Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastrobajterica

Deset najboljih adventskih sajmova, iz prve ruke

Popularnost  sajmova i njihova ponuda neke je gradove pretvorila u prave turističke meke upravo i predbožićno vrijeme. Ima nešto u toj čaroliji otkrivanja novih gradova i običaja.  I najvećeg mrguda ponese atmosfera, a srce zimogroznih iza pet šalova zagrije pjesma
Objava 28. studenoga 2019. 0 komentara 808 prikaza
pexsels
pexsels
Znate li što povezuje Prag i Rijeku? I Napulj? U srcu grada, na Staromestske namesti stoji natpis ‘’Meridianus qui olim tempus pragense dirigebatur’

Kad ono počinje adventsko vrijeme? Svi smo nekako zaboravili da je to (ove godine) prva nedjelja u prosincu, 1.12. Tada će u  našim domovima zasvijetliti prva svijeća na adventskom vjenčiću. 
No, u svijetu 'kupi, kupi, kupi...' Advent počinje nekako s prvom  Coca Colinom  tematskom reklamom. Iako posljednjih godina  im telekomunikacijske kuće udaraju ozbiljan tempo. 
 Meni osobno, adventsko je vrijeme doba kada se pokušavam preispitati ostatke dobrote u sebi i ljudima koji me okružuju, susresti sa svim bliskim ljudima od kojih sam se kroz godinu otuđila,  obnoviti zapuštena prijateljstva i zagrijati srce uz ona prava, nazdraviti kuhanim vinom, ginom i đakonijama koje se nude na sajmovima.  
Upravo su Adventski sajmovi prigode za kraća putovanja, dan, dva, tri, tko može i pet ... 
Nekako sam zagovornik da je novac uložen u putovanje bolji dar od još jedne pidžame, bočice promašenog parfema na koji svi mirišu jer je hit, tisuću i prve šalice...
Popularnost  sajmova i njihova ponuda neke je gradove pretvorila u prave turističke meke upravo i predbožićno vrijeme. 
Ima nešto u toj čaroliji otkrivanja novih gradova i običaja.  I najvećeg mrguda ponese atmosfera, a srce zimogroznih iza pet šalova zagrije pjesma.

PRIZOVITE ČAROLIJU 
Iako je za današnji nastavak bloga bilo potrebno podosta dorade atmosfere - vani, naime, pada dosadna hladna kiša - velika šalica tople čokolade s cimetom, tople čarape, mirisna svijeća i barem jedan niz lampica, odlučih vas povesti  u čak deset  gradova u samo jednom nastavku. 
Putovanja vas prvo ostave bez riječi, a onda vas pretvore u pripovjedača." Ako svoju priču o svemu što smo na putovanjima vidjeli, doživjeli, osjetili, poljubili, pojeli i popila - nismo podijelili, kao da nikada nigdje nismo ni bili.
Putovanja nismo - mi, putovanje je doživljaj koji se dijeli. 
Odabrala sam deset adventskih sajmova koje zaista treba doživjeti. Ne, nisam ih birala po naslovima iz magazina za putovanja, već sam ih zaista sve obišla, doživjela, pomirisala...  A, ovo je (teška sam srca neke morala ostaviti za druge nastavke)  moj izbor. Nisam ih slagala po 'omiljenosti', već nasumice, jer teško je izdvojiti koji je najljepši.   

 
1. BEČ (AUSTRIJA)  - Iako ste zasigurno bili, (čini mi se ponekad da nema Hrvata koji nije bio na adventu u Beču) uvijek je dobra ideja otići onamo u predbožićno vrijeme. Idealno bi dakako bilo kroz tjedan ili barem petak, no ima nešto i u čaroliji gužvi, zar ne?! Jedan od nedvojbeno najvećih adventskih sajmova  bečki  Christkindlmarkt  je svake godine carski raskošan, romantičan, osvijetljeni parkovi  blistaju poput bajke.  Uz romantične šetnje kroz čitavu gomilu bečkih "Gemütlichkeit", preko  neizbježnog melangea u poznatim bečkim kavanama možete na klizanje, bal, izložbu, predstavu do divnih gastronomskih izazova  na svakom uglu. Zaplešite valcer, provozajte se u kočiji, ne propustite  Sacher tortu i ne vraćajte se bez poljupca, ako nikako drugačije -  i  Klimtovog. 

JESTE LI ZNALI   da se u katedrali Sv. Stjepana nalaze čak 22 zvona?. Jedno od njih je najveće i najteže u Austriji. I zovu ga ‘Pummerin’. Teži 21 .383 kg i nalazi se na sjevernom tornju, a zvoni u posebnim prilikama. Za sve one koji ga žele vidjeti iz blizine TU je i dizalo, koje će vas odvesti.   Ako u vama čuči dijete i volite vrtuljke, onda je veliki kotač na Prateru jedan od bečkih snova koje si možete ispunite već ovog Adventa. Gotovo 65 metara visok, pruža prekrasan pogled na grad na Dunavu dok se kabine polako pokreću kabine. Podignut je 1897. godine kako bi obilježila 50. godinu stupanja cara Franje Josipa na prijestolje. 

NE PROPUSTITE se zasladiti 'po Bečki'.  Dobri stari carski drobljenac ili Kaiserschmarrn poznat je daleko izvan granica Austrije. Postoje mnoge priče o njegovom nastanku, ali sve se vrte oko cara Franje Josipa. Prema jednoj priči, neka priprosta seljanka koju je zbog lošeg vremena neočekivano posjetio car, obični je  Holzfällerschmarrn (šmarn za drvosječe) obogatila dodajući mu jaja, voće i mlijeko. Prema drugoj priči, neki dvorski kuhar kojem nisu uspjele palačinke, istima je dodao grožđice i trešnje, posuo ih s puno šećera u prahu i poslužio kao novu kreaciju.  Kaiserschmarrn duguje svoje ime upravo tim „nadrobljenim“ pričama.

 


2. SALZBURG (AUSTRIJA)- A kad ste već ondje otiđite i na ledenjačka jezera u okolici do St. Wolfganga, St. Gilgena, Bad Ischla... Divna su. 
 Jedinstveni Hallstatt ostavite za neku drugu prigodu. Gradić, priča za sebe, pod UNESCO-vim je patronatom i ondje - osim prvog adventskog vikenda, nema sajmova. niti je okićen, a u 16 sati sve se zatvara. 
Jedan od najšarmantnijih sajmova, kako ih Austrijanci zovu - Christkindlmarkt,  nalazi se na tvrđavi ponad grada.  Festung Hohensalzburg, najveća je i najbolje očuvana tvrđava srednje Europe, a pogled s njezinih zidina je nezaboravan. Grad je na dlanu i zove da ga razgledate. Miris tamjana, glazba zborova, zdravice uz kuhano vino i smijeh posjetitelja ... To je to! Drvene kućice nude proizvode lokalnih obrtnika, od kobasica, marmelada, do kiselog kruha sa svinjskom masti i kuhane rakije. Ručak vam nakon ovog više nije potreban Pokušajte stići i posjetite rodnu kuću glazbenog genija Mozarta, perivoje dvorca Mirabell i potražite kadrove iz
kultnog filma ‘Moje pjesme moji snovi’. Moja je preporuka ručak u najstarijem restoranu/ pivnici St.
Peter, a potom požurite na nastup Zbora anđela s balkona preko puta katedrale.  A za kraj dana okrijepite se kuhanim vinom, voćnim punčem ili domaćim
pivom u dvorcu Helbrun.  ‘Schloss’ ekscentričnog prosinca nadbiskupa kojega su po njegovim uputama gradili talijanski majstori prepun je iznenađenja i trik fontana. Možda na ulicama sretnete Krampusa i Perchta, likove koji, prema predaji, prate svetog Nikolu na obilasku gradova.
 ZNATE LI što je to 'Bosna', ili ponekad 'Bosner' - a nema veze s Bosnom? Barem ne izravne iako često do tog
možemo i na 'naškom'. Viđamo ih za Advent ... 
Riječ je o pikantnoj austrijskoj kobasici, popularnom fast food obroku koji se u originalu proizvodi u okolici Salzburga i Linzu. Popularnost se proširila zapadnom Austrijom i južnom Bavarskom. Svojevrsna inačica hot doga koja se poslužuje s lukom, prženim ili dinstanim zeljem, muštardom ...
 Kuha se pa grila. Dolazi u tri popularna izdanja Kleine Bosna - samo jedna kobasa s prilozima, Große Bosna dvije kobase s prilozima i Kafka, dakako po Franzu Kafki. Kako Austrijanci obožavaju pridjev carski postoji i Käsekrainer Bosna – porcija s tri različite vrste kobasica, začinima i sirom. Kad se tovimo, neka bude - carski. 


 3. COLMAR (FRANCUSKA)  -   Jeste li znali da je Colmar bio prvi grad u Francuskoj koji je pokrenuo adventske svečanosti, i toliko oduševio efektom da za sva važnija događanja od Međunarodnog festivala, sajma vina u gradu pale rasvjetu kako da je Advent?
 I sami stanovnici čekaju najljepše doba godine iako su gužve i ondje poprilične. Čak 1150 kombinacija igre svjetlosti razlijeva se po gradu i atmosferu Colmara, kojeg zovu i ‘mala Venecija,’ čine čudesnom. Četiri su teme korištene za izradu svjetlosne čarolije na njihovim sajmovima;  voda, zrak, zemlja i vatra. A zvijezde su posebno karakteristične za Advent u Colmaru.  Ondje čarolija  - zaista postoji, na svakom od pet sajmova u gradu. A domaćini? Oni nude najbolje, najkvalitetnije i najoriginalnije radove, specijalitete, suvenire... 

 

4. INNSBRUCK (AUSTRIJA) 
Idemo još malo dalje. U pravi Tirol, do Innsbrucka. Jeste li znali da se ondje nalazi jedna od najpoznatijih ljevaonica zvona na svijetu – Glassmayr. Umijeće lijevanja zvona u obitelji Glassmayr prenosi se već četiri stoljeća s generacije na generaciju. Kao i davne 1599. g. tehnologija izrade zvona u toj ljevaonici ostala je ista. Bronca se zagrije na 1200° C  te lijeva u glinene kalupe. 
Vrijeme je dragocjeno, znamo svi. Znaju i u  najstarijoj urarskoj radnji u  Tiroli.  Čak tri stoljeća vremena sačuvana su u vremenskom stroju obitelji urara Schmollgrubera. 
Kada se zavučete u stari grad u Innsbrucku, ne možete ne primijetiti kuću na čijoj fasadi je čudna željezna konstrukcija. To je satni mehanizam s velikog gradskog sata. I danas je to radionica obitelj Schmollgruber. Prava riznica blaga u sefovima, iz svih razdoblja, posebno dobro sačuvani, obnovljeni antikni satovi, a i unutrašnjost impresivne radionice.
Grad i atmosfera koja ondje vlada u vrijeme adventa posve će vas obuzeti. Unatoč popriličnoj gužvi, jer je stara gradska jezgra vrlo mala, nema nervoze, guranja... Prije će vam prolaznik na ulici klimnuti na pozdrav doli vam zabiti lakat u zube. 
No, vremena je uvijek premalo pa evo kojih  SEDAM  stvari koje NE smijete propustiti u Innsbrucku?


1. Pogledajte ZLATNI KROV, kultno mjesto na samom trgu, priču  o  jednom kralju i dvije supruge. Ako ste u paru, riješit ćete sve dileme oko bivših i sadašnjih ;) 
2. Pokušajte naći mjesto za ručak u "Tiroler Gröstl" u tipičnom tirolskom restoranu.  
3. Obavite šoping na Maria-Theresien Strasse Boulevard. Prošetajte ulicom Burggraben do jedne od najljepših atrakcija u Innsbrucku, uđite u Carsku palaču koja je   tijekom 15. stoljeća služila je kao službeno sjedište Habsburškog carstva.  
4.Ukoliko ne sretnete povorku krampusa  otiđite do Muzeja krampusa i zastrašujućih maski u Folk &Art muzeju ili Zbirke Grofa Ferdinand II', kolekcija neobičnih predmeta koja smatra prvim muzejem na svijetu i Schlossa ...
5. Svijet kristala Swarovski i tematski park nipošto ne propustite, posebno ne  u adventsko vrijeme.  Nezaboravno svjetlucavo iskustvo.  Od Mehaničkog kazališta do Kristalne kupole, i Ledenog pasaža i Kristalne šume, svaki prostor uključuje različito multi osjetilno iskustvo koje će vam dati pogled na Swarovski u potpuno novom svjetlu.
I ako ste inspirirani da uzmete neki bling-bling komadić sa sobom, naravno da postoji tvornička trgovina s dobrim cijenama.
6. Znate li što je  'Tirolska panorama'? Riječ je o slici koja pokriva 1.000 četvornih metara i prikazuje se u krugu nalazi se u muzeju. Prikazuje ratne scene, ali je umjetnik je bio pažljiv pri izradi detalja lokalnog krajolika i znamenitosti (još uvijek je moguće prepoznati gotovi sve) te značajkama poput kostima različitih vojnika.
Panoramu možete kombinirati s muzejom Kaiserjäger (muzej carske pješadije tirolskog grada), jer su izložbe spojene podzemnom prolazom. 


 5. VERONA (ITALIJA) - Obilježena različitim povijesnim  razdobljima, za Veronu se može reći  kako svojom arhitekturom (od uspostava rimskog logora do nastanka grada,  vrijeme gospodstva obitelji Scaligeri do mletačke i habsburške dominacije) spaja povijest Veneta u srcu grada. 
Na središnjem trgu,  Piazza Bra,  je veličanstvena Arena, rimski amfiteatar koji desetljećima  ugošćava prestižnu ljetnu opernu sezonu. 
Uz njezin vanjski plašt je širok pločnik koji je pješačka zona na trgu,  a nasuprot su Palazzo Barbieri i Gran Guardia i drugi palazzi koji su najčešći objekata koje najčešće posjećuju Veroneso i turista iz cijelog svijeta.
Dakako u Veroni se nalazi i čuvena  Julijina kuća, sa svojim poznatim balkonom koji obilaze tisuće posjetitelja fasciniranih pričom o Romeu i Juliji, a više ili manje  ljubitelji su poznate  Shakespeareove tragedije.
Šetnja po Piazza delle Erbe, druženje, zabava, ispijanje aperitiva...a samo korak dalje, dragulj povijesti - ostavština  iz vremena vrhunca moči obitelji Scaligera na  Piazza dei Signori.  
ZNATE LI ŠTO povezuje Istru i Veronu? Osim što Pula i Verona imaju amfiteatre, zastave gradova su im slične, u Veroni možete sresti jednu posebnu priču, o čak tri naše žene. 
Dragocjen priča i ove se godine nastavlja, otvoreno je još jedno izdanje izložbe "Jaslice svijeta", u Areni u Veroni. Zvijezda padalica, veronska "stella cadente" visoka 70 metara, teška 78 tona,  neprikosnoveni simbol Božića u Veroni od 1984. godine kada ju je dizajnirao arhitekt i scenograf Rinaldo Olivieri,  pozivnica je na izložbu u samoj Areni.  
Više od 400 jaslicama iz cijelog svijeta i inspiriranih radom samoukih umjetnika, kolekcionara i obrtnika i entuzijasta u najrazličitijim zemljopisnim kontekstima.
U Areni se već 36 godine okupljaju kreativci iz cijelog svijeta, izložbi "Presepe del mondo" (Jaslice svijeta) . Margaret Kristić godinama izrađuje jaslice od keramike, Aliče Pištan, istarsku hižu i jasličare ispletene iglama, a nit joj je novinski papir te ove godine izlaže i treća dama, Melita Horvat.


 6. LJUBLJANA (SLOVENIJA)  Tromostovje nikad nije toliko puno i tako raskošno kao za vrijeme Adventa u slovenskoj metropoli. Relativno malo središte Ljubljane do posljednjeg je milimetra ispunjeno sadržajima, glazbom, kućicama, a Ljubljanicom plovi čak i adventska lađa. Od  Prešernova trga, Tromostovja, Kongresnoga trga, Mestnoga trga, Stritarjeve ulice, Staroga trga  preko tržnice do bajke na  Ljubljanskog gradu sve je ulickano do posljednjeg detalja.  Dobru hranu potražite uz Cankarjevo nabrežje i Hribarjevo  uz samu rijeku . No, bonbon je ipak Grad. Popnite se uspinjačom  za par eura i doživite holograme zmajeva, priču i nezaboravnu atmosferu ispunjenu glazbom i svjetlosti.  Bude li sreće počastit će vas i malo snijega. 
NA RUČAK  otiđite u gostionu Sokol, na nezaboravnu juhu od gljiva u kruščićima, u trgovini do pogledajte porculanske šalice iz kakvih pije engleska kraljica,  a bacite pogled i na Robbovu fontana ispred gradske vijećnice. Autora je dovela do bankrota zbog skupog kamena kojeg je nabavio. Fontana od biserno bijeloga mramora, svake godine "nestaje" na neko vrijeme.
Kamo? Skriva se od očiju Ljubljančana i njihovih gostiju.
Kako? Dobiva oplatu i zaštitu kako kombinacija hladnoće, vlage i snijega ne bi oštetila kamen. Inače, original se od 2008. godine nalazi u Narodnoj galeriji Slovenije, a na Mestnom trgu je kopija. 


7. MERANO BOLZANO, TRENTO (ALTO ADIGE, JUŽNI TIROL)   Kad mislite da ste sve vidjeli, e tada je vrijeme da odete do Južnog Tirola ili Alto Adige. Adventskim sajmovi u toj najsjevernijoj talijanskoj regiji  posve su drugačiji od svih viđenih sajmova po Europi. Istinski toplo, autohtono, originalno, domaćinski...  Već treću godinu nisam pronašla kinesku robu na štandovima. Isključivo rukotvorine, drvo, vuna, domaći proizvodi, od svijeća do slatkiša.
 Trento, Bolzano, špici adventskih događanja u Meranu, Rovereto...Šarmantni hotel u planinama, među plantažama mirisnih jabuka, odlična kuhinja, rakija od kamilice, Tiroler Speckknödel  ...
Regija Alto Adige nešto je rjeđe tema putovanja iz naših krajeva. Prava šteta jer je prekrasna u svako doba godine. Zimi posebno romantična.  Fini spoj Austrije i Italije, kontinenta i Mediterana Južni Tirol čine šarmantnim, zabavnim, a priroda je prekrasna, tradicija očuvana, turističke atrakcije na svakom koraku, od zabave do gastronomije. Cjenovno je nešto skuplje, no ne više od razvikanih europskih destinacija za Advente.
Iznimno zanimljiva povijest i višegodišnji prijepori pod čijom će upravom i unutar kojih granica, reflektiraju se čak i na priču o Icemanu Oetziju, koji je zbog toga što je nađen 30 metar unutar teritorija Republike Italije, ipak - Talijan ;) Ima svoj novi dom,u Bolzanu.


Elegantno, bez gužvi, uživanje u panoramskim izletima podno planina i poznatih skijališta kroz dana i toplo vino kad padne mrak. 
 ZANIMLJIVOST - Pravi Bolzaneze  reći će za sebe kako je skroman čovjek, no postoje stvari koje su mu važne i na koje se ponosi, jer - nije svatko Bolzaneze.
Koje? Jednostavno je;
- neka mu kuća bude ispod porticciii 
- da u podrumu ima vino iz svog vinograda 
- da ima kućicu za odmor na Renonuuu
- svoju klupu u župnoj crkvi
- mjesto u loži u teatru 
- obiteljsku grobnicu
- donjeg rublja za bar šest mjeseci
- i da je u brakusa Bolzaninom
 NE PROPUSTITE posjetitinajstarijeg manekena Ötzija. Nakon dugogodišnjeg istraživanja visoko specijaliziranih istraživačkih timova, mumificirani ostaci muškarca pronađeni u ledenjaku dostupni su javnosti u Muzeju arheologije Južnog Tirola.
Prije više od 5.000 godina čovjek se popeo na ledene visine Schnalstalaaa  i ondje umro, od posljedica ranjavanja, vjeruje se, i nagle ljetne snježne oluje koja ga je zatekla ozlijeđenog i pretpostavlja se  - zatrpala. 
O ŠPEKIĆU TIROLSKI  Svakako kušajte Speck Alto Adige  lagano dimljeni prošarani sušeni pršut. Za fini okus, mirisu te blagu začinjenost zaslužne su tradicionalne metode pripreme koje se generacijama prenose u obiteljima te je zaštićen oznakom izvornosti. Proizvodnja uključuje lagano dimljenje , zrenje najmanje 22 tjedana i sadržaj soli do najviše 5%. Tako pripremljena šunka dobiva paljeni žilj s natpisom “Speck Alto Adige PGI”.

8. NUNBERG (NJEMAČKA)  Adventski sajmovi uovom njemčakom gradu održavaju se od 17. stoljeća,i tradiicjaaa se osjeća na svakom koraku. Bila je to prilika da obrtnici iz grad ai okolice ponude na prodaju svoje proizvode, a očuvala se, dobrim dijelomdanadanšnjeg.
Atmosfera ovoih  sajmova je nešto posve drugačije, od ponude  domaćih proizvoda do načina na koji trgovci s vama ondje razgovaraju Nunberg  je 'grad igračaka' i od 1950. godine domaćin Međunarodnog sajma igračaka tako da ćete pred štandovima ostati otvorenih usta. Od mehaničkih igračaka do kućica za lutke i svijeta minijatura..sve to zaista postoji. Ima  ponude i za dečke, pa tako ne propustite zaviriti u Muzej željeznice. Ljubitelji umjetnosti doći će na svoje jer su u gradu u kojem je stasaoAlbrecht Durer, a njegova kuća obnovljena je u izvornom obliku. 
NE PROPUSTITE  posjet Nacionalnom muzeju. Toliko je velik da će vam trebati poprilično vremena, ali ono štosvakako vrijedi vidjeti  najstariji sačuvani globus na svijetu Erdapfelll. Datira iz 15. stoljeća kad je Nunberg bio središte  znanosti, kulture i umjetnosti i kada su svi hrlili onamo. Tada,  1492. izradili su ga Martin Behaim i slikar GeorgAlbrecht Glockenthonnn, teško je rećii znanstvenici u tom vremenu, ali istraživači zasigurno. Popnite se na zidine do srdnjevjekovnog dvorca, sve do tornja da biste vidjeli cijeli grad.  Ulaz je besplatan.

9. PRAG (ČEŠKA)  - praški advent nema dugu tradiciju, no zato ima popualrnost posljednihhh 15-tak godina. Tradicije nema jer se za bivšeg režima nije slavio ni Božić, kamo advetsko vrjeme.  No, naši ljudi obožavaju  Prag, vrlo često zanemarujući Bohemiju i ostale češke ljepote  tevećinom ostanu koncentririani na Prag, čitaj : pivo, pipivniceee, kobasice,plovidba Vlatovommm i  opet pivo. Za svaki ukusu ponešto. 
No,ukoliko vam se posreći pa vas s pragom upozna istinska poznateljica grada Ivana Masarykova, biti ćete oduševljeni. To je nešto posve drugačije. Zagrebačka studentica, neiscrpna riznica informacija i priča, istinski znalac.
 Znate li što povezuje Prag i Rijeku? I Napulj? Meridijan. U predahu između obilaska pivnica i adventskih štandova prošećite s fotoaparatom u ruci. U srcu grada, na Staromestske namesti stoji natpis ‘’Meridianus qui olimtempus pragenseee dirigebatur’ (Meridijan kojim se određuje praško vrijeme). Prolazi kroz Klagenfurt, Rijeku, Napulj ... Danas većina turista prohuja onuda, glave su u zraku, jer Prag izbija dah od ljepote, a malo tko vidi da stoji na meridijanu. Nekada je na ovom istom mjestu bio stup, a na vrhu kip Blažene djevice Marije. Sjena stupa, izgrađenog 1650. nakon što su Šveđani napustili Prag, pokazivala je vrijeme dana. Uklonjena je 1918. a na mjestu gdje je pil stajao tijekom obnove trga ostavljen je trag - pet nešto svjetlijih ploča. 
 Postoji još jedna neobična veza Pariza i Praga. Ona je zelene boje i zovu je Absinth. Koja je veza? Što veže ovo piće i Bohemiju? Boja. Ali ne boja pića, već slikarska boja.
Slikari koji su boravili u Francuskoj, poput Viktora Olive, donijeli su u Prag običaj ispijanje ovog pića. A od 1915. Bohemija postaje jedan od proizvođača absinthaaa. Nešto je drugačiji od francuskog, po boji, više je plavkaste nijanse i gorči. Zaljubitelje absintha postoje čak i tematske ture kroz grad, s posjetom muestimaaa na kojima su praški slikari ispijali ovo piće u potrazi za nadahnućem ... Tura uključuje i degustacije. Pa tko se usudi ... 

NE PROPUSTITE Budimpešta, Prag, Bratislava, Zagreb, Pisa.... Svijet je globalno selo, a trdelnik popularni Street food, kažu autohtoni praški slatkiš! Ne morate 'popiti' ovu jeftinu turističku foru, ali morate probati ovu kalorijsku bombu. No bez obzira na to koliko mogu biti ukusni, valjčići zapravo i nisu originalno češki. Neki ih povjesničari smještaju u Rumunjsku, inačice postoje u Austriji i Mađarskoj, na Jadranu, ispričali su mi moji putnici - na Rabu. 


I za kraj...  
10. ZAGREB - Svuda pođi, kući dođi. Advent u Zagrebu može se ne sviđati samo istinskim Grinčevima i dežurnim bukačima . A takvih, ruku na srce uvijek ima. U moru ponude sadržaja ima zaista za svaki ukus.Jeli prerastao u sveopći 'vašar'  i komercijalu ili nije ostavimo osobnom dojmu svakog.  Naš je i - nek na je naj!

Foto: europeanbestdestinations.comFoto: Foto: europeanbestdestinations.com 1 / 12

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.