Blogosfera Iz sportskog tjednika MAX!

Srbiji i tako nema pomoći, ali trebalo bi “ohladiti” i Albaniju!

Objava 18. listopada 2014. 51 komentara 11500 prikaza
Albancima nije bilo do nogometa ništa više nego, recimo, huliganu Bogdanovu Foto: Reuters
Albancima nije bilo do nogometa ništa više nego, recimo, huliganu Bogdanovu Foto: Reuters
Albancima nije bilo do nogometa ništa više nego, recimo, huliganu Bogdanovu

Poljeti, poljeti, zašaputala su konspirativno trojica poslanika iz zemlje orlova pustivši iz ruku letjelicu za koju normalan čovjek ne bi ni pomislio da može poslužiti u navijačke svrhe. “Brate, kakvu su nam foru prodali!”, komentirao je dan nakon prekida utakmice Srbija – Albanija beogradski novinar. Da, Srbi su naletjeli na još veće mangupe, bezobraznije od njih samih, i mogli bi izvući deblji kraj.

Kako obraniti domaćina utakmice kad je prvi huligan koji je uletio u teren kao u krčmi opalio stolcem po glavi albanskog igrača? Kako će se Srbija obraniti kad u teren nije utrčao samo onaj tko to nije htio? Kakvog odvjetnika moraš angažirati, vještijeg od izbornika Advocaata, da opravda to što se na terenu opet našao i zloglasni Ivan Bogdanov, “heroj” juriša na karabinjere u Genovi, koji se po travnjaku Partizanova stadiona prošetao kao po Terazijama? A navodno je ono pred kamerama bila kamilica u odnosu na horor koji je nastao kad su se albanski igrači probili u tunel.

Kažu da su ih ondje tukli i redari i žandari. Uostalom, kome da se Srbija obrati, tko joj mogu biti saveznici u borbi da dokaže nevinost? Francuzi? Teško, pa Grobari su ubili navijača Toulousea, a Srbija je 2012. ubojicama prepolovila kazne.

Englezi? Još teže, oni su već lani tražili dugogodišnje izbacivanje Srbije iz svih natjecanja nakon nereda u Kruševcu na utakmici mladih reprezentacija. Talijani? Pa djeca u Genovi skrivaju se ispod stolova i po ormarima kad na TV-u čuju “srpski huligani”. Nijemci će ih s guštom otpiliti, a Portugalci i Danci rado bi si olakšali put do Eura 2016. Ostaju im stari prijatelji Rusi, eventualno Grci i Bugari. Tanko, pretanko...

Uglavnom, Srbiji nema pomoći. Čak i ako ne bude izbačena, ostaje joj problem koji ju izjeda kao nikog na ovim prostorima. Vučić to sigurno ne može riješiti i, prema povicima na bivšem stadionu JNA, bit će sretan ako i njega netko ne skrati za glavu. Ali, bit će smiješno, a od Uefe se tako nešto i može očekivati, ako se Albanci izvuku kao siroti velikomučenici koji, eto, nit’ luk jeli nit’ ga mirisali. Kad se već naslađujemo i divimo toj “majstorskoj” diverziji usred utakmice, ne bi bilo loše zamisliti kako bismo se mi osjećali da se nad Maksimirom ili Poljudom zavijori karta “Velike Srbije” sve s Karlovcem, Karlobagom i ostalim tlapnjama srpskog premijera iz vremena kad nije bio premijer.

Vjerojatno bismo tražili automatsko izbacivanje naših istočnih susjeda iz svih natjecanja na neodređeno. Hoće li i dalje taj dron fantom biti simpatičan kad sljedeći put posije smrt na nekom stadionu, a nekoj bi budaletini i tako nešto moglo pasti na pamet? Bi li netko od nas, tko je naglo otkrio simpatije prema napaćenim Albancima samo zato što su napakostili onima u Beogradu, primio u stan likove koji su pokrenuli tu letjelicu da prespavaju na jednu noć jer su na proputovanju za, recimo, Zürich? Možda se varam, ali, sudeći po nasrtaju albanskih igrača na mladog Mitrovića koji je mirno skidao “orla” s kartom “Velike Albanije” ili po scenama iz Tirane, Prištine i Ulcinja gdje se slavio trijumf u misiji prekidanja utakmice, nešto mi se čini da ni Albancima nogomet nije bio u prvom planu. A u tom slučaju kriterij treba biti jednak za sve.     

  • ćaćaća:

    gospodin miletić navlači za svoje?

  • takitako:

    voleo bi da nam autor texta objasni zbog cega bi trebalo 2ohladiti" reprezentaciju Albanije!?...zato sto su oni upravljali dronom i istovremeno igrali nogomet !!! ilöi zbog toga sto nisu stajali mirno dok srbi urlaju ubij siptara od prve secunde igre ... prikaži još!re do zadnjeg, ili zbog toga sto nisu stajali mirno dok ih udara i oni koji su bili tu toboze da ih brane !?

  • Neonacionalist:

    Šta su radili jadnim Albancima po Kosovu desetlječima, kako su ih mlatili i matletirali , ubijali i premlačivali . Znate li vi povijest Kosova, znate li kad su srpske trupe ušle na Kosovo 1912/13. u Balkanskom ratu kako su se ... prikaži još! iživljavali nad Albancima i da su ih pobili na desetke tisuća, kako su nakon toga Albanci ikad mogli prihvatiti srpsku vlast . Ako itko može razumjeti Albance onda bi to trebali biti mi Hrvati koji smo dobro osjetili srpski imperijalizam i hegemoniju tokom 20.st. a posebno u dom.ratu .

Još iz bloga Iz sportskog tjednika MAX!