Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastrobajterica

50 nijansi ... buba

Svi volimo ponekad nositi crno, to je boja koja garantira uspjeh, s njom ne možete pogriješiti. JESTE LI SE ikad zapitali odakle ta crna boja?  Danas jasno, od umjetnih pigmenta, ali nekad davno....
Objava 29. siječnja 2021. 0 komentara 201 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
JESTE LI ZNALI DA mnogi crnu boju povezuju s inteligencjom i moći? Žene drže, u velikom postotku, njih čak 66 posto, kako jemuškarac odjeven u crno privlačan i seksi. Ni muškarci nisu daleko od tog dojma. Više doli svaki drugi muškarac, njih 57 posto, zamišlja ženu u crnom rublju

KAD JEDNOG DANA ... krenemo na putovanja, a odaberete li Madrid, izdvojiti vrijeme za Museo de la Historia del Traje. Riječ je muzeju koji kroz tkanine priča o povijesti njihova nastajanja, kreiranja, nošenja... 
Beskrajno zanimljivo mjesto. Pogotovo ako volite da vam se mozak napije informacija a logika vježba 100 na sat. 
Teretne su ok, ali #imaNeštoiUVijugama 

A SAD O CRNOM I CRNOJ ...
Kad su Španjolci doplovili do Amerike, između ostalog, impresionirala ih količina i raznolikost boja koje se tamo postojale na tkaninama. 
Među tim bojama bile su crna i crvena. 

Obje, biljnog i životinjskog podrijetla. Niste znali? Možete li zamisliti da na sebi nosite odjeću koja je obojena uginulim bubama? Grozno, zar ne.

Upravo uz tog doba dolazi boja koju i danas u Španjolskoj nazivaju - Campeche. Riječ je o vrsti hrasta kod nas poznatog kao kampeš. Inače to je i naziv za jednu od najmanje naseljenih meksičkih država, Campeche je nekoć bila mjesto procvata civilizacije Maja. Kroz stoljeća je i dom najstarijeg meksičkog karnevala. Do tada su se u Španjolskoj za dobivanje crne boje koristile hrastove gale. 
Znate li što su gale? 
Hm, najjednostavniji bi bilo reći - bube. Pogledate li hrast, na listovima se često pojavljuju loptice slične bobicama ili oraščićima - to su gale.  
Gale na hrastu pojavljuju se zbog insekata - orašaca. 
Oni polažu jaje u tkivo lišća, a supstance koje luči ličinka uzrokuju prekomjerno razrastanje tkiva uslijed čega nastaje žuč i ličinka dobiva sigurno utočište. Svaka buba stvara svoje gale. 

A GDJE JE TU CRNA BOJA, i dalje nije jasno? 
 U galama. One se razvijaju na biljkama koje sadrže tanine, a hrast sadrži, one se akumuliraju baš tu. Stoga se izrasline od pamtivijeka skidaju i koriste za štavljenje kože i bojanje tkanina ili izradu prve tinte - mastila. 

EH, ALI ...što sa svjetlošću, suncem i vodom? 
Ovako obojene tkanine - koje su bile češće tamno sive doli crne - su vrlo brzo blijedile, pogotovo na suncu. 
 Uporabom i pranjem izgubile bi intenzitet i promijenile se u sivkaste tonovima.
 
AMERIČKI INDIJANCI nisu koristili bube i gale. Kora drveta Campeche, s pružala je intenzivnu i postojanu crnu boju. 
Španjolci su pobrali ovan "know how" promijenili ga i - osvojili Europu novom nijansom crno crne. Nije bilo lako, o ne. Sjekotine ovog drveta bile su jedan od dragocjenih tereta  pa se i oko njih okupljalo mnogo zainteresiranih.

Sredinom 1720-ih sjekači drvenog drva i sami su postali mete pirata. Povijesna vrela govore kako je gusarski kapetani Samuel Bellamy zarobio šlepove za izvlačenje drva i pridružio ih gusarksoj floti. Koliko je sječa drvosječa bila je isplativa govori citata da je "u četiri godine 1713. do 1716. oko 4.965 tona struhotina izvezeno je u Englesku po cijeni od najmanje 60.000 funti godišnje"


Philippe II uveo je crnu u povijest mode. Boja se zvala - gavranovo krilo, a odijela koja su se šivala, prvobitno samo za muškarce, postala su popularna diljem Europe kao - 'španjolsko odijelo'. Inaće, rjetko tko spominje njegovu impresivnu knjižnicu u El Escorialu, gdje su knjige okrenute na pogrešan način, tako da su posjetitelji umjesto korica mogli vidjeli samo stranice sa zlatnim rubovima.  Philippe je ionako točno znao gdje se nalazi svaka knjiga. (Foto: Wikipedia)


 Zbog svoje elegancije i visoke cijene, Habsburgovci su je prihvatili kao amblematičnu  boju ili recimo, zaštitini znak, a kroz povijest se spominje kao boja «španjolskog odijela». Španjolsko visoko društvo nametnulo je stil crnog, a ta crna odjeća postala je simbol moći i plemenitosti, a europski su trendseteri tog doba počeli "oblačiti po španjolski". Crna tkanina postala je simbolom privilegirane društvene klase, a boja je tada nazvana "gavranovo krilo".

Smatrala se luksuzom koji su mnogi priželjkivali, ali malo tko si je mogao priuštiti.  

Filip II (muškarci u tajicama uvijek slute nevolju👍) uveo je crno u mušku modu. Neobičan, i istraživanja vrijedan lik.  Previše ukočen, strog, ukočen, previše je voli crno, lik koji je u svojoj knjižnici u El Escorialu, knjige držao okrenute na pogrešan način, tako da su posjetitelji umjesto korica vidjeli samo stranice sa zlatnim rubovima.  Philip je ionako točno znao gdje se nalazi svaka knjiga.  Rijetko tko spominje da je Filip pročitao značajan dio svih tih knjiga.

O crvenoj boji, idući put ;) 
Uskoro će to biti - boja mjeseca.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.