Blogosfera Gastrobajterica

Carcassonne – utvrda koja priča o Katarima, izvan komercijalnih ruta, Languedoc je otkriće

Objava 22. srpnja 2016. 3 komentara 1801 prikaza
Languedoc
Languedoc
Carcasone

imska utvrda, srednjovjekovni grad, gotička katedrala, jedna od dvostruko opasanih tvrđava u kojoj se inkvizicija pokazala u punoj okrutnosti, najveći sačuvani utvrđeni grad u okcitanskoj zemlji – dvorac obitelji Trecavel nalazi se u dijelu Francuske izdvojenom od standardnih komercijalnih turističkih ruta, uz grad Carcassone. Kada promotrimo kartu Francuske, Carcassone se nalazi baš nekako na pola puta između Toulousea i obala Sredozemlja. Onamo se neće uputiti slučajni putnici namjernici, već istinski poznavatelji koji cijene bogatstvo regije u kojoj su živjeli katari, pripadnika neomanihejske sljedbe koje je Luj X. protjerao – gole i bose, oduzevši im svu imovinu. Datum koji je crnim slovima upisan u povijest Carcassonea jest blagdan Velike Gospe 15. kolovoz 1209. godine. Bio je to početak kraja katara kao katoličke sekte koju su smatrali herezom.

Godišnje Carcassone posjeti oko tri milijuna turista, a razloga zbog čega je nekadašnje križište trgovačkih putova postalo turistička meka ima na pretek. Upravo je utvrda najatraktivnije što vrijedi posjetiti u Carcassoneu, uz, dakako, starogradsku jezgru. Inače, ulaz u veličanstvenu utvrdu slobodan je pa je možete obići laganom šetnjom, za koju će vam trebati, uz pauze, oko jedan sat. Poželite li posjetiti muzeje i samu unutrašnjost dvorca, valja izdvojiti novac za ulaznice, no obilazak vrijedi svakog centa. 

Za ručak izdvojite 15-20 eura, a iznenaditi ćete se kako su cijene vina vrlo povoljne. Naime, Francuzi vas neće “oderati” jer je ispijanje vina ondje dio životnih navika, a marže na vino niske jer se time potiče konzumacija i proizvodnja vina. Gastronomija im je sjajna jer spaja ne tako udaljeno Sredozemno more s raskoši proizvoda iz srca Francuske. Osladite se svježim kamenicama, odličnim kobasicama, fantastičnim sirevima... Dakako da putovanje u Languedoc ne može proći bez kupnje barem neke sitnice. Iznenaditi ćete se koliko su mali proizvođači zastupljeni među suvenirskom ponudom – od neizostavnog miel d citron (meda od limuna) do domaćih sapuna, ručno oslikane keramike ili romantičnih komada odjeće od bijelog lana ručno vezenih. Uz vjetar u kosi i trag vina na usnama, osjećat ćete se... tako francuski.

 • Avatar nijeminišta
  nijeminišta:

  naslov: "Carcassonne – utvrda koja priča o Katarima, izvan komercijalnih ruta"------ tekst: "Godišnje Carcassone posjeti oko tri milijuna turista" - ahahahahahaha.. .stvarno je "izvan turističkih ruta".... tih 3 MILIJUNA !!! turista sasvim slučajno nabasa na carcassone dok lutaju francuskom... majko moja koji tekst

 • Avatar nijeminišta
  nijeminišta:

  miel d citron - baš D??? ajme meni vukovog pravopisa...

 • Avatar frafin
  frafin:

  Pravilno bi bilo: miel de citron... no, to nije toliko vazno. I zbilja, Carcassonne nije neko turisticko cudo, osim tih bedema oko jezgre grada... I sta sad, da joj pljecemo i vicemo bravo zato sta je bila u Carcassonne, popila ... prikaži još!a malo vina u restoranu, i pojela sendvic sa sunkom i sirom za 15 Eura? Pa nije otkrila Ameriku... Bon souvenir de Carcassonne, sud de la France!