Blogosfera Gastrobajterica

Alkemičari, Spiderman, koleno i knedličke

Ako ste pomislili da je Absinth bio 'rezerviran' za umjetnike koji su stvarali u Provasni, u krivu ste. Poznavali su ga i u Pragu. Što veže ovo piće i Bohemiju? Boja. Ali ne boja pića, već slikarska boja...
Objava 27. rujna 2018. 0 komentara 203 prikaza
foto: Tanja BOŽIĆ/Gastrobajterica
foto: Tanja BOŽIĆ/Gastrobajterica
Dugo sam se opirala Pragu. Uprvao zbog toga jer je besramno brzo, već nakon prve šetnje i pive 'zaveo' sve koji su ondje bili imalo dulje od mojih prolaznih zaustavljanja na noć, dvije. No, vrijedilo je tom zavodniku dati priliku da se slavenske duše bolje upoznaju.

Idemo u Prag?
Idemo. Mediteranka u meni se opirala se Češkoj, rukama i nogama. No, zov putovanja je jači. Ponovno se na mojoj  putnoj listi našla Češka.

I Prag, dakako. Malo, pomalo sve se više podvlači i umiljava taj slavenski zavodnik. Nije to još jedan grad u nizu koji se onako turistički - odradi. Ima nešto u tom gradu što - obuzima, šarmira, ostaje...

Sjećam se prvog posjeta Pragu prije više od, ah i petnaestak je godina od tada prošlo. Pamtim kako sam cijelu večer gledala u poznato mi lice u pivnici. Gospodin u najboljim godina, plavokos, plavook, pogledao je prema našem društvu.  Jedini razlog bila je buka koja se oko nas širila nakon pokoje pivice. Učinio mi se poznatim, negdje sam ga srela ...

Kolega, Dalmatinac, dakako, samouvjereno je nakon treće ili četvrte pive odagnao moje sumnje. 

- Ajde, Boga ti, što gledaš, pa znan čovika. Iz Splita je, znan ga, kako ne... E,  popij s nama jednu! - pozvao ga je. 

Nasmijao se 'neznanac', nasmijala ja, a zapravo, za stolom do nas sjedio je - Václav Havel, češki političar i pisac, jedan od ključnih ljudi Baršunaste revolucije....I on je pozdravio nas :)  Nasmijao se. Mislim da je razumio naše nagađanje ;)
Što će pred grupom Hrvata kojima je praška piva već oduzela moć raspoznavanja do te mjere da nisu prepoznali govornika koji nas je na koherenciji pozdravio to jutro.

PRAG BEZ HAVELA

Kada sam ponovno došla, na žalost nije ga više bilo među živima. A sletjela sam na prašku zračnu luku koja nosi njegovo ime. Put me nije vodio onamo neko vrijeme. 

Sve se promijenilo. Češka je, pa recimo to tako - odrasla. Turizma se omasovio, ponuda postala dijelom svjetskog globalnog sela - svuda isto, Azijati u tisućama preplavljuju grad i hotele, počešljala se ponuda boljih trgovina i restorana, skočile cijene... Jedino me  valuta, češka kruna, i dalje nastavila zbunjivati. 

Dugo su me kolege iz turizma lomili oko tog Praga, a neki neobjašnjivi otpor zaustavljao me. Neću ga raditi dok me ne osvoji. Želim raditi samo gradove koji izazivaju razlijevanje sreće i uzbuđenje pri svakom novom susretu. Ostalei nek' rade - ostali.  
Prag je, nema nikakve dvojbe grad pred čijom je raskoši teško ostati ravnodušan, a oni koji su otišli i s trunčicom sumnje duboko će mu se nakloniti.

U nekoliko dana boravka ondje Prag će vam se zavući pod kožu i, kad budete odlazili uz Vltavu, zacijelo će vam izmamiti obećanje – vratit ću ti se. Baš kao neka neobična ljubavnička veza. Zbunjujuće zavodljiv. 
Lokalni vodiči s pravom će vam reći da je Prag srednjovjekovni dragulj, a uvjerit ćete se u to već ako zakoračite u upoznavanje Václavskih náměstí, trga koji unatoč burnim vremenima koja su obilježila noviju povijest Praga ipak nosi ime po svecu zaštitniku grada, svetom Vjenceslavu.

Za moje oduševljenje 'kriva' je  Ivana Masarykova, moja prva i najdraža domaćica u gradu na Vlatavii. Dama od glave do pete, zagrebačka studentica i hodajuća enciklopedija. Žena koja je  u punom smislu riječi - pravi i dostojni ambasador Praga.

Sve ostalo što sam do tada  vidjela bila je turistička konfekcija i prosipanje jeftinog šarma. Osjetila je moju dvojbu i problem s Pragom, uzela me pod ruku i objasnila  sve o životu u Pragu i odnosu Pražana prema strancima, točnije - prema Hrvatima. 
Nekako je, stječe se dojam, u Pragu, osim rijeke turista u koje god doba godine došli, više mladih studenata i onih do srednjih godina, a vrlo malo obitelji s djecom i starijih.
Razlog je tome što su praške večernje zabave dio turističke ponude, baš kao i ispijanje pozamašnih količina piva. I to ne samo uvečer. No sačuvajte snagu jer valja obići Karlov most, koji se nekada davno zvao Kameni most i koji ćete zapamtiti po tome što se ne spaja u ravnini obale.
Razlog tome bila je dosjetka njegovih graditelja koji su – zapriječivši izravan pogled, htjeli dobiti na vremenu u slučaju da je grad izložen opasnosti.

Karlov most po dužini ukrašava trideset skulptura nastalih u 17 i 18. stoljeću. Oksidirao je kamen od vlage, zagađenja iz zraka i zuba vremena, pa svi izgledaju mrki i tamni. (Originali su na sigurnom!) Najpoznatiji je kip svetog Ivana Nepomuka kojeg je Vaclav 4 dao baciti s mosta jer nije želio odati ispovjedničkuu tajnu. Svakim korakom će vam se rojiti misli - što se sve događalo na mostu, tko je njime prolazio, plaćao mostarinu, šaputao molitve i želje pred kipom sv. Ivana Nepomuka ..
Podno svečeva kipa, a prepoznati ćete ga jer je jedini s aureolom s pet zvjezdica koje simboliziraju pet slova TACUL što znači -šutio sam, nalazi se reljef za kojeg kažu da, dodirnete li ga, ispunjava želju
 Ako ste ljubitelj arhitekture ili fotografije, onda je Malá Strana, dio Praga s druge obale Vltave, pravo mjesto za vas. Ne zaboravite Kafku i Zlatnu uličku. Ne propustite posjet židovskoj četvrti i Starém Městu, sinagogama i zaštićenim Staroměstské náměstíma, Gradskoj vijećnici i crkvi sv. Nikole. Barok u punom sjaju oduzet će vam dah, baš kao i Hradčany. Za njega se može reći da je srce Praga, mjesto koje će vam već pri prvom pogledu na Pražský hrad, nekad centralno mjesto življenja i upravljanja Pragom, oteti uzdah oduševljenja. Zatvorite oči i u mašti se vratite u vrijeme njegova nastanka i događaja koji su obilježili njegovu povijest sve do 9. stoljeća kada je, kažu povijesna vrela, sagrađen. Zavirite u crkvu sv. Vita, katedralu građenu u gotičkom stilu, za koju kažu da je među najstarijima u Europi, te tornjeve crkve sv. Jurja koje zovu – Adam i Eva.

ALKEMIČARI, ZLATO, KOLENO I KNEDLIČKE

U kompleksu Hračana nalazi se i Zlatna ulica, neizostavno mjesto za sve koji prvi put borave u Pragu. Ulaz se plaća, a riječ je o minijaturnoj ulici koja vodi uz kuće ugrađene u i naslonjene na gradske zidine. U njima su živjeli,a ulica je dobila kazuje priča, dvorski alkemičari. Ne u svima, dakako. Na broju 22 nalazi se kuća Franza Kafke.
 Svakako ostavite vremena za uživanje u sjajnoj gastronomskoj ponudi – kobasicama, pačetini, knedličkama, moravskim kobasicama, praškom gulašu, perecima... Kušajte te nazdravite pivom, Becherovkom, Krušovicom...

Da biste iskušali barem dio piva sa zavidne liste sjajnih napitaka od hmelja, treba vam podloga. Neka to bude gulaš s češkim knedličkama od kruha ili možda pečena svinjska koljenica s kupusom knedlama - Vepřvkoleno, pohani sir - Smaženyy sir, koji se poslužuje uz pržene krumpiriće i tartar umak, pivski sir - sir odležao u pivu dok ne omekša. Ukus najbolje dolazi do izražaja u kombinaciji sa sitno sjeckanim lukom. Umjesto kruha poslužit će vam kruščiće
Nemojte se iznenaditi sladoru u salatama što su Česi baštinili iz kuhinja naroda koji su gospodarili današnjim češkim teritorijem te elementima kuhinja Njemačke, Slovačke i Poljske. Mađari su donijeli svoja tradicionalna jela, a jedno od njih je i gulaš. Češkoj priprema od govedine,divljaći i piletine bez povrća, i nije jako začinjen...


Ne zaboravite i suvenir - keramički vrč dolazi u svim veličinama, a posebno su na cijeni oni ručno oslikani te s imenima ili inicijalima. Grad je prepun suvenira za koje bi se teško moglo reći da su praški, no svijet je globalno selo tako da ruske šubare u izvedbi od ružičastog eko krzna odnose najviše bodova kada je riječ o šopingu turista.

Odlični češki kozmetički brendovi vrijedni su pažnje, ne budite skeptični, baš kao i knjižare opremljene literaturom o gradu, na engleskom, papirnice s ručno uvezanim bilježnicama, dnevnicima...
Stignete li, zaplovite Vltavom, i to predvečer, taman na vrijeme kada se pale svjetla Praga. Čak će i najhladnija srca će zadrhtati u romantičnom okruženju. 

IMA NEKA TAJNA VEZA ...Što to  veže  Prag s Rijekom i Napuljem?
Znam, sigurno ćete reći da ne mogu bez Italije, ni i Češkoj. Topi se ozbiljno moj otpor prema Češkoj. Zapravo, nije to nikad ni bio neki otpor, prije bi se to nazvalo standardnim gunđanjem. Istraživanje Praga zapravo je zabavnije doli sam mislila. Našla sam vezu Praga i Italije. I Rijeke. Gdje? Pa u srcu grada, na Staromestske namesti.
'Meridianus qui olim tempus pragense dirigebatur'
Meridijan kojim se određuje praško vrijeme. Prolazi kroz Klagenfurt, Rijeku, Napulj ... Danas većina turista prohuja onuda, glave su u zraku, jer Prag izbija dah od ljepote, a malo tko vidi da stoji m meridijanu. Nekada je na ovom istom mjestu bio stup, a na vrhu kip Blažene djevice Marije. Sjena stupa, izgrađenog 1650. nakon što su Šveđani napustili Prag, pokazivala je vrijeme dana.Uklonjena je 1918. a na mjestu gdje je pil stajao tijekom obnove trga ostavljen je trag - pet nešto svjetlijih ploča.

 

 

Ako ste pomislili da je Absinth bio 'rezerviran' za  umjetnike koji su stvarali u Provasni, u krivu ste. Poznavali su ga i u Pragu. Što veže ovo piće i Bohemiju?
Boja. Ali ne boja pića, već slikarska boja.
Slikari koji su boravili u Francuskoj, poput Viktora Olive, donijeli su u Prag običaj ispijanje ovog pića.Od 1915. Bohemija postaje jedan od proizvođača Absinthea. Nešto je drugačiji od francuskog, po boji, više je plavkaste nijanse i gorči.
Za ljubitelje Absintha postoje čak u tematske ture kroz grad, s posjetom mjestima na kojima su praški slikari ispijali ovo piće u potrazi za nadahnućem. Tura uključuje i degustacije. Pripazite da vas 'zelena čarobnica' kako ga zovu ne začara do te mjere da ostanete u Pragu.PROSLAVA JUBILEJA PRED SATOM

 Astronomski sat na Starom trgu jedan je od najgledanijih atrakcija u gradu. Više od šest mjeseci bio je prekriven i skriven od pogleda turista jer je bilo vrijeme za redovne popravke. No, konačno stiže i dobra vijest - radovi su dovršeni i sat-atrakcija će se vratiti u funkciju. I to već u idući petak 28. rujna u 18 sati. Proslava 100. godišnjice utemeljenja Čehoslovačke bila je jedan od razloga za odluku o popravljanju svih četiri fasada tornja, astronomskog sata i kapelice, uključujući i novu rasvjetu. Budete li dovoljno strpljivi pa dočekate puni sat kraj tornja na kojem se nalazi astronomski sat, vidjet ćete ‘šetnju apostola’, pravu prašku atrakciju koja privlači turiste bez obzira na porijeklo i dob.
POPULARNI PIVSKI BRENDOVI
Pivo je pak posebna priča i zahtjeva zasebnu temu, ali i poprilično znanje i kapacitetee za ispijanje nacionalnog ića. Po broju pivnica i njihovoj popunjenosti čini se da više piva ipak popiju turisti doli Česi. Čak i oni kojima pivo (ima nas!) nije prvi izbor popuste pred bucmastim kriglama prepunim zlačanog pjenušavog soka.
- Plzenjski Prazdroj u stranom je vlasništvu , a godišnje proizvede oko 7,7, mil hektolitara pive.
- Staropramen Prag se dići sa 3,2 mil hektolitara piva, i također je u stranom vlasništvu.
- Heineken Češka, u vlasništvu Nizozemaca, proizvodi jednako toliko,a prepoznatljivi su po markamaZlatopramenn, Březňák, Krušovice,Dačickýý,Zlatýý Bažant...
- Budjejovički Budvar još je u češkim rukama. Proizvodi 1,3 mil. hektolitara piva Budweiser Budvar i Pardáll.
- PivovareLobkowiczz proizvodi ispod milijun hektolitara

Pivska kupka - Imate li vremena posjetite malo mjestoChodovee Plane i pivske toplice te si priuštite pivsku kupku.Uronit ćetee u starinsku aluminijsku samostojeću kadu napunjenu mješavinom domaćeg piva i tamošnje izvorske vode. Koža i kosa će vam blistati, a slijedi odmor u toplim dekicama i opuštanje uz toplu pivu.


PRAG i SPIDERMAN

Kakva kombinacija :) Radije bi da je Superman, ili još bolje Batman (taj mi se najviše svidio) ali i Spiderman će biti sasvim dovoljno da se veselim Pragu.
Prag je super tema holivudskim filmskimekipmaa već neko vrijeme, uopće me ne čudi, a trend će se nastaviti i ove godine. Naime, snimanje najnovijeg nastavka Spidermana, "Spiderman: Homecoming " djelomično će se odvijati i u Pragu i Liberecu. Tom Holland će ponovno igrati superheroja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.