Blogosfera Iz sportskog tjednika MAX!

Çakira bi u Poljudu vjerojatno dočekala – čakija!

Objava 07. listopada 2016. 0 komentara 250 prikaza
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Evo jednog statusa objavljenog na društvenoj mreži nakon derbija u Maksimiru (Dinamo – Hajduk 0:0). Objavljujemo u izvornom obliku:

“NITKO KAO SPIKER IZ SPLITA

24.9. Split Hajduk – Cibalia, delegat utakmice Ivan Bebek

Bebek mi postavlja pitanje zar je moguće da se spiker na utakmici ne oglašava koliko je produžena utakmica, zar je moguće da isti taj delegat ne vidi da Sigali (GNK Dinamo) prije dolaska lopte dodaje loptu Ohandzi (Hajduk) i to sve osoba u žutom ne vidi sa 15 m udaljenosti. Gradski stadion na Poljudu kultno je mjesto kluba, navijača, grada Splita, Dalmacije, Hrvatske. Cilj nam je da naše utakmice budu praznik za sve navijače, a posebno za djecu i roditelje. Bebek svojim pristranim, nekorektnim suđenjem stvara animozitet između gradova i klubova, na jedan perfidan način širi mržnju i dovodi HNK Hajduk kao organizatora priredbe u probleme jer će njegova buduća eventualna prisutnost doprinijeti stvaranju jedne negativne atmosfere kao i povećanih troškova osiguranja.”

Taj potpuno smušeni status, iz kojeg je teško razabrati o čemu se tu uopće radi i na koje se sve utakmice misli, objavio je Kristian Petric, kažu zadužen za sigurnost te vezu između kluba i navijača u HNK Hajduk. Navedeno je i da je čelnik Udruge veterana Domovinskog rata, što je hvale vrijedno, no upitno je zašto je bitno u konkretnom slučaju kad se povlače repovi nakon suđenja Ivana Bebeka u derbiju – daje li to prednost u raspravi što je netko ratni veteran?

Petric nije jedini, suđenjem se nakon 0:0 u Maksimiru, bavio i Hajdukov predsjednik Ivan Kos, doduše u rukavicama, ali ipak jasno iskazujući nezadovoljstvo, a trener bijelih Marijan Pušnik djelovao je za vrijeme utakmice kao da je na rubu živčanog sloma reagirajući baš na svaku odluku suca i njegovih pomoćnika. Pogrešaka je, naravno, bilo no jesu li one zaista bile takve da se otvori hajka nakon koje se stvarno treba zapitati kako će izgledati sljedeći Bebekov dolazak u Split. U takvim situacijama netko redovito zazove reakciju Uefe i angažiranje stranih sudaca kao da će to automatski riješiti sve probleme. Da, bilo bi sjajno recimo da Uefa na sljedeći derbi u Poljud pošalje Turčina Çakira i da odsudi Hajduku kao što je primjerice Bayernu u polufinalu LP-a protiv madridskog Atlética. Da tolike pogreške, zajedno s pomoćnicima, napravi u Poljudu, Çakira bi valjda dočekala čakija!

Je li zbog signaliziranog zaleđa poništeni Ohandzin pogodak bio čist? Snimka je pokazala da vjerojatno jest, no pokazala je i da se radi o centimetrima i da je položaj gornjeg dijela tijela zaista mogao zavarati mahača. Teško je tu govoriti o krađi kad se sjetimo da je Griezmann bio gotovo cijeli metar u zaleđu kad je proljetos presudio Bayernu, a da je Torres bio metar izvan šesnaesterca kad je iznudio jedanaesterac za Atlético.

Je li Dinamo imao blagonaklonost sudaca u eri vladavine HNL-om koja još traje? I dojam i brojke reći će da jest. No, brojke su ove sezone vrlo znakovite – u 11 odigranih kola jedanaesterci na Dinamovim utakmicama – 0/0. Nijedan dosuđen, ni za ni protiv Dinama. Nijednom suparniku plavih u ovom prvenstvu još nije dosuđen ni crveni karton. Ako im suci ne odmažu, teško se može reći i da im pomažu. I teško da itko, pa i Hajduk, zasad može reći da je utrka neravnopravna. No, ako u svemu gledaš zavjeru i u pogreškama vidiš namjeru, onda ćeš teško išta i napraviti jer nećeš vidjeti svoje pogreške. Poput one da je Hajdukovu treneru trebalo cijelo poluvrijeme da reagira na Dinamovo pomicanje Antolića bliže golu – pet puta je pucao praktički bez bloka. Da je na njegovu mjestu bio netko drugi, na odmor bi se već otišlo s poljudskih 4:0 i o Bebeku se ne bi ni pričalo.     

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Još iz bloga Iz sportskog tjednika MAX!