Blogosfera Iz sportskog tjednika MAX!

Blago cara Čačića: Jest, Krama je za prvih 11, ali koga baciti?

Objava 18. studenoga 2016. 7 komentara 1700 prikaza
Nije reprezentacija Fifa Manager igrica pa da po statistici vrtiš igrače. Ima tu i “unutarstranačja". Foto: Reuters
Nije reprezentacija Fifa Manager igrica pa da po statistici vrtiš igrače. Ima tu i “unutarstranačja". Foto: Reuters
Nije reprezentacija Fifa Manager igrica pa da po statistici vrtiš igrače. Ima tu i “unutarstranačja".

Aksiom Ćire Blaževića iz sredine devedesetih da se u reprezentaciju teško upada i još teže iz nje ispada, zadržao se do današnjih dana u kockastoj svlačionici, s tom razlikom što su neki izbornici ipak imali izlete i ponešto drukčije koncepcije, naročito u kvalifikacijama. Najviše je lutao Otto Barić koji je u kampanji za Euro 2004. izvrtio rekordan broj kandidata, a ni na EP-u nije imao jasno zacrtanih prvih 11. Možda je taj mandat zato i bio tako kratak. Bilićevih prvih 11 nije znalo, kako se kaže, svako dijete, ali okosnica momčadi itekako se znala. Štimac je imao možda i najveća iskakanja, koja su se u godinama nakon njegova silaska pokazala još većim jer, primjerice, nastup protiv Belgije Josipu Radoševiću nije pomogao u daljnjoj karijeri.

Bilo slijedom okolnosti ili zbog velikog povjerenja u udarne adute, aktualni nogometni izbornik Ante Čačić najviše se približio Ćirinoj koncepciji. Trener svih trenera branio je “do groba” zvijezde vatrenih koje bi možda kod nekog gubile mjesto u početnoj postavi zbog male minutaže u klubu, poput Aljoše Asanovića, ili slabijeg od očekivanog učinka u kockastom dresu, poput Alena Bokšića. A kad bi i pomislio da nešto promijeni, dragi poglavar bi ga odgovorio od toga. Legendarna je priča kako ga je jednom, u vrijeme kad je Ladić bio u lošoj formi pa je na vrata odlučio postaviti Mrmića, večer prije utakmice, dok je kibicirao u partiji preferansa, predsjednik države upitao: “Ćiro, tko vam sutra igra?” “Počeo sam citirati: ‘Mrmić...’ U tom trenutku Tuđmanu su ispale karte iz ruke. ‘Ladić, Ladić, Ladić’!” Kao danas Kramarić u Bundesligi, u to je vrijeme sjajan u španjolskoj ligi bio Alen Peternac, u sezoni 1995./96. bio je četvrti strijelac s 23 pogotka. No, vatrenima se unatoč medijskim sugestijama nije mogao ni približiti, rijetki su bili čak i pozivi.

Kad se danas gledaju Kramarićevi potezi, igre i učinak u jednoj od najvećih liga svijeta, golčina Sjevernoj Irskoj, sjajna dodavanja u kvalifikacijama protiv Kosova, Finske... teško se oteti dojmu da nam je takav majstor potreban u prvih 11. Andrej je iznimno nezgodan za čuvanje jer je tehnički toliko nadmoćan da može izaći izvan očekivanih napadačkih šablona, a da pritom ne narušava osnovnu koncepciju. Njegove je poteze jako teško predvidjeti, a to je jedini lijek za najbolje svjetske obrane na kojima reprezentacija slomi zube kad se prijeđe na višu razinu, na velikim natjecanjima. Bismo li probili portugalski bedem da je Čačić imao hrabrosti i žice ranije ubaciti Kramarića, a ne u 120. minuti, u trenucima očajničkih pokušaja da se spasi stvar? Nikad nećemo znati, a sad više i nema smisla o tome raspravljati.

Vratimo li se u sadašnjost ili blisku budućnost, pitanje je može li se i treba li naći mjesto za Andreja u početnih 11, naravno pod uvjetom da zadrži vrhunsku razinu. Gledaju li se rezultati, Čačić nema razloga išta mijenjati jer prema Rusiji ide sigurno kao Napoleon. Drugo je pitanje, svakako najveće – koga onda izbaciti? Morao bi letjeti netko iz trokuta Perišić – Brozović – Rakitić, a to je jako teško napraviti samo na temelju trenutačnog učinka. Jer, reprezentacija nije Fifa manager igrica, da samo pratiš statistiku i vrtiš igrače. Narušeni “unutarstranački” odnosi mogu uništiti i najbolju ideju. Treće je pitanje, vrijedi li zbog Kramarića možda razmisliti o promjeni sustava igre, žrtvovati nesretnog lijevog beka da bismo imali najjače snage na terenu? Pa sad, nemojmo od Ante tražiti preteške stvari... Nije baš da bi sve učinio sretnim da tako nešto napravi.

 • Avatar white socks
  white socks:

  Vidiš ti kako novinar "pametno", ispod žita nameće zaključak da je Tuđman uvijek i za sve kriv, pa i za nogomet.

 • Maxi73:

  A zasto ne ponekad Brozovica izvaditi. Često podbaciva u igri.

 • derin:

  Kramaric, definitivno zaslužuje bolji status, ali interesantno je kako novinar navodi druge igrače koje bi mozda trebalo micati, a ne Mandžukića, igraca koji igra na njegovoj poziciji, kramaric je dva nivoa iznad Mandžukića. Zanimljivo je vidjet na večernjem kako dasovic ... prikaži još! i ekipa guraju prosječne pivarice, corice, leovce, čak i jednog brozovica, koji je zadnju utakmicu odigrao dobro, ali prije te utakmice ga nije bilo nigdje, dotle igrači iz Dalmacije moraju biti na razini modrica, perisica da bi imali značajnije role, npr. Kalinic, milic, santini, tomasov, Strinic ...

Još iz bloga Iz sportskog tjednika MAX!