Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Iz sportskog tjednika MAX!

U Hajduku se upalila svijeća na kraju tunela

Piše: Robert Junaci
Objava 11. veljače 2019. 1 komentara 483 prikaza
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Da, riječ je o mladim igračima koje je današnji trener Hajduka Siniša Oreščanin stavio u prvu momčad, radio je s dobrim dijelom njih u drugoj momčadi Hajduka i nije se libio dati im glavne role na travi koja život znači.

Koliko li je samo tiskarskih slogova posloženo, doduše sad to ne rade vrijedni dečki u tiskari nego računala, o tome što se događa u Hajduku, o promašenim sportskim i drugim politikama u tom donedavno velikom klubu. Okretali su se svojoj dici pa onda za par mjeseci doveli brdo stranaca upitne kvalitete kojih su se, opet brzo, željeli pošto-poto riješiti i onda likovali kad su otišli jer su, kao, rasteretili svoju blagajnu.

Te godine lutanja u upravljanju klubom, u sportskoj i inoj politici u kojoj su bijelima bili krivi svi samo ne oni sami, u kojoj su vodili ratove s nekakvim demonima, a nisu vidjeli da sami gaze krivim stazama, da idu putom naših posrnulih brodogradilišta, da je došlo vrijeme kad više porezni obveznici, građani Splita ili tko zna tko, neće vaditi za njih kestenje iz vatre.

Do jučer je u dijelu struke oko Hajduka, u kafićima bližima ili malo daljima od Poljuda u kojima je Hajduk glavna tema, vladalo mišljenje da nogometna škola Hajduka ništa ne valja jer u momčadi nije bilo domaće djece, već su igrali stranci sumnjive kvalitete. No danas, kad gledam Hajduk koji je završio jesenski dio sezone i počeo ovaj proljetni, onda je dojam da se nekakva svića ipak upalila u tom tunelu u kojem se činilo da cijev nije do kraja ni probijena. Sad taj plamičak ipak gori i pomalo se nakreće prema rupi koja je probijena. Ne, nije to još sunce na kraju tunela, ali je svića nade koja može pokazati put kojim Hajduk treba ići.

Da, riječ je o mladim igračima koje je današnji trener Hajduka Siniša Oreščanin stavio u prvu momčad, radio je s dobrim dijelom njih u drugoj momčadi Hajduka i nije se libio dati im glavne role na travi koja život znači. Dugo Hajduk nije imao toliko djece koja su prošla njegovu školu, a danas su u prvoj momčadi. Nebitno je što je to napravio trener koji je radio u Dinamu i vidio kako se to radi u Maksimiru, pa i šef škole Krešimir Gojun došao je iz Dinama. No, ako si pametan, uzmeš ono što možeš dobro uzeti, ako treba, i prekopiraš neke stvari.

Da to Oreščanin nije napravio, ne bi Hajduk prodao Palaversu za veliki novac, ne bi bio u stanju odbijati ponude i za mladog kapetana Bradarića, ne bi u Osijeku pobijedio s toliko svoje dice. Pa ako im je za to trebao netko tko je radio u Dinamu, zašto ne? Koliko god te ljude koji su radili u Maksimiru jedno vrijeme osporavali u Splitu i nisu im vjerovali.

Da, Hajduk je na dobrom putu, ali sad moraju u Poljudu biti jako pametni i staloženi. Ne poletjeti kao kad na početku sezone nekoga pobijede i nasjednu na medijske priče kako ‘miriše na titulu’. Ne, u Hajduku još ne miriše na titulu i morat će tamo još jako dugo i puno raditi da zamiriše. Hajduk u ovom trenutku ne možemo uspoređivati s Dinamom koji je u našim okvirima priča za sebe, Hajduk se tek treba nadati, kako je to skromno rekao trener Oreščanin, da se može ušuljati u Europu. U ovom trenutku, bez obzira na pobjedu u Osijeku, Hajduk nije bolji od Zekićeve momčadi, nije bolji ni od Rijeke, ni od Lokomotive, s Goricom je možda tu negdje.

No s filozofijom koja se sad pojavila u Splitu, uz puno rada, poniznosti i o svijesti o tome gdje su sad, mogu ići prema gore. Mogu razvijati te svoje klince uz spoznaju da će mladi igrači igrati u promjenjivim izdanjima, da će biti sjajnih i loših izdanja. Ali sad su na jedinom mogućem putu izlaska iz crne rupe u kojoj su godinama. Pa, ako treba i dalje gledati kako to radi Dinamo ili neki drugi klub, to nije baš nikakva sramota, čovjek uči dok je živ, a učiti od uspješnih svakako je jedan od putova.

Sad je druga priča hoće li to shvatiti u Splitu, na sjeveru Poljuda koji je uvijek protiv svega, a ispada da je dosad bio najviše protiv Hajduka. Hajduk je, čini se, pametno ili slučajno, kako god, našao nekakvu stazu kojom se može proći, bit će tu kamenja spoticanja, ali ako ima pameti, strpljenja i znanja, Hajduk za godinu-dvije opet može biti Hajduk. Ovo što je bio posljednjih godina nije Hajduk, niti je vođen kao veliki klub, niti je onda imao rezultate, čak ni u slabašnoj nam hrvatskoj ligi. Svića je upaljena, sad samo ribice, sljedbenici kluba, za tom svićom moraju ići. Ako opet, kao dosad, ne izmisle nekakve klipove koje će si sami, a ne netko drugi, podmetati.

 

  • dalmatinac-zg:

    Ne kopira Hajduk nikoga a ponajmanje dinamo. Sjever upravo stoji iza ovakvoga narodnoga Hajduka protiv kojega su mnogi. Zato ne vidim logiku po kojoj je tobože sjever protiv svega u Hajduku i navodno kontra Hajduka. Hajduk ce biti sve bolji ... prikaži još! i bolji upravo zbog dugorocne politike narodnog kluba ciji su vlasnici upravo navijaci. 17 000 gledatelja jucer i pun sjever najbolji su dokaz pravog puta.. a sto u novinama gotovo ne mozemo ni pricitati. Njima je 17 000 gledatelja u maximiru uobicajeno. Naravno,bez zadnje dvije nule..