Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastrobajterica

Espresso: Mali crni uskoro pod zaštitom UNESCO-a

On je, ma naprosto, lifestyle. Kad imaš espresso ppred sobom, nisi sam. Nakon što je prosecco dobio statusa zaštićenog dobra i našao se na UNESCO-VOJ listi talijanske baštine, evo nove inicijative
Objava 21. siječnja 2020. 0 komentara 539 prikaza
UNSPLASH
UNSPLASH
SAMO ZA TEBE je napravljen espresso. Onaj tren kad narudžba dođe - počinje vaša priča. Ne traje dugo, ali samo je vaša.

Talijanski espresso je jedinstven.
On je, ma naprosto, lifestyle.
Kad imaš espresso pred sobom, nisi sam.
Nakon što je prosecco dobio status zaštićenog dobra i našao se na UNESCO-voj listi talijanske baštine, evo nove inicijative.
UNESCO je primarno poznat po očuvanju kultnih spomenika.
Iako postoje mnoga mjesta koja su na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine u Italiji, sada postoji još jedan kultni nematerijalni dio Italije i njezine povijesti koje žele zaštititi.


JEDAN, JEDINI ...
Da, riječ je o espressu. (nemoj da čujem nekog tko prati Gastrobajtericu da mu je pobjeglo 'k' između e i s! ) Jedinstvene specifikacije talijanskog espressa čine ga zaslužnim da ponese za tu oznaku. One su vrlo jasne.
Među ostalim pravilima, šalica pravog espressa je ona u kojoj se nalazi 7-9 grama netom mljevenih prženih zrna kave. Iz njih će proizaći 13 do 25 mililitara tekuće kave. Espresso mora biti sažet u roku od 20 do 27 sekundi. Sama šalica iz koje se pije mora biti zagrijana i izrađena od porculana.


120 SEKUNDI ISKUŠENJA 
I, ono što je najvažnije, i bez toga ne može - to je kremasta, svjetlo smeđa, bogata pjena koja se formira na vrhu pravilno pripremljenog espressa. 

I još nešto, da bi prošao test pravog espressa, krema mora biti ujednačena i stajati najmanje 120 sekundi od vremena kada je kava ispuštena u šalicu. 

Piti espresso u Italiji je način života. To nije samo napitak koji Talijani želi sačuvati.

To je ... espresso kultura. Turska kava našla se, nakon inicijative Turaka, na UNESCO-vom popisu zaštićene baštine 2013. godine. Sada se i Talijani nadaju da će njihovi napori uroditi plodom idućih mjeseci.


KOLIKO ZNATE O ESPRESSU?
Evo nekoliko činjenice o tome što espresso je, a koje često iznenade mnoge.

OSIM KAVE treba nam stroj. Ma ne stroj, treba nam - zvijer od stroja.
Prvi aparat za espresso izumio je 1884. godine u Torinu Angelo Moriondo.
Srećom, patent je poboljšao 190.godine Luigi Bezzera, a od njega ga je otkupio 1905. Desiderio Pavoni, te započeo masovnu proizvodnju.

Srećom, našao se tu i Pier Teresio Arduino koji je razmišljao o estetskoj strani strojeva.
Po njemu su trebali biti u sred bara, blistavi, da ih svi vide.

Ali najvažnija uloga u revoluciji kafe aparata pripada Achilleu Gaggiji, barmenu iz Milana. On je prvi pustio dovoljno snažnu količinu pare i dobio - espresso.

SVAKA KAVA (misli se na namirnicu, ne napitak) može biti espresso. Stvarno nema specifičnih kava za espresso kave.

Riječ "espresso" jednostavno se odnosi na način na koji se kava priprema. Espresso je gotovo uvijek mješavina različitih vrsta kave u zrnu.
Dakle, to čini stvari malo lakšim kad birate kavu u zrnu za espresso.
I ukusnijom, dakako.
OMJER Osnovno pravilo kad biste kavu za vašu mješavinu je jest omjer
- da espresso ima dovoljno kiselosti,
- da bude dovoljno jaka,
- dovoljno slatka ravnotežu gorkih i kiselih okusa u mješavini.

ZA PRIPREMU espressa se potrebna je puno finije mljevena mješavina doli za druge kave.
Mala količina tople vode po od velikim pritiskom prolazi kroz fino mljevenu kavu, a rezultat stiže u trenu - u vidu espressa.

ESENCIJA Kada je povukao esenciju iz svježe mljevene kave i čvrsto je stisnuo u mirisnu kavu.
Voda pod tlakom izvukla je ekstrakta topiv dio kave iz mljevenih zrna i spustila ih u šalicu, u dva sloja, kremu od espresso kave –krema od mjehurića ugljikovog dioksida okruženog vodom i uljima iz zrna, i tekući - od topivih krutina i plinova
KOFEIN Espresso nema ništa više kofeina doli obična kava.

Štoviše, filter kave i tzv. 'produžene' imaju više kofeina nego espresso. Prosječna šalica kave (prema Nacionalnoj udruzi za kavu ) sadrži oko 80 mg kofeina. Espresso nešto manje.

KVARLJIVA ROBA  Možda zvuči čudno, ali kava se brzo kvari. Nećete se otrovati. Nipošto.

Aliiii, neće biti dovoljno dobra za espresso italiano.
Kava "hlapi" i zato mora biti svježe mljevena i - dobra. Ne jednom već dobra 365 dana u godini. "

UNIKATNI napravljen espresso. Onaj tren kad narudžba dođe - počinje vaša priča.
Ne traje dugo, ali samo je vaša. Espresso se ne dijeli, ma koliko se voljeli. Ta dva sela, samo su vaša.
S NOGU Talijani ne sjedaju dok piju espresso. "Al banco", uz šank je njihova priča

 NA ISKAP Osim što će ga popiti brzo, Talijan neće prihvatiti espresso bez pjene, kremaste emulzije koja djeluje kao poklopac koji pokriva espresso, držeći sve aromate na okupu.
 ČAROLIJA Kad nestane kreme, nestane i čarolija espressa, zato ne klijevajte, popijte ga dok je još vreo.
 ČAVRLJANJE s baristom je dio nepisanog 'protokola'.
Teme su neutralne, od života do vremena. Sve traje kratko, koliko i espresso.
 MLIJEKO? O, NE! Talijani će piti espresso u bilo koje vrijeme, ali nikad neće naručite cappuccino nakon doručka. O tome smo već razglabali, pa da se ne ponavljamo.
Cappuccino je, međutim, nepoželjan nakon 11 sati. Zapravo, svako mlijeko uz kavu je rezervirano za jutro i doručak. Dakako, piti ćete kavu kakvu volite, no kad već govorimo o talijanskoj tradiciji držimo se onog: "Kad si u Rimu ... " Zanimljivo je istraživati i usvajati loklane tradicije. Tim više ako se nađu na UNESCO-vom popisu zaštožne baštine. 

 RADIJE GRAPA Ako baš ne možete bez mlijeka, neka ono bude hladno.
Tad je to espresso machiatto. Ako pak dodate 'grapu' tada postaje - caffe Coretto.

UNSPLASHFoto: UNSPLASH 1 / 6

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.