Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Spori Zecov

Pizza, taj mračni predmet želja

Hrskava i tanka romana ili debela i sočna napoletana - tijesta za pizzu u zagrebačkom Franko's Pizza & Baru glavni su razlozi (ali ne i jedini) zašto je prije nekoliko dana na mojoj listi najboljih pizza došlo do smjene na vrhu.
Objava 30. listopada 2019. 1 komentara 1567 prikaza
Franko's
Franko's
Deep In the Woods

Više od godinu dana listu je predvodila splitska Bokamorra, u kojoj su sjajne pizze sljubili s koktelima, a za vrat su im puhali dečki iz Dukse 1. Ni pizzaiolima iz Franko'sa to nije uspjelo od prve – kad su sredinom ožujka otvorili reprezentativni prostor pored nekadašnje tvornice ulja na produžetku Branimirove njihova su jela iz krušne peći za siromašne talijanske seljake bila natprosječno dobra, ali bilo je prostora za napredak... I dečki su ga iskoristili na najbolji mogući način: s dvije nove pizze na repertoaru - Deep In The Woods i Pulled Pork - impozantna krušna peć s podom od kamena iz Napulja (Biscotto di Sorrento) koji omogućuje optimalnu temperaturu došla je do punog izražaja!

Glavni sastojak fermentiranog tijesta koje odmara najmanje 48 sata su specijalna talijanska brašna, a u kombinaciji s vrhunskim i ponekad neuobičajenim sastojcima poput kreme od pistacija, mortadele od vepra, namaza od bundeve i dodacima u obliku perlica od balzamičkog octa i nara - svi su elementi za poseban gurmanski doživljaj tu.

Izuzetak nije ni Deep In The Woods pizza, u kojoj glavnu ulogu ima sezonski najpopularnija namirnica - svježi vrganj iz naših šuma, koji se bolje smjestio na debljem napoletana tijestu (za svaku pizzu u Franko'su možete birati vrstu tijesta) jer je gljiva ipak pustila svoje sokove. Uz vrganj, sa svakim slasnim zalogajem nepca su bombardirana okusima kirurški precizno rezanih dimljenih obraza (guanciale nero) slavonske fajferice, mozzarelle fiori di latte i svježeg bosiljka. Jedina zamjerka je čak i za moj ukus prevelika količina crnog tartufa…

Premda su me u već spomenutoj Bokamorri oduševili s koktelima uz pizzu, za rješavanje tekućih problema ipak se najčešće odlučim za pifkana - ovaj sam put preskočio dragog mi Primariusa i naručio katalonski Moritz. Ugodno gorka Red Ipa s notama karamele je sjela k'o budali šamar, jer poseban okus ovog piva traži i kompleksniju hranu.

Kao idealna kombinacija za isprobavanje obje vrste tijesta pokazao se drugi novitet, Pulled pork pizza. Trgana svinjetina odlično je legla na hrskavo i tanko tijesto, zajedno sa žutim cherry paradajzićima karameliziranim cipollinama i naravno, mozzarellom di buffala.

Poučen naputcima iskusnih hedonista kojima je najbolji test kvalitete klasična Margherita, probao sam i nju, s obje verzije tijesta. Talijanska zastava u čast kraljice Margherite di Savoia koju je prvi put pripremio napuljski pizzaiol Raffaele i u Franko'su nije izgubila apsolutno ništa od svog šarma.

Tri jednostavna sastojka: svježi zeleni bosiljak, bijela mozzarella i San Marzano crvena rajčica s malo grana padana sira i par kapi ekstra djevičanskog ulja na oba su tijesta idealni sastojci u savršeno pogođenim omjerima.

Da riječ bar u nazivu pizzerie nije samo marketinški trik jasno je čim sjednete za stol jer će vas ponuditi s nekim od profesionalno pripremljenih koktela: izbor je ovaj put pao na Green Chartreuse s istoimenim francuskim likerom, tonikom, limetom i ružmarinom i Jalisco Mule, inačicu poznatog Moscow Mule koktela u kojem je votka zamijenjena tekilom. Na kraju sam imao priliku probati i 3 single malt i 3 blend whiskya koje su nam predstavili srdačni konobari i uz njih preporučili i hranu s kojom se najbolje sljubljuju.

Franko's je bila prva pizzeria u Zagrebu koja je probila granicu od 100 kuna, no obzirom na uloženi trud kako u interijer, vrhunsku krušnu peć i profesionalno osoblje, tako i na neprestano usavršavanje u pripremi tijesta i korištenje najboljih namirnica - cijena je primjerena onome što dobijete na stol.

I da, poželjno je napraviti rezervaciju - jasno vam i zbog čega!

Franko'sFoto: Franko's 1 / 5

  • terraviri:

    Sve je to relativno, iliti, o ukusima se ne raspravlja. Ali, dobro je što na tržištu ima za svakoga ponešto, napoletana, romana, sklepana..