Blogosfera Spori Zecov

Pohod Masnobradih na Chevo'se

Već tri godine gourmet špijuni i gastro krtice svakodnevno javljaju o ritualnim okupljanjima osoba sklonih zamašćivanju brade na balkanskoj strani Zagreba koji se spremno hvataju u koštac s proteinskim bombama od čak 750g
Objava 04. listopada 2018. 2 komentara 1166 prikaza
Foto: Saša Stanković
Foto: Saša Stanković
Chevo's, Tris rebarca (photo by SZ)

Najveća spavaonica u Hrvatskoj na južnoj obali Save zadnjih se nekoliko godina polako ali sigurno pretvara u dnevni boravak s otvorenom kuhinjom i blagavaonicom pa sve više gladnih odlazi preko rijeke u suprotnom smjeru od uobičajenog…, a vraćaju se prema centru s nimalo hipsterskim masnim bradama i špek-šlaufom iznad pojasa koji služi svačemu samo ne spašavanju…

Popularne roštiljarnice, ne samo u Zagrebu, najčešće ponosno ističu leskovačko nasljeđe, premda na samo nekoliko mjesta možete vidjeti parkirani automobil LE registarskih oznaka, prekriven prašinom i lišćem, što je najbolji znak da roštilj majstor već dugo potpiruje vatru na drvenom ugljenu i sam priprema smjesu za ćevape, pljeske, uštipke i ostale roštiljske delicije. Prostituiranje je učinilo svoje i ćevapoljupci si zaista moraju dati truda dok ne pronađu pravi, leskovački voz…

Dečki iz Beef & Wine Chevo's Grill Bara nedaleko rotora u Zapruđu još su prije tri godine odlučili krenuti malo drugačijim putem: osim sočnih ali uobičajenih komada mesa s roštilja na drveni ugljen pripremljenih na (novo)zagrebački način, u svakodnevnoj ponudi su im i steakovi i burgeri, a posebno su me privukli gableci među kojima je bar jedan na žlicu. Ovaj tjedan možete srkati pileći gulaš, sarmu ili grah iz kotlića, a ako imate sreće možete ponekad natrčati i na pravi slavonski fiš paprikaš. Planirate li na večeru, nije zgoreg rezervirati stol i povesti i pojačanje jer je čak i 150 kg teška MMA legenda Bob The Beast Sapp zamolio da mu ostatak zapakiraju za van… Istini za volju, prije toga je sam sprašio jednu cijelu platu od 850 grama mesa s dodacima poput lepinja, krumpirića i šampinjona, ali na drugoj se predao. Navodno je cijeli kat na kojem je predsjednički apartman još danima mirisao po luku i masti.

Zašto mi se Chevo's toliko svidio više od drugih sličnih mjesta?
Ponajprije zbog lokacije: hrabro je otvoriti takav lokal u Pruđu u kojem caruju pečenjare po tržnicama i kioscima s tetama u borosanama (sve ih je manje s brčićima iznad tankih usana) kojima je okretanje ćevapa jednako važno kao i (žalosno) vijest o uspjehu naših mladih informatičara na nekom svjetskom natjecanju. Kako nam je otkrio voditelj Chevo'sa Vanja Paris, kad su pred tri godine započeli svoju, pomalo atipičnu gastro avanturu u prostoru jedva većem od dvosobnog stana, jedino što su znali skuhati bile su hrenovke i ispeći jaja. Eh da, i znali su naručit' ćevape kod nekog od lokalnih trovača…
Podijelili su zadatke i svi zajedno učili i pomagali jedan drugome: Vanja kaže da je još i danas po potrebi i konobar i izbacivač, i kuhar i mesar.

Vremenom – a bilo je tu i uspona i padova - stvorili su respektabilan tim koji danas broji 22 člana, a predvodi ih sada već iskusni chef Igor Petek. Miješali su i mljeli meso tražeći savršeni omjer masnoće mesa i začina, igrali se s pacanjem i umacima te eksperimentirali s pecivima i sastojcima za burgere, a odnedavno Masnobradima nude i Tris rebarca, definitivno jači i od pokera šiš ćevapa. Dakle, drugi razlog mog oduševljenja je prosto proširena ponuda roštiljarnice u kojoj svatko može naći nešto sebe. Kad tome pribrojite simpatično osoblje, uvijek na usluzi te mogućnost da i kućni ljubimac uživa pored vas, desant na desnu obalu Save briljantan je hedonistički pothvat koji vas neće previše koštati.

Poslušajte savjet i dođete u organiziranoj diverzantskoj grupici jer će tada projektni zadatak „probaj od svega pomalo i vrati se živ“ vrlo vjerojatno uspješno završiti – sa ili bez doggy baga. Premda Chevo's nije klasična ćevabdžinica, započnite s klasikom, običnim i šiš ćevosom – fora je da ih možete naručiti komadno tako da ostavite dovoljno mjesta za ostale gurmanluke iz Chevo'sove otvorene kuhinje. Umjesto lepinje koja uobičajeno stiže uz bilo koje jelo s roštilja, probajte i bar jednu mazalicu, nasaftan komad prepolovljenog peciva premazan ljutkastom mesnom smjesom. Predahnite uz gutljaj piva (to je i jedina zamjerka ljubitelja craftova jer su slabo zastupljena u ponudi), ili uz čašu vina s teritorijalno domoljubno dobro popunjene vinske karte.

Ako ste do sada ostali suhe brade i čistih prstiju, u drugom naletu najbolje se podijeliti u interesne skupine: oni skloniji avijaciji uživat će u (punjenom) pilećem batku i zabatku, a gladuši mogu navaliti na steakove u rasponu od četvrt kilaša pa do mrcine Chevo's steaka od samo trifrtalj kile (za neupućene: 750 grama).
Neodlučnima preporučujem neki od šarenih burgera (crveni sa svinjetinom, zeleni s pilećim prsima i specijalnim umakom, crni s junetinom i Chevo's umakom, a naravno, tu je i Old School burger). Ako vam je fotkanje i postanje na Instagram više od hobija, Porco Rosso je najbolji izbor jer zaista izgleda k'o ogromna luda gljiva muhara, samo što je ova jestiva i više puta!

Za kraj, naravno ostavite Tris rebarca, uz koja zaista odlično paše Kutjevačka vrhunska graševina. Klasična BBQ rebarca već su otprije u ponudi, a od sada ih možete pocuclati u još dvije kombinacije. Zajednička im je osnovna priprema: najprije se napravi mješavina začina koja se sastoji od soli, ružmarina, kajenske paprike, papra, lovorovog lista, i granulata crvenog luka. Mješavina se zatim dobro utrlja u meso koje odleži preko noći, a potom se suši i dimi i tek tada je spremno za lagano pečenje na temperaturi od 135 stupnjeva. Nakon tri sata, rebarca se ostave hladiti i čekaju na zalijevanje jednim od umaka.

Osim već spomenutog klasičnog BBQ umaka, novi umaci su opčinili moje okusne pupoljke i nisam mogao odlučiti da li je bolji umak pripremljen s medom, sokom od naranče, kajenskom paprikom pivom i dva-tri tajna sastojka ili Jack Daniel's u kojem osim Tennessee Whiskeya sporedne uloge imaju i ketchup, sjemenke sezama, koncentrat rajčice, Worcestershire umak, smeđi šećer, sol, papar, jabučni ocat, luk u prahu i dimljena paprika. Nije komplicirano, samo je sastojaka podosta pa možete probati i kod kuće, nije opasno. Čak ni kajenska paprika, koja između ostalog snižava kolesterol i potiče cirkulaciju…

Apsolutna dekadencija. Game over!

Foto: Saša StankovićFoto: Foto: Saša Stanković 1 / 10