Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Sunčica - ratni zločin nad ženama Vukovara

Započelo snimanje filma “Sunčica”! – redatelj Nikola Knez (Texas, SAD): “Došao sam pomoći”

Objava 20. srpnja 2013. 0 komentara 223 prikaza
Foto: Udruga žene u Domovinskom ratu
Foto: Udruga žene u Domovinskom ratu
Udruga žene u Domovinskom ratu - film Sunčica

Nikola Knez, redatelj, uspješan poslovni čovjek, domoljub, promotor istine, gđi Mariji Slišković je rekao: ” Marija, došao sam ti pomoći”.

Nikola Knez:
“Prošli tjedan započelo je snimanje filma “Sunčica” na lokacijama u Vukovaru, Sisku i Petrinji. Ova Hrvatsko (Žene u Domovinskom ratu)-Američka ( ifilms ) koprodukcija podržana je dijelom od strane Ministarstva Branitelja, Grada Zagreba, iflims – Texas. Film obrađuje stradanje Hrvatskih gradjana poglavito žena koja je izazvana srpskom agresijom na Republiku Hrvatsku. Pored regularne vojske JA u napadu, rušenju i zločinu sudjelovale su i razne srpske ekstremne militantne formacije (četnici) te Srbi koji su živjeli u Hrvatskoj. Ovaj dokumentarno igrani film pokazat će na jasan način razmjere srbskog zločina nad nemoćnim Hrvatskim civilnim stanovništvom te podastrijeti svjedočanstva živućih svjedoka o neljudskim uvjetima zatočenja, mučenja, silovanja i ubijanja.

Igrani dio filma bit će snimljen u Texasu, USA. Završetak filma očekuje se na kraju godine. Premijera filma planirana je za Europsku Uniju te USA. Film će biti prikazan na svim vodećim filmskim festivalima, fakultetima diljem svijeta te vodećim TV postajama. Cilj filma jest ukazati na razmjere srpskih zločina u napadu na Republiku Hrvatsku koji još nisu procesuirani, potaknuti javnu raspravu diljem svijeta o istom, potaknuti službena hrvatska pravosudna tijela da pokrenu i procesuiraju još nerazjašnjene ratne zločine te kazne izvršioce zločina, potaknuti međunarodne organizacije za ljudska prava na raspravu i donošenje adekvatnih sankcija prema Republici Srbiji i njihovim građanima koji su sudjelovali u tim zločinima, obeštetiti žrtve te pružiti njima i njihovim obiteljima adekvatnu pomoć za njihovo ponovno uključenje u normalan život.”

 

Prenosimo: portal  dnevno.hr i braniteljski portal

 

U Vukovaru počelo snimanje filma o žrtvama silovanja u Domovinskom ratu

Scenarij za film napisao je kazališni i filmski redatelj Miroslav Međimorec po knjizi “Sunčica”, koja je izašla 2011. godine u dvojezičnom hrvatsko-engleskom izdanju, u nakladi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, sa 14 istinitih svjedočanstava žrtava silovanja.
 Autor: Hina Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL Subota, 13 Srpanj 2013 18:18

Snimanjem prvih scena u ulici Vladimira Andrića na kućnom broju 11 u Vukovaru je danas počelo snimanje dokumentarno-igranog filma “Sunčica”, redatelja Nikole Kneza, o žrtvama silovanja u Domovinskom ratu.

Scenarij za film napisao je kazališni i filmski redatelj Miroslav Međimorec po knjizi “Sunčica”, koja je izašla 2011. godine u dvojezičnom hrvatsko-engleskom izdanju, u nakladi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, sa 14 istinitih svjedočanstava žrtava silovanja.

“Slučajno sam jednom prigodom naišao na knjigu ‘Sunčica’ i ona me ponukala da njezino štivo pretočim u scenarij za film. Čitajući je došao sam do saznanja kako je riječ o uzbudljivoj i duboko snažnoj knjizi koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, jer je zločin silovanja koji je izvršen nad brojnim ženama u Domovinskom ratu sam po sebi prestrašan”, izjavio je novinarima uoči početka snimanja filma Miroslav Međimorec.

Urednica knjige Marija Slišković, koja već godinama prikuplja svjedočanstva žena o proživljenim ratnim strahotama i njihove iskaze o silovanjima, kaže da ne postoje točni podaci o broju silovanih žena, ali i muškaraca koji su također u vrijeme Domovinskog rata doživjeli silovanje.

“Žrtve o tome više žele šutjeti nego govoriti, a mi ih potičemo da, bez obzira koliko to bilo teško, ipak govore o tome što im se dogodilo jer će u protivnom zločini pasti u zaborav i ostati nekažnjeni”, rekla je Slišković.

Po njezinim riječima, film “Sunčica” trebao bi upozoriti da se u hrvatskom društvu prešućuju ratni zločini silovanja i da žrtve nemaju status koji im pripada kao žrtvama Domovinskog rata, dok počinitelji silovanja mirno šeću Hrvatskom.

Nikola Knez je hrvatski redatelj koji živi u Texasu u SAD-u i vlasnik je tamošnje filmske kuće “iFilms”, te osnivač istoimene zaklade. Knez je najavio da će osim arhivskih dijelova sastavni dio filma biti svjedočenja silovanih žena i muškaraca.

Dokumentarni dio filma snimat će se u Vukovaru, Petrinji, Karlovcu i Zagrebu, dok bi se igrani dio filma snimao u Houstonu (Texas), a ulogama će se naći studenti glume s houstonskog sveučilišta.

Snimanje filma trebalo bi završiti do kraja godine, a osim zaklade “iFilms” u financiranju toga projekta sudjeluju Ministarstvo branitelja i Grad Zagreb.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.