Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Iz sportskog tjednika MAX!

“Kek u bulju” i fašizam za početnika Manuela N.

Piše: Mladen Miletić
Objava 20. srpnja 2020. 5 komentara 2469 prikaza
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Matjaž Kek

Toliko se razvukla trakavica oko dolaska trofejnog Rijekinog stručnjaka u Maksimir da je već prijetilo da se iz svega izrodi izreka “nagovaraš me k’o Dinamo Keka”. Gdje je na kraju puklo, što je prevagnulo na tezulji argumenata, samo Kek zna, nekako ne vjerujemo da je predsjednik “Zveze” kleknuo pred Mariborčanina i izrekao “molim te, ne ostavljaj me”. Plavima se, osim ishitrene objave priče, nema što zamjeriti, pokušali su na sve načine doći do dokazano kvalitetnog stručnjaka koji je, doduše, bio pod ugovorom, pa pregovori “iza leđa” i nisu najpametnija stvar, pogotovo iza leđa savezu u kojem se i dalje sluša riječ prvog čovjeka Uefe Aleksandra Čeferina.

No veliki klubovi i ne razbijaju time previše glavu, pa Real je bez pardona Španjolskoj tjedan prije početka SP-a odnio izbornika. Naravno, on je ubrzo izletio iz kraljevskog sedla, a možda je baš taj Lopeteguijev poučak bio i presudan – da je Kek trener varšavske Legije ili tako nekog kluba, već bismo ga “predstavljali” u Maksimiru, ali napuštati vlastitu reprezentaciju radi bilo kojeg kluba škakljiva je stvar. I zato je to pametna odluka, koliko god teško pao taj “kek u bulju” slatkim željama plavih.

Dinamo si je zacrtao kapitalca poučen dobrim izborom s Bjelicom, a bilo je dobro dok je trajalo. No i u vlastitom dvorištu ima odličnih rješenja, zašto ne probati s Goranom Tomićem koji radi odličan posao u Lokomotivi? Čemu inzistiranje na “bombarderu”, posebno ako nema jasne vizije tko bi to bio?

Slovenski nogometni savez uskratio je Građanskom NK Dinamu trenera, baš kao što je Građanski 1930. uskratio jednom svom igraču put na prvo Svjetsko prvenstvo u Urugvaj. Bio je to Maks Mihelčič, Slovenac na golu plavih koji je bio žrtva nogometnog razlaza Hrvata i Srba u prvoj Jugoslaviji jer se savez, osnovan u Zagrebu 1919., preselio pravac – Beograd. Preseljenje je pomalo nasilno obavljeno 1930., i to iz trećeg pokušaja, budući da su prve dvije skupštine saveza na tu temu propale, a na drugoj je zbog nereda morala i policija intervenirati! Valjda je tada već trebalo biti jasno da ne možemo skupa, ali trebalo je čekati još 60 godina i Maksimir 1990. Jer, nogomet je samo nogomet, i nikad nije samo nogomet... Kome ni tad nije bilo jasno, mogao se uvjeriti ovih dana prateći sve što se u Srbiji događa. Ako je imao volje za to...

“Pregled tjedna” završit ćemo sa slučajem velikog njemačkog vratara Manuela Neuera koji se u svojoj zemlji našao na stupu srama jer je u nekom društvu u nekoj jadranskoj konobi zapjevao “Lijepa li si”, neslužbenu himnu naših navijača koja se ori gdje god igra Hrvatska, a imala ju je prilike slušati i njemačka kancelarka kad je došla u Zagreb. Samo Merkel nije znala riječi kao Neuer pa nije bilo ni skandala. U tri laka koraka došlo se do teze da dragi gost Neuer – koji svake godine svrati do Jadrana, pa tako i ove kad se preporučuje da se nikamo ne ide – ima ni manje ni više nego fašističke sklonosti jer je otpjevao riječi koje slave ljepotu naše domovine i jednog kraja u BiH.

Naravno, nije problem u pjesmi koliko u izvođaču koji je u opus tijekom karijere utrpao i himnično “kad Neretva moru krene” i morbidno “mnogo Srba Neretva nosila”, pa sve njegovo, ne bez razloga, ispada kontaminirano. Neuer, naravno, neće fasovati sankcije zbog nečeg bezazlenog i prilično navučenog. A i nije meta on nego zemlja i narod koji treba pedantno prikazivati kao hrpu nekakvih naci-nostalgičara, pa je tamo najbolje i ne ići jer ćeš si na vrat navući samo probleme.
 

  • coky:

    Što je tebi Miletiću, trebao naziv Fašizan u naslovu ??? Jesi li početnik i željan neke slave, ili si samo glup ?

  • kbr:

    pa ti sam etiketiraš svoju zemlju kao fašističku, a kao to nekome drugome spočitavaš. zar neretva nije hrvatska rijeka, zar hercegovina nije povijesna zemlja, kao uostalom i bosna. cijela kolumna, samo da bi napisao puno riječi