Blogosfera Iz sportskog tjednika MAX!

Naučili smo vjerovati: Nakon Rusije sve se čini moguće

Piše: Robert Junaci
Objava 10. siječnja 2019. 0 komentara 322 prikaza
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Možda i u svakodnevnom životu možemo primijeniti nešto od tog vrhunskog sportskog svijeta pa da nam svima bude bolje.

Godina hrvatskog sporta, godina hrvatskog nogometa i još mnogo toga izrečeno je na račun godine koju smo ostavili iza sebe. Da, doista je to bila sjajna godina, ispunjena sportskim uspjesima gotovo iz dana u dan. I neće je biti lako ponoviti, ali treba vjerovati da je i to moguće. Baš na to mi je ukazao naš brončani vatreni Mario Stanić posljednjih dana te 2018.

– Kad smo osvojili treće mjesto na svijetu, nitko nije vjerovao da se to može ponoviti. Pa ni prije Svjetskog prvenstva u Rusiji nitko nije vjerovao da se može postići rezultat kakav su ti dečki postigli. A znaš zašto su to napravili? Jer su vjerovali, nitko nije vjerovao, ali oni su vjerovali u sebe. I zato treba vjerovati da se može ponoviti i ta 2018. godina – pričao nam je Stanić.

Nismo narod koji lako uči

Da, vjera u nešto, prije svega vjera u sebe, može se tjerati. Istina, za to moraš imati kvalitetu, moraš raditi na svakom treningu godinama i još ti se puno toga mora poklopiti, ali ako ne vjeruješ u sebe, teško ćeš uspjeti. Taj Luka Modrić vjerovao je u sebe kad je nabijao lopticu po izbjegličkim hotelima u Zadru, kad su ga slali na posudbe i na kraju je postao najbolji igrač na svijetu u toj čudesnoj godini. Isto kao što Sandra Perković vjeruje u sebe, kao što braća Sinković i Fantela vjeruju u sebe, kao što Nenad Bjelica vjeruje u svoj rad i svoje igrače u Dinamu, kao što su Čilić, Ćorić i društvo s teniskim reketom vjerovali da mogu na tron... To je jedini put do uspjeha i nadajmo se da smo naučili nešto od svih njih.

Nažalost, nismo baš narod koji lako uči, lakše nam je poistovjetiti se s tim sportskim herojima kad su na tronu ili se uspješno uspinju k njemu, nego od njih uzeti to što su nam pokazali, a pokazali su nam put kojim valja ići. Nadam se da su mlađe generacije spremne učiti, u 2018. godini imali su sjajne učitelje. A na nama “matorima” je da im na to ukazujemo, da im osiguramo nekakve uvjete, bolje nego što ih imaju sada. Kad kažem mi, onda smo svi odgovorni što se ništa zapravo ne poduzima da se toj djeci koja sad imaju brojne uzore pomogne. Mi smo i političari koji raspoređuju trošenje proračuna, jer mi te političare biramo i dajemo im u ruke naš novac. I koja god se politička opcija izborila za naše povjerenje, nije za sport napravila gotovo ništa osim što su tim ljudima iz usta ispadali bomboni kad bi se slikali sa sportskim junacima. Bojim se da se u tome neće ništa puno promijeniti, pola godine od svjetskog nogometnog srebra nije napravljeno ništa za nogomet kao što ni prije 20 godina nakon bronce nije napravljeno ništa.

A opet, vratit ću se na tu vjeru, koju nam je prvi zapravo ukazao Ćiro Blažević. Te 1998. smo mislili da ga je malo “prebacila pamet” kad je govorio da Hrvatska može u Francuskoj biti prvak svijeta. Imao je sjajnu generaciju igrača koja je napravila pothvat, ali da su ti dečki vjerovali da mogu do kraja, možda bi doista i otišli. To je taj mali korak koji moraš imati da bi došao na vrh. I zato vjerujmo, kao što kaže Stanić, da se sve to može ponoviti, ali pomozimo tim naraštajima koji dolaze i imaju talent da uspiju.

Vjera u bolje sutra

A onima koji će na sportska borilišta s prvim danima ove 2019. poželimo da vjeruju kao što su svi oni uspješni u prošloj godini vjerovali u sebe. Kreću naši rukometaši na SP, brzo će teniska sezona, Dinamo će tražiti nastavak svog europskog puta, igrat će se nogometne kvalifikacije za Euro, naši će veslači na svjetsku smotru, gimnastičari, atletičari...

Imat ćemo se opet čemu veseliti, možda i opet “zamračiti” našu svakodnevicu koja nije tako svjetla ni usporediva sa sportom. Ali, možda i u svakodnevnom životu možemo primijeniti nešto od tog vrhunskog sportskog svijeta pa da nam svima bude bolje. Dakle, ajmo s vjerom u to bolje sutra.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.