Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Sunčica - ratni zločin nad ženama Vukovara

U SAD-u predstavljen projekt SUNČICA: "Usudi se djelovati"

Objava 28. listopada 2014. 0 komentara 264 prikaza
Foto: Udruga žene u Domovinskom ratu
Foto: Udruga žene u Domovinskom ratu
Udruga žene u Domovinskom ratu - film Sunčica
Prošli je tjedan u Washingtonu održana 37 godišnja Fulbrihtova konferencija. Fulbright program jedan je od najprestižnijih svjetskih potpora-grantova za međunarodnu razmjenu studenata, profesora, stručnjaka, znastvenika i umjetnika koju je osnovao senator Sjedinjenih Država J. William Fulbright 1946.godine. Ovaj program posluje u 155 zemalja širom svijeta i u svojih 68 godina postojanja podijelio je preko 325,000 potpora. 53 Fulbright alumnija dobilo je Nobelovu nagradu, 78 je osvojilo Pulitzerovu nagradu, 30 ih je postalo predsjednicima država. Program je uspostavljen sa ciljem povećanja uzajamnog razumijevanja među ljudima u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama kroz razmjenu osoba, znanja i vještina. Ove godine naslovni moto konferencije bio je “Usudi se djelovati”. Cilj je stimulirati i izazvati teme koje se skrivaju ili se o njima javno ne govori te tako potaknuti promjene u društvu koje će eventualno dovesti do novih pozitivnih zakona općeg dobra.

Javno predstavljanje projekta Sunčica i Dani Domovinskog filma u Washingtonu

Ovom odabranom skupu prisustvovalo je nekoliko stotinjaka stručnjaka širom svijeta raznih profila. Bilo je više nego važno vidjeti i našu, Hrvatsku prezentaciju s temom silovanih žena, muškaraca i djece u Domovinskom ratu od strane srpsko-crnogorske vojske i četnika. Prigodni panel sa brojem 13 od njih 20 prikazao je Domovinski rat, srpske zločine nad Hrvatskim civilima posebice ženama te predstavio rad udruge Žene u Domovinskom ratu koju svesrdno vodi gospođa Marija Slišković iz Zagreba. Ujedno je na velikom monitoru stalno prikazivan film Sunny (jedini na cijeloj konferenciji) te je bila izložena knjiga Sunčica/Sunny. Prezentaciju je vodio Nikola Knez, američki filmski producent i redatelj Hrvatskih korijena koja je naisla na veliko zanimanje prisutnih. Podijeljeno je preko 200 prigodnih razglednica te razmjenjeno preko 400 međunarodnih kontakata. Zasigurno smo ugodno iznanađeni interesom mladih stručnjaka koji su prepoznali važnost ove teme i tako adresirali kako razumiju prisutni problem koji ne opterećuje samo prošlost već je konstantan i u sadašnjim svjetskim zbivanjima.

“Ova je konferencija ujedno poslužila i za kratko predstavljanje našeg novog filmskog festivala koji če se održati u Zagrebu” kazao je Nikola Knez koji je uz podršku Texas A&M University i Knez fundacije organizirao predstavljanje projekata a na poziv Fulbrighta. “Sama ideja izborom teme festivala pobudila je veliko zanimanje većine prisutnih. Podijeljeno je preko stotinjak informativnih razglednica o danima Domovinskog filma te vjerujemo kako će ovi novi kontakti pridonijeti dobroj popularizaciji filmskog festivala u Americi i ostalim zemljama svijeta. Mislim da smo u svakom slučaju, napravili dobar prvi korak prema internacionalizaciji samog festivala u budućnosti”.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.