Blogosfera Spori Zecov

Alen & Vesna Bibich, Tomec&Grabber - meastralna kombinacija za sva čula

U Ambasadi hrvatskog vinarstva i kuharstva, Alen i Vesna Bibić gostima su pripremili novu - ovaj put - glazbenu poslasticu: u organizaciji Hane Čičić i ekipe iz O2TB predstavljen je novi, treći u nizu, album dvojca Tomec&Grabber Deep Into Croatia, spoj trendy downtempo/house glazbe s ethno zvukovima Hrvatske.
Objava 27. kolovoza 2019. 0 komentara 870 prikaza
Davor Ergo / Richard Gruica
Davor Ergo / Richard Gruica
ekipa

Senzacionalna vina i fantastična gastronomija već neko vrijeme stanuju u Ambasadi Bibich, minimalistički uređenom prostoru na samoj Skradinskoj rivi, izdvojenom pogonu vinarije Bibich koja se smjestila u obližnjem Plastovu. Alen kroz jedinstvena vina i Vesna uz maštovite zalogaje uspješno otimaju zaboravu neke već gotovo zaboravljene vrijednosti Dalmacije i na jednostavan, šarmantan i ljudski topao način spajaju tradiciju sa zahtjevima moderne gastronomije i enologije. Stoga ne čudi da su Hana Čičić i ekipa iz O2TB odlučili napraviti glazbenu promociju albuma Deep Into Croatia Krešimira Tomeca i Marca Grabbera baš u Ambasadi, izvoru pozitivne energije i centru hedonizma.


Tomec&Grabber (Foto: Davor Ergo/Richard Gruica)


Tomec&Grabber već su prije 9 godina pokrenuli projekt koji spaja downtempo/house glazbu svjetske razine s hrvatskim ethno zvukovima: albumi Dalmatian Dub (2010.) i Dalamtian Lounge (2015.) primjeri su vrhunske hrvatske produkcije koji sve više istiskuju latino i indijski chillout zvuk i spretno šire krug slušatelja dalmatinske glazbe ogrnuvši ih u moderno lounge ruho. Glazbenu fantaziju pratila su zavodljiva vina i slasni zalogaji, pa je na otvaranju uz DJ Stipu Šarinića nepca najprije raspametio uštipak od pršuta i sira s ružmarinom, a onda i žele od brudeta u interpretaciji tradicionalnih okusa chefa Mate Jankovića - dobro ohlađeni svježi Debit lijepo je zaokružio eno-gastro-glazbenu uvertiru. Debit Bibich je zbog umjerenih alkohola i osvježavajućih aroma jabuke i začinskih trava izuzetno pitko vino za vruće dane, a lako ga je sljubiti uz razna jela, što se pokazalo i kasnije kad su iz kuhinje počela stizati čudesna jela od sipe u kreaciji Vesne Bibić.


Žele od brudeta, chef Mate Janković (Foto: Davor Ergo/Richard Gruica)


Klapa Skradinski buk neprimjetno je zamijenila elektroniku, a sexy, jagodasti rosé Think Pink - proizveden hladnom fermentacijom u inoks tankovima nakon što su se bobice shiraza (o)cijedile u spremnik - pripremio je okusne pupoljke na slani nastavak večeri u režiji chefice Vesne Bibić u obliku crnog menija u 4 slijeda sa sipom u glavnoj ulozi. Najprije su došli mali korneti od sipe s kremom od sipe, pa ''nekavijar'' od sipe, zatim crna tempura kadulje na krekeru od sipe s kremom češnjaka, a na kraju crne rolice od tijesta sipe pojačane dimljenom piletinom. Za prste polizati? Ne, jer sam umalo i prste prožvakao... Vesnine gastronomske molekule u obliku tapasa koji skrivaju svježe, najfinije lokalne namirnice svakim zalogajem izazivaju eksploziju okusa - i Bourdain se iskreno iznenadio i oduševio visokim standardom Vesninog modernog kuharskog izričaja. Najbolje od svega je to što se pikulece svakim zalogajem fantastično prožimaju s Alenovim vinima - (s)ljubljena chefica u kuhinji (a i malo šire) i šef u podrumu najbolja su pozivnica za posjet Skradinskom zaleđu!


Kornetići od sipe, chefica Vesna Bibić (Foto: Davor Ergo/Richard Gruica)


Uz Vesnine kuhinjske čarolije svatko je kombinirao vina - uz debit i rosé, većina je zaglavila na Babiću, uz kojeg smo lagano započeli s čitanjem glazbene kuharice Deep Into Croatia, u čijim su notnim zapisima spojeni - dok ih ne čujete - glazbeni oksimoroni. Čuju se tu i gusle, međimurska pentatonika i istarske ljestvice, stari hrvatski napjevi i instrumenti koji prizivaju duh nekih drugih, iz moje perspektive, ljepših, romantičnijih vremena. Ruku pod ruku, gastronomska i glazbena baština umirujućeg tempa stopili su se u jedno a onda je stigao energetski šok u obliku one-bite domaćih slastica u modernom ruhu: fritule od choux tijesta i domaćim džemom od smokava, smokvenjaci s bademima, lješnjacima i medom podebljani s tartufima, kocke bračkog limuna, mini tart od oraha..., neodoljivi deserti NinaGina Pastries odveli su nas na slatko putovanje kroz Lijepu Našu.


Friter od pršuta i sira s ružmarinom, chef: Mate Janković (Foto: Davor Ergo/Richard Gruica)


Mjesec je već odavno uljepšao ionako romantičnu večer u Skradinu, kad je na veliki drveni stol iznesena završna kombinacija kojom je zadan završni udarac već dobrano popunjenim trbuščićima: vrhunska ulja braće Chiavalon iz Vodnjana: Romano, Mlado, Organic i blend Ex Ablis natopila su (mlade) sireve Paške sirane, a savršeno izbalansiran i harmoničan crni (ne crveni, baš crni!) Bibichev Babić pokazao je svu raskoš Plastovskog terroira u kojem Alenov doprinos ima posebnu ulogu.

Da je Morrison živ, vjerojatno bi se složio s mojom konstatacijom: This is the End, my Friends...

Davor Ergo / Richard GruicaFoto: Davor Ergo / Richard Gruica 1 / 6

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.