Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastrobajterica

Befana u Veneziji, dan kada je oseka pokazala donje rublje ljepotice

Objava 12. siječnja 2015. 0 komentara 959 prikaza
naslovna venezia
naslovna venezia
Venezia

Grad koji mi je, primijetili ste, omiljena i neiscrpna tema, Veneciju,  dobar dio pamti,  pa tako ili mrzi ili ljubi, po gužvama, specifičnom mirisu i visokoj plimi koja se zavlači sve do srca grada, prošli je tjedan doslovno osušila  oseka svih oseka, bassa marea kakvu ne pamte već desetljećima.  Netom nakon što je 6. siječnja, kada se tradicionalno u Veneciji slave Tri kralja, oseka je ostavila na suhome gondolijere čije su brodice ostale vezane i zaljepljene za muljevito dno koje otkrilo ‘donje rublje’ grada - od temelja palača do davnih stoljeća katranom premazanih drvenih trupaca na kojima su građene, pristaništa, obala, krezubih vrata koje su godine ležanja u slanoj vodi oštetile... 

 

Marea Bassa je pojava u Lagui kada se plima povači toliko doseže minus 50 centimetara što je referentna razine koja se mjeri na Punta Dogana. Sve razine ispod minus 90 centimetara smatraju se Bassa Marea eccezionale (ekstremno niska plima). 

 

Opasnije doli velika plima

Oseke u Veneciji tipično su za ovo doba godine, a događaju se uglavnom u smiraj dana. Puno su manje zanimljive kao medijske vijesti jer nemaju onaj kataklizmični predznak potonuća grada, no, vjerujte nisu nimalo bezazlene. Osim što posve paraliziraju promet, i nema nikakve šanse da se organizira ni po VIP tretmanima ni za ambulante, vatrogasce, policiju, komunalce - jer vode naprosto nema - povlačenje vode iznimno je opasno za temelje koji su se u trenu našli na suhom, izvan okruženja u kojem stoljećima egzistiraju, te istog trena postali krhki.

 

Ugrožena bi bila i flora i fauna u Laguni... No, voda se vratila, kanali su se ponovno napunili, promet je oživio a gondolijeri su odvezali svoje crne ljepotice. Kanalima su zaveslali i sudionici Regate della Befana, jedinstvene utrke koja se 6. siječnja održava u gradu svetog Marka. Naime, Venecijani, samo traže dobru izliku da bi zaveslali na  nekoj od regata, a ova je posvećena najmlađima. 

Dobra vještica daruje, ali i vesla 
Ako Djed Mraz ne uspije ispuniti želje mališana, onda to učini Befana, koja se trudi to nadoknaditi. Kako nema budžet i vojsku vilenjaka da joj pomognu, ona djecu daruje slatkišima. Onu malo manje dobru – ugljenom! Legenda kaže da je Befana zapravo bila starica koja se predomišljala bi li se pridružila trojici kraljeva, no kako je zakasnila na Božić, stiže tek pete noći siječnja.


 Spominju je od 1200. godine. Ime joj potječe od imena Epifanija. Znala je, kažu, uvijek sve pa tako onu manje dobru djecu, koja su zaslužila ugljen, zapravo daruje crnim slatkišima nalik ugljenu jer zna da će se do iduće godine – popraviti. Za ovakve je slatkiše potreban granulirani i šećer u prahu, bjelanjak, crna boja, žlica čistog alkohola. Glazuru pripremite od čvrstih bjelanjke, ostatak, dvije šalice grubog šećera i alkohol miješajte u zdjeli koju ste zagrijali na pari. Miješajte. Dobit ćete karamel, no nastavite kuhati do 141 stupanj. Smanjite temperaturu pa u masu ulijte čvrsti bjelanjak. Sve će nabubriti pa smjesu istresite na ravan silikonski kalup. Kada se ohladi tako grbavu smjesu dodatno razlomite. Dobit ćete komadiće slastica slične ugljenu, izvana hrskave, a iznutra pjenaste od bjelanjka.

Ružičasti i žarkozeleni ugljen

Sipino crnilo nekada se koristilo za pripremu slatkog ugljena – carbon dolce – koji se malim vragolanima stavljao u čarapu nad kaminom. Ovakav se običaj zadržao u Italiji, gdje se još uvijek pripremaju slastice od bjelanjka i crnog karamela. Befana ili Epifanija s nestrpljenjem se očekuje i u Španjolskoj i Portugalu, a tada djeca dobivaju datulje, smokve, naranče. Danas slatki ugljen više nije isključivo crn, a sipino je crnilo zamijenila prehrambena slastičarska boja pa ga sve češće možemo susreti u ružičastim, plavim ili zeleni nijansama, baš kao što ni klinci više ne očekuju u čarapama naći slasticu, već neki od novih gadgeta, odjeću, novac...

Tri kralja  - dva put na godinu 

Befana je razlog i da ugođaj Božića potraje i u siječnju pa se tako  osim tradicionalne regate kada Befane zaveslaju kanalima oči sviju okreću prema Torre dell’Orologio na Piazza San Marco.  Naime, samo na na blagdan Bogojavljanja i na blagdan Uznesenja na tornju ispod sata -  na kojem se zaustavljaju pogledi milijuna turista na Maurima koji udaraju po zvonu odbijajući ure, nalaze se još dvoja vrata i kipi Madonne, svega etažu niže.  Ondje izlaze tri kralja i zahvaljući mehanizmu osmišljenom davne 1499. godine svaki sat kraljevi obilaze krug oko Madone s Isusom u naručju. 


Ako ste među znatiželjnima koji žele vidjeti kraljeve i nakon ovih blagdana, 6. siječnja i 15. kolovoza, potrudite se doći, dakao uz plaćanje ulaznice, do platformu na kojoj se nalaze dva sata kako bi vidjeli i ove četiri figure. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.