Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Iz sportskog tjednika MAX!

Bjelica je imao dobar psihološki pristup i igrači su mu to vratili

Piše: Željko Janković
Objava 31. kolovoza 2019. 1 komentara 1262 prikaza
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Nenad Bjelica sjajno je balansirao sve vanjske utjecaje i tako zaštitio momčad

Jasno je da će Nenad Bjelica ostati upisan u Dinamovu povijest kao jedan od najuspješnijih trenera koji su vodili momčad iz Maksimira. Trijumfom nad Rosenborgom hrvatski je stručnjak postao šesti trener koji je uveo Dinamo u Ligu prvaka. Nakon što je lani skinuo Dinamovo prokletstvo o europskom proljeću koje je trajalo gotovo 50 godina, Bjelica je ove sezone uspio pomaknuti granicu. Njegova momčad u drugoj sezoni igra još bolje. Maksima je to koju često spominje Jose Mourinho za svoj rad, da mu momčadi u drugoj sezoni igraju najbolje.

Pobjednički govor tijela

Nema smisla pričati o izvedbi u uzvratnoj utakmici s Rosenborgom i o tome što bi bilo da je onaj norveški slobodnjak, umjesto na vratnici, odsjeo u mreži Domagoja Livakovića. Dinamova momčad posao je obavila u prvoj utakmici, u kojoj je možda najjasnije zadnjih nekoliko mjeseci bilo što je to Bjelica donio toj skupini igrača. Nemam uvid u njegovu metodologiju treninga, no najjača komponenta plave momčadi njezina je mentalna stabilnost u najvećem broju utakmica. Govor tijela Dinamovih igrača u tom prvom poluvremenu utakmice s Rosenborgom bio je pobjednički. Na razini ozbiljnih sastava Lige prvaka.

Naravno, za mogući dobar rezultat u skupini puno se toga mora posložiti. No modri su izgledali kompaktno, čvrsto, opušteno, s jasnim planom igre. Svaki igrač očito vraća ono što mu je Bjelica dao.

A to je sigurno dobar psihološki pristup kojemu je Dinamov trener pribjegao. Pogodio je s ulogama koje je zadao nekim igračima koji su se pokazali ključnima. U zadnje dvije godine Dani Olmo izrastao je u klasu koja je trenutačno i iznad Dinamove razine. Za plave je neprocjenjivo vrijedno da Španjolac što dulje ostane. U kategoriji igrača koji su također iznad spomenute razine je i Mislav Oršić. Dinamov krilni napadač to je, uostalom, potvrdio pozivom u nacionalnu vrstu. Od neprocjenjive važnosti svakako je iznimna zrelost i kvaliteta koju gotovo u svakoj utakmici pokazuje Domagoj Livaković. Dinamov vratar vrhunska je klasa.

Nema sumnje da je Bjelica kompoziciju igre dostatnu za Ligu prvaka uspio formirati i zbog činjenice da mu se nije imao tko miješati u posao. Pritom, naravno, mislimo na Zdravka Mamića koji fizički nije bio prisutan. Nerijetko je svojim akcijama Dinamov šef znao raštimati ozračje, odnosno dodatno opteretiti igrače i trenere. No to nije ključna nit ove priče. Besprijekorno je Dinamov trener balansirao s medijskim pritiscima pazeći samo da zaštiti igrače i fokus im zadrži isključivo na teren. A on sam nije napravio nijednu pogrešku u toj interakciji sa svim vanjskim utjecajima. I time je pokazao zrelost u maniri uglednih europskih trenerskih stručnjaka. Za rast Dinamove momčadi, odnosno novi igrački pomak bit će ključan Bjeličin ostanak. To je jasno, no u hrvatskim okolnostima svaki je scenarij moguć.

Ušao u izabrano društvo

Bjelica je, dakle, ušao u društvo petorice trenera koji su s Dinamom izborili Ligu prvaka. Sedmi će put maksimirska publika imati priliku osjetiti slast najprestižnijeg klupskog nogometnog natjecanja. Dvaput je to postigao Zlatko Kranjčar. Prvi put 1998.-1999. Tadašnja je Croatia nadvisila Celtic. Godinu dana kasnije, Dinamo je pod Osvaldom Ardilesom preskočio mađarski MTK.

Nakon 11 sezona modri su pod Krunom Jurčićem zagrebačkoj publici doveli velikane poput Reala, Ajaxa i Lyona. Sljedeće godine to je ponovio Ante Čačić, a u sezoni 2015.-2016. Zoran Mamić lagano je preko Skenderbeua ušao u izabrano društvo. Drugi put Kranjčaru je to uspjelo 2016.-2017. godine. Što će Bjelica ponuditi do kraja ove godine, nezahvalno je procjenjivati. No, sigurno je da je sa studioznim pripremama već počeo. Ovo društvo zaslužuje priliku. •

  • ZAGREB:

    Dođe mi vise zlo od tog govora tijela ne mojte vise pametovat treba jasno rec DINAMO JE IMAO SRECE protiv ROZENBURGA i tocka i ona je sastavni dio igre kakav kur-ev govor tijela