Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Iz sportskog tjednika MAX!

Treba li nam baš 80 utakmica po klubu u ovoj sezoni?

Piše: Mladen Miletić
Objava 09. studenoga 2020. 0 komentara 458 prikaza
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Košarkaški trener Ettore Messina iznio je prijedlog da se zaustave europski kupovi

Mnogi su već izgubili razum u cijelom ovom ludilu pandemijske godine, ali teško da je među njima i slavni košarkaški stručnjak Ettore Messina kad je u javnom pismu pozvao na sljedeće: “Za sada se čini jedinim logičnim zaustaviti sezone u europskim kupovima i igrati samo nacionalne lige. Pa da se za 3-4 mjeseca, kada sve bude lakše, eurokupovi opet vrate.” Ima i logično objašnjenje: “Uskoro nećemo imati slobodnih datuma za igranje odgođenih utakmica, a sve mi se čini da ovisimo o tome tko ima više sreće i u tom trenutku manje zaraženih.”

Zaista, u cijelom tom ludilu “igraj, igraj pod svaku cijenu” nitko nije postavio pitanje koliko je sve to skupa regularno? Kakvu će težinu imati prvak natjecanja u kojima su se utakmice otkazivale unedogled, u kojima su klubovi svako malo prisiljeni igrati s nekakvim mješovitim sastavima, skrpanim kako god, samo da se igra.

Baš nijednoj velikoj sportskoj organizaciji loptačkih sportova, od Fife, Fibe, Uleba, Uefe, EHF-a i sličnih, nije sinulo da bi zaista kao najmasovniji mogli i malo revidirati sezone u koje su sad već debelo zagazili. Pa da kažu “stanimo malo, ovo će potrajati”. I zapitaju se: “Treba li nam baš 80 utakmica po klubu i u ovoj sezoni?” Ili se to može svesti i na neku razumniju mjeru, bar dok pošast ne prođe.

KK Split je tamo negdje prije mjesec dana trebao igrati, pazite ovo, četiri utakmice u pet dana! Suludo i u doba bez korone. Josip Sesar kao trener Gorice nakon povratka momčadi iz samoizolacije kaže: “Samo da preživimo tih jedanaest utakmica u 25 dana!” Istodobno, građani važu hoće li u dućan i ulaze u njih opremljeniji nego oni nesretnici koji su išli čistiti Černobil.

Ima i stvari za pohvalu. Svaka čast onome tko se sjetio da se ova sezona ABA 2 lige riješi “balonima”. Prvi počinje na Zlatiboru, od naših bi trebao igrati Split. Čovjek bi to otišao i gledati da nije određena mjera tranzita kroz Srbiju, odnosno napuštanja Srbije u roku od 12 sati nakon ulaska. Šalu na stranu, o balonu bi kao trajnijem modelu vrijedilo razmisliti i u jačim natjecanjima. Mogao bi imati smisla čak i u normalnim okolnostima. Kao što je, zbog korone ili nestašice novca, 2020. unormalila konačno i sastave Zadra, Splita i Cibone. Odnosno, svela ih na okvire od kojih nam košarka i može jednog dana imati neke koristi. Možda su klinci, možda će dobivati batine. Ali bar su naši... A možda nešto i bude od njih.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.