: Rizvanac Cmrečnjak je suho, lagano i izuzetno pitko vino s citrusnim aromama i notom reske jabuke i pokazuje da tata i sin vrlo dobro znaju kada treba prekinuti vrenje, stabilizirati vino i zatvoriti ga u boce.

Među dečkima i curama posebno se ističe Tea Dvanajščak, vinarka koja je već sa 16 godina položila sommelierski ispit, a zajedno s bratom Viktorom i roditeljima na oko 8 hektara u okolici naselja Dragoslavec i podno najvišeg vrha Međimurja (Mokos, 344 metara nad morem), također uzgaja više popularnih sorti, između ostaloga pinot bijeli i sauvignon od kojih su proizveli odličan mladi cuvée. Sljubljivanjem sorti ubranih sredinom rujna cuvée Dvanajščak-Kozol je lepršavo vino prepoznatljivo po notama svježih zelenih paprika na nosu i nepcu koje definitivno ima potencijal i kroz dulje razdoblje.

Chardonnay Petra Kocijana s mirisom banana još je jedno dobro strukturirano suho vino s 12% alkohola i vrlo vjerojatno će se više svidjeti vinoljupkama zbog iznimnih mirisnih nota. Dio grožđa za ovo mlado vino pobrano je početkom rujna, a ostatak kasnije koje je predviđeno za odležavanje i kasnije puštanje u prodaju.
Vinarija obitelji Kocijan iz poznate Štrigove na oko 10 hektara njeguje vinograde koji se nalaze na lokacijama u Banfiju i Orehovčaku a proizvodi većinom bijela vina.

Na samoj granici Hrvatske i Slovenije - granična crta prolazi preko dvorišta - obitelj Kunčić u mjestu Banfi još se od 1859. godine babi vinogradarstvom, a Denis Kunčić četvrta je generacija koji je uz pomoć roditelja nastavio ulagati u podrum s potpuno automatiziranom punionicom i kušaonicu. S terase njihove vinarije pruža se pogled na Sloveniju i Mađarsku te na 10-ak hektara vinograda.
Cuvée Denisa Kunčića od žutog muškata, chardonnaya i sauvignona s najviše ostatka šećera, lepršavo i polusuho vino zavodljivog je mirisa cvjetnih aroma.

U vinarskoj obitelji Preiner čak tri generacije sudjeluju u proizvodnji vina: od bake i roditelja do Ljerke i Nenada koji vodi vinariju. Na oko 6 hektara u okolici Svetog Urbana uzgajaju široku paletu sorata, a planiraju izgraditi novi podrum i kušaonicu.
Predstavljajući mlado vino odlučili su se za Preiner Silvanac zeleni, kompleksnije vino, vrlo izražene mineralnosti, malo višeg postotka alkohola (12%), suho i dobro strukturirano.

David Štampar predstavio je mlado vino obiteljske vinarije utemeljene još 1913. godine kao vino koje je - žedno. Njihov je Silvanac zeleni lagan i pitak, suh, a opet voćan sa samo 10,5% alkohola.
Kao i nekad, vina svoj život započinju u vinogradima površine deset hektara na valovitim brežuljcima Svetog Urbana, čiji izuzetan položaj i klimatski uvjeti pogoduju međimurskim sortama, a pozitivni klimatski preokret dao je priliku i za uzgoj gamaya i cabernet sauvignona.

Sva su ova vina zatvorena u butelje u kontroliranim uvjetima s navojnim stelvin čepom koji garantira svježinu i čistoću, a ako se uspijete suzdržati, možete ih popiti i nakon nekoliko mjeseci i neće izgubiti na svježini.

Rene KaramanFoto: Rene Karaman 1 / 4

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.