Blogosfera Spori Zecov

Vino na žlicu? Ne, vino uz žlicu!

Zanimljiv eno-gastro koncept sljubljivanja hrane na žlicu - popularnog gableca – s domaćim bijelim i crvenim vinima predstavljen je sinoć u zagrebačkom Aperitivu.
Objava 06. veljače 2019. 0 komentara 132 prikaza
Goran Šebula
Goran Šebula
Čokoladni desert, voćne rakije i likeri

Na inicijativu novinara Renate Cisar i Mustafe Topčagića sveprisutni gastro novinar i bloger Ribafish predstavio je raznovrsne kombinacije rješavanja tekućih problema u čašama i tanjurima koje su upotpunjene Podravkinim mono začinima s kojima sam na „vi“ jednostavno jer preferiram svježe začine i sastojke kojima znam sastav i porijeklo.

No svidjela mi se ideja kojoj je za cilj promicanje navike konzumiranja vina uz kuhana jela, što je kod nas prilično zanemareno. Kuhari Dražen Đurišević, Zlatko Sedlanić i Zoran Delić odabrali su recepte za slijed od šest kuhanih jela koja su uparena s odličnim vinima, prije kojih smo nepca i okusne pupoljke pripremili Feravinovim pjenušcima Grasecco i Francesca te Boombar aperitivnim likerima - Medicom, Lješnjakom i Suhom šljivom. O spomenutim pjenušcima već je bilo riječi na ovim stranicama, a uz standardno dobru medicu, za svaku su preporuka likeri od suhe šljive i posebno lješnjaka – čista esencija svevremenske Nutelle!

Probno kušanje uparenih jela i vina - na žalost - pokvarila je izvedba u kuhinji, za što bih prije krivicu svalio na moguće inzistiranje sponzora na bespogovornoj promociji začina, jer nekako mi je teško za povjerovati da bi iole ozbiljniji kuhar koristio gotove začine, a pogotovo u neprimjerenim količinama i začudnim kombinacijama. Stoga, orijentirat ću se više na predložene kombinacije, koje ću bez sumnje isprobati u vlastitoj kuhinji s receptima u kojima ću smanjiti doživljaj s količinom ali i odabirom začina…

Kako i priliči, slijed je otvorila zagorska juha, inače krepko i vrlo zasitno jelo s krumpirom u glavnoj ulozi, uz kojeg u gustoj juhi plivaju komadići domaćeg špeka, vratine i gljiva s teškim umakom spravljenim od vrhnja i brašna. Harmoničan, lagan i pitak Škrlet Ilovčak (2017.) u kojem prevladavaju mirisi i okusi zelenih jabuka, krušaka i žutih šljiva čini se dobra kombinacija i nadam se da će je Sven Đozo uvrstiti na popis kojim će počastiti goste na svojem imanju i vinogradu na obroncima Moslavačke gore.

Moj su favorit bili zagorski štrukli na juhu – volim ih pripremati kako ih je radila moja baka: štrukli moraju biti malo kompaktnije strukture kako se ne bi raskuhali, a u slanu vodu stavim malo crvene paprike i na kraju ubacim na domaćoj svinjskoj masti prepržen luk i pospem s malo svježeg peršina. Dečki u kuhinji su koristili vrlo sličan recept, no s gotovim začinima, kockom juhe!, a preporučen je čak i gustin (gusnel) za gustoću – ne bu išlo – rekli bi Zagorci. Pinkert Rosé iz 2017. prolazi jer se arome maline, jagode i breskve slažu sa svježim kravljim sirom i domaćim tijestom kojim je omotan.

Treće jelo u nizu bilo je jedno od dva jela za koja nam ipak nije trebala žlica – rižoto s plodovima mora sjajno bi se slagao s još jednim moslavačkim vinom (Trdenićev Pinot bijeli 2017) da je začina bilo manje, a vino hladnije. Ovako su se lignje, dagnje i škampi izgubili u začinskom rebusu nad kojim smo još dugo mozgali s upitnikom iznad glava, a inače odličan i jednostavan izraženo voćan pinot Tomislava i Kreše Trdenića nije došao do izražaja. Dečki, vinu ne treba popravni pa ako u obližnjem potoku ulovite ponekog glavonošca – ne dajte se smesti i pripremite još jednom predloženu kombinaciju…

Vjerujem da je gulaš od divljači s domaćim njokima uparen s vrhunskim istarskim šest godina odležanim Cabernet sauvignonom iz vinarije Poletti odlična kombinacija, no ne mogu se oteti dojmu da kockice mesa nisu pripadale Bambijevim roditeljima ni Obelixu omiljenom vepriću. Stoga sam uživao u zaista vrhunskom vinu s kojim je s prijašnjim berbama Peter Poletti već pobrao nagrade, a za berbu 2015. koja će izaći na tržište tek iduće godine tvrdi da će biti bolja i od ove slasne 2013. s izraženom notom crnog ribiza, dima i korice kruha. Srećom i sam vinar za svoj cabernet sauvignon kaže da je osim uz jela od divljači idealan i za meditacijsko guštanje u što sam se i sam sinoć uvjerio.

Sarma! Jelo pravo – sarma! – gotovo bojni Kekinov poklič tjerao mi je sline na usta, jer nema tog tuluma na kojem sarma nije savršen obrok za dolaženje k svijesti i rekuperaciju probavnog sustava. U prezentiranu izvedbu inače gurmanskog jela za kojeg ne poznajem nijednu osobu koja ga ne voli, reći ću samo da je zelje bilo – odlično. Ekipa iz Feravina, osim pjenušaca s kojima je večera otvoren, u miraz su donijeli Miraz Cuvée: zlatom nagrađena crna kupaža na Emozioni dal Mondo 2017. u Bergamu iz premium linije od frankovke, merlota, cabernet sauvignona cabernet franca s godinama potvrđuje potencijal starenja. Elegantno vino čvrste strukture intenzivnih voćnih aroma tamne višnje i šljive popravilo je blijedu verziju ciglice mljevenog mesa umotanog u dobro ukiseljene listove kupusa.

Zucker kommt zuletz - čokoladni desert od gris kocki s jabukama i cimetom, ispratila su dva voćna vina Raak od tri vrste visoko kvalitetnog i pomno biranog crnog ribiza i dvije sorte višnje s plantaže koju zajedno s vinarijom vode supružnici Boris i Lorena. Pomalo iznenađujućih mirisa (u ruci ugrijano voćno vino od višanja oslobodilo je miris vlažne kože), ali punog okusa voća od kojeg su proizvedena ova su posebna vina na najbolji način zatvorila večer koja se pokazala kao zanimljiv eksperiment u kojem ima prostora za napredak, bar što se gastro dijela tiče.

Budući da su Renata i Mustafa najavili slična tematska događanja u skorije vrijeme, s veseljem iščekujem nove žlice uz svako jelo i odgovarajućeg vinskog ljubavnika ili ljubavnicu.

Goran ŠebulaFoto: Goran Šebula 1 / 3

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.