Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Iz sportskog tjednika MAX!

Cormier se pridružio UFC-u u licemjerju prema Stipi Miočiću

Piše: Hrvoje Delač
Objava 15. veljače 2020. 2 komentara 2863 prikaza
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Stipe je najbolji teškaš u povijesti UFC-a i trenutačni prvak

Licemjerje, dvoličnost ili hipokrizija ljudska je osobina kada pojedine osobe ili skupine navode da se drže pojedinih vjerovanja, standarda, kvaliteta, vrlina, ponašanja, vrijednosti ili nekih drugih karakteristika, a u stvari ih sustavno krše. Definicija je to koja najbolje opisuje ponašanje čelnika UFC-a, najpoznatije svjetske MMA organizacije.

Upravo su oni ti koji često navode kako im je sport iznad svega, da traže primjereno ponašanje svojih boraca te da su za njih svi jednaki, ali u pravilu to je daleko od stvarnosti. Pritom, naravno, ne mislimo da bi apsolutno svaki borac trebao imati jednak tretman jer logično je da se jedan početnik mora izboriti za status kakav uživa neka od legendi. Međutim, kad imate prvaka, i to najboljeg u povijesti te kategorije, a prema njemu se ponašate maćehinski, onda je to za svaku osudu. A upravo to na svojim leđima najbolje osjeća Stipe Miočić. Čovjek koji je sportaš od glave do pete, aktualni prvak teške kategorije koji je imao najviše uzastopnih obrana pojasa, zbog čega ga se smatra najvećim svih vremena.

No ni to mu nije donijelo status nedodirljivog kod čelnika organizacije koji su nemali broj puta otvoreno, pa čak i javno pokazivali kako jedva čekaju da ga skinu s trona. Nisu marili za to što je Stipe veliki borac, što je kao vatrogasac i uzoran čovjek, suprug i otac idol mnogima i putokaz kako bi se trebalo ponašati. Ne, nisu marili ni za što, osim za novac. Koji im i on donosi, i to tako da svakim ulaskom u ring riskira i svoje zdravlje, ali očito nedovoljno za njihove pohlepne prohtjeve.

Gurali su tako Francisa Ngannoua, jedva dočekali da ga Cormier skine s trona. I tu kreće jedna sasvim nova priča, ali za Stipu već poznata. A u nju se uključio i Daniel Cormier, borac kojeg su sve do tada mnogi simpatizirali i smatrali jednako tako uzoritim. Čak su njihov prvi meč tako i najavljivali: dobrice, a vrhunski borci. DC je, treba se priznati, tada bio popularniji, imao je vojsku obožavatelja, što se vidjelo u komentarima na društvenim mrežama.

“Stipe je drag dečko, ali DC je ipak legenda”, neki su od komentara ispod najave borbe. Međutim, Daniel je ipak pokazao i svoje drugo, dotad i nepoznato lice. Prije svega, u obje je borbe u više navrata gurao prste Miočiću u oči, zbog čega je borac hrvatskih korijena nakon njihove druge borbe, u kojoj je unatoč tome slavio i vratio pojas, još i danas ozlijeđen i nespreman za borbu. No vratimo se situaciji nakon Cormierove pobjede. Stipe je, kao čovjek sa statusom najboljeg, čestitao na pobjedi, ali zatražio instant-uzvrat. Cormier je odugovlačio, odbijao, izvlačio se.

Pojas je branio protiv Derricka Lewisa, znatno slabijeg borca, a onda, uz veliki blagoslov čelnika organizacije, pripremao borbu protiv Brocka Lesnara. Čovjeka koji je bio prvak UFC-a, ali toliko davno da je posljednju pobjedu u toj organizaciji ostvario još davne 2010. godine. U međuvremenu je i pao na doping-testu, prešao u kečere, bio daleko od ozbiljne forme za jednu takvu borbu. Da stvar bude gora, Cormier je javno rekao da nakon te borbe ide u mirovinu! S druge strane, Stipe je odbijao borbe, a Dana White, predsjednik UFC-a, pomalo podrugljivo mu je poručio:

– Stipe, moraš se boriti. Samo borbama ćeš zaraditi uzvrat.

Miočić je bio strpljiv, imao je sreće da su svi planovi organizacije propali, da se stvorio veliki pritisak publike i morali su mu pružiti uzvrat. Uzvrat u kojem je Cormieru priuštio težak nokaut, vratio pojas i dokazao svoju veličinu. I što sad? Cormier ipak ne ide u mirovinu, moli za uzvrat. Doslovno kao ucviljeno dijete, čak i svoj posao stručnog komentatora na UFC-ovim eventima koristi da bi poručio Miočiću da bi bilo pošteno da mu pruži novu priliku.

– Stipe, ti si častan čovjek. Vatrogasac si, zar ne? Spašavaš živote. Uvijek činiš ispravnu stvar. Učini je i sada, daj mi revanš. Znaš i sam da sam ga ja tebi dao – licemjerno je poručio DC prije nekoliko dana. Očito nakon nokauta ima amneziju i zaboravlja da je u njegovu originalnom planu Stipe trebao biti – izigran. Da je planirao pobjeći u penziju. Tim licemjerjem pridružio se Whiteu koji se također javio ovih dana jer želi progurati trilogiju.

– Nudio sam Cormieru druge borbe, ali želi samo Stipu. I razumijem ga, želi to pred odlazak u mirovinu. Kad se Stipe oporavi, dogovorit ćemo tu borbu. Želim i ja tu borbu, Miočić ima samo jednu opciju, poručio je čelnik UFC-a, što je dijametralno suprotno onome što je ranije izjavljivao.

U svakom slučaju, ovog puta Stipe je u boljoj poziciji i ima pravo na svoju odluku. Možda bi za njega idealan scenarij bio da odbije Cormiera, dogovori megaborbu protiv prvaka poluteške kategorije Jona Jonesa, također jednog od najboljih u povijesti, pobijedi ga i zaradi najviše u karijeri. A onda Dani Whiteu i UFC-u kaže – zbogom! I ode u legendu.
 

  • SveJeUzalud:

    ....Cormieru kopaču očiju okidati prste.....

  • Avatar AlanBStard
    AlanBStard:

    Dobro.Poruka je da nema poruke samo rezime dogadjaja.Comiere izigrava cirkus jel to je tako svi vole teatralnost a i on sam zna da nemoze on to dobit,ledja su mu banana,prestar je.A sumljam da ce mu taktika da kopa Stipi ljevo ... prikaži još! oko proci.Stipe samo zato nece da pristane.I naravno STIPE je GOAT