Blogosfera Iz sportskog tjednika MAX!

Lijepo da je Balić stao uz Babića, no trebao bi uz njega i na klupu...

Objava 14. listopada 2016. 0 komentara 600 prikaza
Zadržavanje Babića i Vujovića pozitivne su priče i obje pokazuju da je Gobac još uvijek rukometni Zeus Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zadržavanje Babića i Vujovića pozitivne su priče i obje pokazuju da je Gobac još uvijek rukometni Zeus Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zadržavanje Babića i Vujovića pozitivne su priče i obje pokazuju da je Gobac još uvijek rukometni Zeus

Da, da, još je tu... Naizgled se samo povukao u posljednje vrijeme, tu i tamo koja izjava, posljednji intervju i ne pamtimo. Nije riječ o Ivanu Baliću, već velikom ocu hrvatskog rukometa Zoranu Gopcu koji je, za razliku od političkih vladara kakve pamtimo, za života prepustio vodeće pozicije drugima, i u klubu i u savezu, i iz zavjetrine prati kako im ide. Nije se javljao kad su se nizali uspjesi, primjerice zagrebaša u lanjskoj Ligi prvaka, prepuštao je pozornicu drugima, pokazavši koliko je mudriji od svog maksimirskog “brata”, ali se sada u prvoj velikoj krizi koja je paralelno uzdrmala i PPD Zagreb i rukometnu reprezentaciju, spustio kao “deus ex machina” (za one koji ne zalaze u HNK, onu zgradu na Trgu maršala Tita – trenutak u predstavi kad se božanstvo u grčkim tragedijama spušta na pozornicu i sudjeluje u raspletu radnje, obično sretnijem od onoga koji bi se očekivao iz same tragičnosti situacije). U nekim prošlim vremenima i Babić i Vujović bili bi bivši, a lako moguće i Balić, no ovo je neki stariji Gobac i nije, nespretno poput društva iz Dinama, skočio na prvu priliku da se riješi (ne)voljenog. Naravno, nastavi li Babić i dalje s neuspjesima, a Balić ga nastavi podržavati, Gobac će imati “green card” javnosti da ih obojicu posmjenjuje bez bojazni od reakcije “pa zar tako s legendom?”.

Koliko god smo bili razočarani nakon poraza od Poljaka u Riju, čini se da se Željko Babić na terenu čak i bolje snalazi nego u javnosti. Možda bi pomoglo da se češće obraća, a ne da se povlači u osamu i ne javlja se. Balić je uložio jako puno svog ugleda na jednu kartu i, iako je očito slab na prijatelja, ne treba sumnjati u Babićevo znanje jer kad bi bio neznalica, onda bi Balić radio protiv samoga sebe. Pogleda li se sastav upravnog odbora koji daje završnu riječ o Babiću, očito je da samo Gobac i Balić imaju taj autoritet da ih uvjere da mu ne usvoje ostavku. Pa kad je već tako puno uložio u spašavanje vojnika Željka, bilo bi najbolje da Ivano i sjedne uz izbornika na klupu. Jer, onda valjda neće doći do pogreške u komunikaciji. Nema licencu? Nema mjesta na klupi? Rušio bi mu autoritet? Izvlačenja!

Ipak, sve te stvari, i izbornikova ljubav prema vjeri i hoće li Balić sjediti na klupi ili neće i što misli o njemu netko u upravnom odboru, marginalne su kad dođe sljedeće natjecanje u usporedbi s ključnim pitanjem – kakve su mu niti s igračima. Jesu li popucale? Priča je da su ga neki zvali i molili da ne odlazi. Valjda u strahu od povratka Goluže! Ako će ga ključni igrači slijediti, ako točno zna na koga se ubuduće može osloniti, a tko je za otpis, i ako ima viziju bolje igre, onda je dobro što Babić ostaje. Ako ne, onda smo u još većim problemima. Iako se karakterno čovjek teško u tim godinama mijenja, svakako treba zaoštriti kurs i unijeti više strasti jer s onim gandijevskim stavom slab će učinak polučiti. Sa stavom “ha gledajte, nekad uspiješ, nekad ne uspiješ” brzo ćeš se uloviti kako objašnjavaš da je i prolazak skupine u prvom krugu SP-a uspjeh.

Opstao je zasad i Veselin Vujović, i to je dobro. Jer, previše toga je bilo dobroga i lijepoga u posljednje dvije sezone da bi ga se samo tako potjeralo. Iako Vujović nije bez krivice u lošem startu u Ligi prvaka, PPD Zagreb morat će hitno ozbiljnije uložiti u momčad misli li zadržati pozitivan trend iz prošlih sezona. I tu je ključnu ulogu u rješavanju krize imao Gobac. Očito je slab na crnogorskog majstora, pa nije Vujović ni Obrvan ni Neno Kljaić da ga samo tako šutne. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Još iz bloga Iz sportskog tjednika MAX!