Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Iz sportskog tjednika MAX!

Osijek i Rijeka – različiti simptomi, a dijagnoza ista !

Piše: Mladen Miletić
Objava 30. rujna 2019. 0 komentara 320 prikaza
Foto: Duško Marušić/Pixsell
Foto: Duško Marušić/Pixsell
Dino Skender trajao je na klupi točno pola godine, a Igor Biščan otišao je nakon manje od godinu dana

Osijek i Rijeka izgubili su trenere u razmaku od dva dana. Obje su promjene simptomatične. Kakve je šanse imala priča u kojoj je mladi vladar Gradskog vrta dao povjerenje i vrijednu momčad u ruke zelenom treneru za kojeg je praktički familijarno vezan? Nije presedan, ali koga god si iz Osijeka nakon završetka ere Zekić pitao “zašto Skender”, odgovor bi, između ostalog, bio i “brat mu je Meštrov kum”. Nije krimen, ali nije ni najsretnije rješenje. Pod vodstvom Dine Skendera Osječani su znali odigrati i dopadljivo, zanimljivo je i da nijedan derbi nisu izgubili, ali izostao je novi europski iskorak jer se palo u srazu s neuvjerljivim bugarskim predstavnikom, a ceh je dodatno plaćen na malim utakmicama. Kad već nakon četvrtine prvenstva mijenjaš trenera, onda se uprava treba zapitati više nego trener. Naročito ako mu je prethodno dala blagoslov da u Velikoj Gorici izvede B sastav.

Osijek je s Meštrovićem stao na noge nakon što je prethodno bio pred potonućem u niži rang. No, nikako da dočekamo sezonu u kojoj će nas dulje držati napetima, kao što je to uspijevalo Rijeci u vrijeme Keka. Sve dobro napravljeno u prijelaznom roku obično se prospe tijekom sezone ili pojedinačnim ispadima (slučaj Bočkaj) ili kolektivnim propustima kad se neku pobjedu nad Rijekom ili Dinamom kirvajski proćerda u Kranjčevićevoj ili Koprivnici. Ako nas je Meštrović kupio stabilizacijom kluba i čisto osječkom pričom u kojoj je cijela struka povjerena znanim imenima iz povijesti HNL-a, ne znači da bi mu projekt propao od jedne karike sa strane. Onakve kakvu je imao u Rijeci Damir Mišković u liku Matjaža Keka. Što vrijeme dulje prolazi, to više na vrijednosti dobiva djelo slovenskog stručnjaka koji osobnošću, gardom i energijom nedostaje HNL-u više nego bilo tko drugi u njegovoj povijesti.

Bišćanov odlazak s klupe Rujevice jedan je od bizarnijih u analima HNL-a jer niti su bili u pitanju rezultati, niti neki predsjednikov hir, a niti bojkot momčadi, dakle sve ono što obično prati takve trenutke. Rijeka se nije uspjela obraniti od jačeg pritiska lokalnih medija i stotinjak pripadnika jezgre Armade koji su u ratu s klupskim predsjednikom lukavom taktikom udarali ne u glavu, već u meso. Da su poput Boysa gazdi vikali “Miškoviću, odlazi!”, nitko se ne bi obazirao, zapravo bi bili prokazani kao plagijatori, a Rijekin bi predsjednik preuzeo i taj teret, kao i onaj vođenja kluba koji je srušio gotovo svjetski rekord u brzini reakcije kad je u pitanju izbor novog trenera (tu je Rijeka debelo ispred Osijeka, op. a.).

Protumačivši si da je on smetnja povratku izgubljenog zajedništva, Bišćan se pokupio, no problemi nisu time i riješeni. Ne zaboravimo da je glavni razlog raskola Kantrida i da na Kekovu odlasku povik nije glasio “nećemo drugog trenera”, nego “ti ostani, oni neka idu ća!”. Armada je dobila bitku koju zapravo i nije mogla izgubiti, a čelnicima je ostavljena poruka: “Novac je možda vaš, ali klub je naš, a vi vidite kako ćete dalje...” Ako nas je Mišković kupio time da ne mijenja trenere kao čarape, u manje od godinu dana shvatio je da to više i nije nužno jer oni sami odlaze. Svaki iz svojih razloga. Nema sigurnijeg puta u rezultatski ambis, samo je Roman Abramovič stalnim lutanjem došao do naslova prvaka Europe.

I Osijek i Rijeka ovim su događajima pokazali da boluju od sindroma malih sredina, odnosno manjih nego što zapravo jesu. No, i dalje su to dva zdrava projekta zasnovana na realnim osnovama samoodrživosti. Mada sad već i iritira tolika indolencija Grada Rijeke vezana za jedini na državnoj razini konkurentan sportski klub na Kvarneru. Nedavno je Milan Bandić u Esplanadi otkrio: “Grad Zagreb je Dinamu u proteklih 20 godina dao 550 milijuna kuna!”. Na znanje i ravnanje...
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.