Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Sunčica - ratni zločin nad ženama Vukovara

Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu

Objava 16. veljače 2015. 0 komentara 519 prikaza
Foto: VL
Foto: VL
Sunčice

Udruga Žene u Domovinskom ratu 2011. g. potaknula je javni govor i inicirala rad na Zakonu o pravima žrtava seksualnog nasilja u ratu. Podršku je dao UNDP ured u Zagrebu. Ministarstvo branitelja 2013. g. preuzelo je izradu prijedloga Zakona.

Nakon prvog čitanja u Saboru koncem 2014. godine, udruga Žene u Domovinskom ratu je izrazila neslaganje s dijelovima Zakona. Sada predstoji drugo čitanje gdje je prijedlog Zakona dorađen ali opet s puno manjkavosti. Smatramo da se u Zakonu izbjegava imenovati agresora. Predviđeno obeštećenje žrtava iznos je koji žene žrtve Bosne i Hercegovine dobiju kroz nešto više od tri godine.

Neprihvatljivo je da Hrvatska kao članica EU ide ispod standarda BiH (2.300 kn), Kosovo (300 eura).  Uz potporu zastupnika u Saboru uložit ćemo amandmane u kojima će biti ponovljeno naše traženje za obeštećenje žrtava.

  • Jednokratna naknada u iznosu od 150.000 kn
  • Mjesečna naknada 2.500 kn

Ovaj iznos će djelomično ispraviti nebrigu društva kroz sve godine u kojima su imale pravo na naknadu a nisu je dobivale.

 

Konačni prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.