Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Iz sportskog tjednika MAX!

Šjor Slaven je otišao, ostao je još zadnji intervju...

Piše: Željko Janković
Objava 03. studenoga 2020. 1 komentara 43 prikaza
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Slaven Zambata, legendarni napadač Dinama, preminuo je u 80. godini

Prije nekoliko dana, u 80. godini napustio nas je Slaven Zambata. Velikan u svakom smislu te riječi.

Genijalan napadač koji je obilježio jednu zlatnu eru Dinamove povijesti i uglađeni gospodin o kojemu su svi imali samo riječi hvale. Taj rođeni Sinjanin nogomet je počeo igrati u Junaku, a put ga je odveo u Dinamo, kamo je otišao 1959. godine na preporuku Mladena Delića, još jednog Sinjanina i legendarnog radijskog i televizijskog reportera. U 11 sezona u Dinamu, Zambata je odigrao 251 utakmicu i zabio 156 golova.

Za Dinamo je igrao od 1959. do 1969. godine te u sezoni 1972. – 1973., nakon kratkih epizoda u Belgiji, u Waregemu i Crossing Clubu, a 1967. je vodio modre do najvećeg europskog uspjeha u povijesti, osvajanja Kupa velesajamskih gradova. Karijeru je završio 1973. godine zbog teških ozljeda obaju koljena kao član austrijskog Villacha. Za jugoslavensku reprezentaciju odigrao je 31 utakmicu i postigao 21 gol. Bio je i kapetan olimpijske reprezentacije na OI 1964. u Japanu. U Zagrebu je diplomirao na Pravnom fakultetu.

Šjor Slaven, kako sam ga oslovljavao, bio je jedan od rijetkih ljudi uz koje ste uvijek osjećali pozitivnu energiju, posebnu vibraciju. Još od prvog dana kada sam ga upoznao, po dolasku u Zagreb sredinom devedesetih kada sam popio prvu kavu s njim. Bio je jedan od rijetkih u nogometnom okruženju koji su imali gospodski, aristokratski gard... Stav pravog intelektualca širokih pogleda na svijet. Danas u nogometnim krugovima teško ćete naći nekoga slične osobnosti kakvu je imao Zambata. Uvijek bi, nakon onog njegova dvostrukog “pozdrav, pozdrav...” uslijedio i široki iskreni osmjeh.

Zadnjih godina, iz obiteljskih se razloga preselio u Split. Prije nekoliko mjeseci odradili smo njegov posljednji veliki intervju, a prije desetak dana dogovarali smo novi. Rekao mi je:

“Pričekajmo još koji dan, da vidimo kako će Dinamo...”.

No, otišao je... Njegova ljubav prema Dinamu bila je iznad svega, ali isto tako su ga nosile emocije vezane za njegove korijene. Često bi naši razgovori otišli u smjeru sinjskog Junaka ili nekog talentiranog klinca iz Dalmatinske zagore. Svi koji su ga poznavali, nikada neće zaboraviti energiju koju je emitirao gdje god se pojavio, bez obzira na životne Scile i Haribde koje je prolazio. Šjor Slaven bio je gospodin u punom smislu te riječi...
 

  • eewinf:

    Trebate li zajam? osobna pozajmica? Poslovni zajmovi? Hipotekarni zajam? Poljoprivredno i projektno financiranje? Nudimo sve vrste kredita po kamatnoj stopi od 3%! Email za kontakt; (challotloan@gmail.com)