Blogosfera Iz sportskog tjednika MAX!

Bogatima VIP za ložu, siromašnima za stari kontejner

Objava 09. prosinca 2016. 4 komentara 514 prikaza
Modrić nije radio ništa protuzakonito ako je u Luksemburgu prijavio sav porez... Foto: REUTERS
Modrić nije radio ništa protuzakonito ako je u Luksemburgu prijavio sav porez... Foto: REUTERS
Modrić nije radio ništa protuzakonito ako je u Luksemburgu prijavio sav porez...

Tko se to usudio u eri pljačke, otimačine krupnog kapitala nad nejačadi koja u zapadnoj Americi, zapadnoj Europi traje od Drugog svjetskog rata, na našim prostorima od 1990. godine, u eri kada pobjedi isti takav profil na predsjedničkim izborima u Americi u eter pustiti najprije WikiLeaks, a eto sada i Football Leaks (otvorio je European Investigative Collaborations, a to je novinarska istraživačka mreža najuglednijih svjetskih novina)? Julian Assange toliko je uznemirio svijet prije nekoliko godina, da se još uvijek mnogi nisu oporavili od njegova istraživanja.

“Ako želimo radikalno promijeniti ponašanje vlasti, moramo razmišljati jasno i hrabro, jer ako smo nešto naučili, to je da se vlast ne želi promijeniti.” To je bila Assangeova poruka kada je osnivao Wiki Leaks. Od ovog tjedna svijet tresu dokumenti iz nogometnog svijeta. Tko je i gdje prevario državu za porez? A gdje nije?

Javier Mascherano, argentinski nogometaš u dresu Barcelone osuđen je pred sudom u Barceloni na godinu dana zatvora i 815.000 tisuća eura novčane kazne zbog porezne prijevare. Nakon njega na red je došao i po mnogima najveći nogometaš svih vremena Lionel Messi, koji je oštetio španjolsku državu za četiri milijuna eura. U tom paketu osuđen je zajedno s ocem na 21 mjesec zatvora.

Posljednji “kapitalci” su Ronaldo i Special One José Mourinho. Naime, njihovi su iznosi puno veći od spomenutih Argentinaca, a tvrtke su osnivane po brojnim svjetskim zabitima, destinacijama u kojim jedva i da su čuli da postoji porez na dobit. U sve su umiješani i najveći svjetski nogometni menadžeri.

No, nama je sve postalo puno interesantnije kada se u tom društvu pojavilo i ime Luke Modrića. Porezna uprava u Madridu pokrenula je istragu jer su joj sumnjive bile porezne prijave za 2012., 2013. i 2014. godinu. U njima nisu navedeni prihodi od sponzora. A da bi taj novac od sponzora bio minimalno oporeziv, kapetan naše nogometne reprezentacije otvorio je tvrtku u Luksemburgu. I nazvao ju po svom sinu Ivanu. Zašto? Zato što se ondje na te iznose plaća porez od jedan posto, a u Madridu od 30 posto. Na taj način sugerirano mu je da na ionako veliku godišnju zaradu koju mu isplaćuje klub, još može fino i dobro zaraditi od marketinških “donacija”. No, ništa protuzakonito nije napravio Luka, osim ako nije zaboravio prijaviti sav porez. Zasad se ta informacija još istražuje.

Sjetio sam se i brojnih svjetskih tenisača tamo u osamdesetim godinama prošlog stoljeća koji su kao prebivalište prijavili Monte Carlo, a kasnije je tamo “živjela” i Janica Kostelić. “Egzotične” destinacije i neke male državice, u pravilu mondene, u kojima su svoj mir pronašle prebogate svjetske nogometne zvijezde, gdje mogu gladiti svoje predebele bankovne račune.

U prirodi je materijalno bogatih ljudi da budu još bogatiji, pa nisu bez vraga porezni savjetnici (čitaj kopači rupa u zakonu) iznimno dobro honorirani kako bi upravo za tu klijentelu pronalazili modele kako da im ostane što je više moguće novca.

Nisu puno drukčije niti države i velike kompanije koje su kroz povijest također koristile razne modele – RPO, pa prijava na minimalac, a preostali, veći dio plaće isplaćen na crno, na ruke izmišljene kako bi se “driblao” porez bolje nego što Messi dribla svoje protivnike.

Nažalost, navijeke će biti svečana loža namijenjena bogatima, svi ostali siromašni, opljačkani, devastirani i poniženi samo mogu dobiti – VIP prostor u starom i napuštenom kontejneru.     

  • Istok_stajanje:

    Realno je to da u današnjoj nogometnoj konstelaciji veliki klubovi poput Reala, Barcelone, Bayerna, Juventusa, Chelsea, Arsenala, Liverpoola, oba Manchestera, PSG-a bi trebali biti izbačeni iz svih nogometnih natjecanja na 5-10 godina kako bi se oporavilo nogomet, tržište i natjecanje. ... prikaži još! Što zbog pronevjera, poreznih makinacija, ilegalnih kupoprodaja maloljetnika i još mnogih razloga. Ti klubovi su kontaminirali UEFA-u i samim time pokupili desetljetni "kajmak" svojim neprekinutim sudjelovanjem u završnicama uz pomoć spomenuih makinacija. Tim klubovima je važnija ljetna turneja azijsko-američka nego bilo koje EU natjecanje a upravo ih je to korumpirano natjecanje tamo i plasiralo na uštrb manjih nogometnih saveza Europe. I onda je Platini pokušao njima prkositi i samo se tražio način da ga se makne i kad je trebalo glasovati o učešću Izraela u kvalifikacijama zbog agresije na Gazu eto ti na upada ni više ni manje nego FBI u FIFU i UEFu i čiča miča gotova je priča.

  • Istok_stajanje:

    Velikim klubovima Europe trebalo bi odrezati, ili Liga prvaka ili azijsko-američka turneja, ne može i jedno i drugo. Ili ako su već toliko očajni onda neka ti veliki klubovi snose paušalnu financijsku odgovornost zbog kaosa u ostalim manjim ligama Europe, ... prikaži još! kaos koji su uzrokovali svojim manipuliranjem Lige prvaka i kupa Uefa u posljednjih 20 godina.

  • ????:

    "[...] u eri pljačke, otimačine [...] koja u zapadnoj Americi, zapadnoj Europi traje od Drugog svjetskog rata, na našim prostorima od 1990. godine [...]" - Dakle, autor implicira da je komunistički blok bio idealno društvo gdje nitko nikog nije pljačkao? ... prikaži još! Ja ne znam gdje je on to živio, osim ako je bio dijete elita koja je pljačkala sve narode i narodnosti bivše nam države pa je imao sve, ili ako mu je tijekom školovanja u bivšoj državi toliko ispran mozak da stvarno u to vjeruje.