Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Iz sportskog tjednika MAX!

Bjelica i Šuker, Oskar i Antioskar – zašto jednog Osijek još voli, a drugog više ne?

Piše: Gradimir Đukarić
Objava 03. kolovoza 2020. 1 komentara 1136 prikaza
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Obojica su surađivala s Mamićem - jednom je zamjereno, drugom ne!

U Nacionalnom stožeru civilne zaštite vjerojatno su se hvatali za glavu nakon snimki ispred Gradskog vrta u posljednjem prvenstvenom kolu. Umjesto na tribinama, nešto više od dvije tisuće navijača stisnulo se u uskoj ulici podno istočne tribine stadiona, koji je odlukom čelništva HNS-a ostao za njih zaključan, i to za utakmicu u kojoj je Osijek igrao za povijesni ulazak u kvalifikacije za Ligu prvaka. Socijalne distance u tom prostoru nije moglo biti pa je u vodu pala i briga za zdravlje navijača čime su nogometni čelnici objašnjavali svoj iznenadni nalog donesen uoči kola odluke, i to ne samo bez preporuke epidemiologa već i u suprotnosti s njihovim stavom.

Kako epidemiološka situacija nije bila ništa gora nego tjednima prije kada su mogli na tribine u ograničenom broju, jasno je zašto su se pojavile teorije zavjere i zašto su u Gradskom vrtu tvrdili da im podmeću klipove. Šok u Osijeku pretvorio se u bijes, a on u bunt u kojem mnogima više nije bilo važno hoće li za koji dan postati dio statistike u pandemiji COVID-19. Navijači su “krivcem” označili prvog čovjeka HNS-a Davora Šukera, koji ionako nije obožavan u rodnom gradu čiji je počasni građanin.

Davor Šuker i Nenad Bjelica najveći su nogometaši rođeni u Osijeku. I obojica u rodnom gradu izazivaju emocije. Ali suprotne. Jedan je igrao za Real, osvojio Ligu prvaka, bio Zlatna kopačka SP-a... Drugi je imao i više nego dobru karijeru, ni izbliza tako trijumfalnu, ali je u rodnom gradu uživao status o kakvom drugi mogu samo sanjati. Obojica su bili povezani s Dinamom, surađivali su sa Zdravkom Mamićem, a to im je i zamjereno.

Kada je Davor Šuker u prosincu 2008. nagrađen statusom počasnog građanina Osijeka, što je čast koja se ne dijeli svake godine i ne baš svakome, dio grada digao se na noge. “Smeta nam što je nekoliko puta Davor Šuker izjavio, za što postoji dokumentacija, da je Maksimir njegova ljubav, Dinamo njegov klub, a Zagreb njegov grad. I što više reći?”, objašnjavala je Kohorta svoj isključivi stav prema Šukeru.

U nedavnoj online anketi čak 93 posto Osječana izjasnilo se za to da se Šukeru oduzme titula počasnog građanina, a neki lokalni političari čak su i najavili da će pokrenuti proceduru za tim činom iako u gradskim aktima nije predviđena takva mogućnost.

Za razliku od Šukera, Bjelica se uvijek mislima vraćao u Gradski vrt i “hranio” navijače uspomenama.

– Zaista nikad nisam pomislio da želim biti vatrogasac, policajac, odvjetnik ili liječnik. Maštao sam o nastupu za seniorsku momčad Osijeka. Meni će u srcu uvijek biti samo Osijek – govorio je Bjelica, tada trener Dinama.

Preuzimanje trenerske klupe u Maksimiru dio navijača Osijeka mu je zamjerio, obrisali su mu lice s murala posvećenom legendama bijelo-plavih u Wilsonovoj. A onda se iznenada pojavila špekulacija o velikom povratku u Gradski vrt. Iako je vijest zvučala predobro da bi bila istinita, upravo su to navijači Osijeka željeli čuti nakon traumatičnog raspleta sezone. Ipak je to “njihov Bjelica” kojem su nekoć pjevali pod prozorom, čije su ime uzvikivali s tribina i godinama nakon što je otišao iz Osijeka, u čiju su čast na pročeljima u svakom kvartu pisali grafite.

Po reakcijama navijača postalo je jasno da su spremni zaboraviti na nesuglasice iz prošlosti. Euforija je, ipak, kratko trajala. Iako je Bjelica poslao signale da je spreman razgovarati s klupskim čelnicima, oni navodno nisu ni okrenuli njegov broj. No, on barem zna da ga, za razliku od Šukera, Osijek još voli.
 

  • okolokere:

    Bilo kakva nogometna usporedba Davora Šukera i Nenada Bjelice besmislena je. Jednako tako i neka druga nenogometna. Davora Šukera zna cijeli nogometni svijet a po svim ozbiljnim kriterijima Bjelicu ni u Europi a osobito izvan nje ne zna gotovo nitko. ... prikaži još!. Primitivna mržnja koju neki u Osijeku potpaljuju naspram Šukera nije do provincijalna i primitivna. Čak ako bi se i zaboravila ona o tome da nitko nije prorok u svojoj sredini sama činjenica da se Šukeru predbacuje zabrana igranja pred publikom i to u času kad se nigdje naglašavam nigdje u Europi ne igra uz publiku dovoljno je ilustrativna za bijednu manipulaciju javnošću koje bi se bar neki u Osijeku trebali stidjeti. Bjelica koji nakon odlaska iz Dinama još uvijek nije našao novi klub bio bi pristojan da se hajci protiv Šukera suprotstavio. On to međutim učinio nije. Razlog više da se i sama pomisao na njihovo uspoređivanje odbaci kao besmislena.