Blogosfera Iz sportskog tjednika MAX!

Bili su "big shit" dok ja nisam došao... ako je Lino to htio reći, onda stvarno "dajte doktora"

Objava 02. rujna 2016. 3 komentara 751 prikaza
Kad bismo htjeli biti zlobni, rekli bismo da generaciju koju je pozlatio, ali i teško uvrijedio, nije gradio Červar, već Milković Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Kad bismo htjeli biti zlobni, rekli bismo da generaciju koju je pozlatio, ali i teško uvrijedio, nije gradio Červar, već Milković Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Kad bismo htjeli biti zlobni, rekli bismo da generaciju koju je pozlatio, ali i teško uvrijedio, nije gradio Červar, već Milković

Pa što se dogodilo našem dragom olimpijskom pobjedniku, čiji su rezultati njegovim prvim nasljednicima ostali samo neostvareni sanak pusti, kad je zlatnu generaciju hrvatskog rukometa, jedinu koja se ovjenčala i svjetskim i olimpijskim zlatom, nazvao “najslabijom u povijesti hrvatskog rukometa”!? Zar je moguće da je naš najdraži Lino Červar, taj topli čovjek iz Istre, rekao da su Balić, Metličić, Džomba, Lacković... bili najnepismeniji u povijesti istog te da su bili i neodgojeni!?

Čak i da je čitao iz novina, kako se pokušao opravdati, nameće se nekoliko pitanja – zašto uopće čuva takve stvari, zašto ih nakon svega citira i zar je moguće da je novinar Balkan Handballa bio toliko nesmotren da zaboravi spomenuti kako mu je Červar to čitao iz novina? Uostalom, po uvodu u ono što je ispalo rukometni “shit of the year” ne bi se reklo da je išta čitao s papira jer na jasno pitanje “kažu li ljudi s pravom da je ta generacija bila kvalitetnija od ove danas” izbornik Makedonije nedvosmisleno odgovara: – To je prodani blef. To nije istina. To su subjektivne procjene koje ne odgovaraju činjenicama.

Poput Jeremije iz “Maratonaca” izdiktirao je te riječi u pero prijatelju, beogradskom novinaru, jer u nas valjda sve zajedno “nema nimalo povjerenja”. Vjerujem da je kolegi zatitrao osmijeh u kutu usana kad je Lino za najtrofejniju generaciju HR-rukometa milanovićevskim izričajem neizravno poručio da je bila “šaka jada” i “big shit”. Naravno, dok on nije stupio na scenu. To je sukus svega. Bili su nule, dok se nisam pojavio Ja...

Lini Červaru nemoguće je osporiti zasluge za čudesne uspjehe Hrvatske u prošlom desetljeću – šest puta vodio je Balića i društvo do finala velikih natjecanja i teško da ćemo ubrzo dočekati izbornika koji će to ponoviti. Ali kad bismo htjeli bili zločesti kao Červar u intervjuu, rekli bismo da je generaciju koju je on pozlatio, a trinaest godina poslije teško uvrijedio, zapravo gradio njegov prethodnik Ćos Milković koji je nakon Zovkova neuspjeha na EP-u 2000. u Zagrebu s četvoricom veterana u sastavu, ispočetka krenuo graditi momčad. Ćos je bio taj koji je gurnuo dirigentsku palicu u ruke Ivanu Baliću rekavši da će biti novi Richardson.

Priznajem, smijao sam se kad sam to pročitao, pogotovo nakon EP-a 2002., ali ispalo je da ga je Ćos tada zapravo i podcijenio. Nadalje, zašto se Červar ne pohvali da je u poluvremenu utakmice 2. kola SP-a 2003. sa Saudijskom Arabijom, na njegovu prvom natjecanju, zapravo Mirko Bašić razdrmao igrače i spasio da sve ne ode u novu katastrofu? Ako su već bili neodgojeni i ako su se tukli, kao što je naveo, zašto ne kaže da je Irfan Smajlagić bio taj koji je zaveo disciplinu i kojeg su se igrači bojali? Istina je da su tadašnji igrači bili neumjereno kritizirani nakon posljednjeg mjesta na EP-a u Švedskoj 2002. i ispadanja u vrlo jakoj skupini, a da su današnji možda i previše pošteđeni dok je sva krivica svaljena na izbornika Babića, ali tko to više uopće pamti i ističe osim Červara?

Prosipao je još hrpu bisera, poput onog da je Dušebajev trener koji ide na sigurno i da je to što je preuzeo Poljsku kao da on sada preuzme Francusku!? Pa da se u njegovo vrijeme nisu slavile bronce (a sve je utakmice za broncu pogubio), pa da se onda nisu puštale utakmice (a odlukom igrača je 2007. na SP-u pobijeđena Španjolska)... S jednim se svakako možemo složiti, kad je Červar zavapio – dajte doktora!

 • kanda:

  BRAVO, Miletiću!

 • Avatar babas
  babas:

  Gomila laži s ciljem klevetanja Line Červara. On je beogradskom novinaru izjavio što su mediji pisali o repki prije nego što ih je on preuzeo,a ne da on njih naziva Big shit i slično. Bio je preuspješan pa ga treba popljuvati!

 • Freedooom:

  Tipicno hrvatski, pljuvanje po nekom ko je proslavijo Hrvatsku. Trenera ima puno ali pravih, sa vizijom, osjecajem za uspjeh, intuicijom e takvih je malo. Voziti Ferrari ne moze svako. Hrvati vole sport ali imamo nedostatak struke. I ostavite Linu na ... prikaži još! miru. Budite sampioni bar u necemu, pa makar to bilo i branje sljiva. Sportasi i umjetnici zive od svog rada i nista im nije poklonjeno. I daleko su iznad prosjeka ovog apaticnog drustva.

Još iz bloga Iz sportskog tjednika MAX!