Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Iz sportskog tjednika MAX!

Kad se uspjeh počeo mjeriti po tom kad si uspio zbrisati?

Piše: Mladen Miletić
Objava 05. listopada 2020. 1 komentara 348 prikaza
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Gvardiol (18) je odigrao 16 utakmica za Dinamo, Leipzig ga je platio 16 milijuna eura uz očekivane bonuse

Nije bitno koji je medij niti koji kolega u pitanju jer, realno, svi postavljaju ista ili slična pitanja pa bismo možda i mi. Samo, odgovor je ovaj put bio... Hm, neočekivan. Dakle, Dino Periću, jeste li malo ljubomorni jer Gvardiol odlazi iz Dinama, tako mlad, a vi ste još tu? Kad ćete vi osigurati egzistenciju? Dinamov stoper kreće gotovo ispočetka nakon sedam mjeseci stanke zbog puknuća prednjeg križnog ligamenta koljena, a na spomenuti upit daje sljedeći odgovor: “Ovo pitanje je baš slika našega društva i načina na koji svi razmišljaju. Mislim da je ljubomora jedna od najružnijih ljudskih osobina, svatko gleda što drugi ima. U mojih 26 godina života najbolja stvar što mi se dogodila, uz zdravlje mojih najbližih, to je prva ozljeda križnog ligamenta i pauza od osam mjeseci. Možda će zvučati čudno, ali nakon toga sam naučio puno stvari. Ukratko, zato sam iznimno sretan zbog Joškova transfera.”

Ukratko, Perić je dao odgovor i na neka nepostavljena pitanja. Recimo, kad je jedino mjerilo uspjeha postalo jesi li dovoljno mlad, po mogućnosti što prije, “zdimio” odavde u inozemstvo? Pa makar se ondje povlačio kao krmeljiva mačka po tribinama... Ili, kad smo igrača počeli mjeriti po tome je li novčano osigurao ne samo sebe nego i obitelj, pa i buduća pokoljenja da, eto, ne moraju, ne daj Bože, raditi? Što je sa svim onim generacija iz vremena kad se nije moglo van prije 28. ili onima iz međurazdoblja kad je to pravilo palo, a još nije tržište podivljalo? Je li onda Igor Cvitanović bio lošiji igrač od Ante Ćorića jer je otišao tek s 27, makar kao najbolji strijelac eurokupova u tom trenutku? Je li Dražen Ladić bio propalitet zato što je cijeli radni vijek proveo u Maksimiru? A bez njega ne bismo osvojili broncu 1998.

Kruta je istina da od svih koji se upute van samo nekih deset posto doživi punu afirmaciju o kakvoj sanjaju. I da je svaki transfer veća zamka proporcionalno s tim koliko prelazi preko šeste znamenke. Gvardiol odlazi prerano u Leipzig. Ne za Dinamo nego za njega. Koga briga, menadžer je zadovoljan. Dobro je što ostaje makar do zime. Njegov slučaj podsjeća na onaj Tina Jedvaja kojeg je Roma odvela nakon samo 13 utakmica. I dala mu šansu u dvije. Petković je u Italiju otišao sa 17 godina. Afirmaciju je stekao s 23. Došavši u Dinamo.
 

  • peronja:

    ajme meni, svašta ima za pročitati u VL. Mladene, Mladene, ti ne bi otišao u Jutarnji da ti ponude desetak puta veću plaću?