Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastrobajterica

Ferrari u kuhinji

Svi pršutarskii šminkeri posjeduju ili žude za berkelicom, kraljicom među rezalicama, za koju kažu da je za gurmane kao Ferrari za ljubitelje automobila, bilo u crvenom ili crnom izdanju.
Objava 24. travnja 2018. 3 komentara 1213 prikaza
San Daniele pršut (Toto: Tanja Božić)
San Daniele pršut (Toto: Tanja Božić)

Sve što znam o Grande Berkel naučila sam od Larise i Tonina. Osim što su vrsni poznavatelji opreme ugostiteljstvo, oni su putnici, istraživači. gurmani, dvojac koji će nesebično podijeliti iskustvo i znanje. Sjedni i slušaj, najbolja je formula kada je riječ o njihovim pričama o hrani i svemu što je prat, od namirnice do tanjura. 

Kako obična salama, recimo moratdela, postaje vrhunska delicija već ste pročitali. No, kako je servirati? Narezati? Pustiti da kao veo padne na tanjur, daskicu, netom prerezano pecivo ...   

Do tada je za mene mesoreznica bila svaka sprava koja je rezala prušt (iako bi kao svaka prava Istrijanka trebala imati savršeno uvježbanu desnu ruku za rezanje dugačkih ploški istog) salamu, kulen (ajme, Slavonci oprostite)...

Berkelica  je bila tek - wauuu,  cool mesoreznica. No, tada sam doznala da se na nju se čeka i do pola godine... 
La Grande, la Berkel... Ferrari među mesoreznicama. 

Gotovo svi znalci i ljubitelji pršuta složit će se da je pršut najbolje rezati “na ruke” oštrim i dobrim nožem. Međutim, ovakav način rezanja iziskuje vještinu, popularno rečeno, treba imati ruku. Tako kod nas u Istri i Dalmaciji, te u Španjolskoj i Italiji, poznatima po najboljim pršutima, postoje ljudi koji vrlo spretno i brzo znaju rezati ovu poslasticu. No s obzirom na popularnost i masovniju proizvodnju pršuta, pribjegava se strojnom rezanju rezalicama za salame. Prvi uvjet je da rezalica bude dovoljno velika i obavezno sporohodna s vrlo kvalitetnom oštricom kako se brzim rezanjem ne bi podigla njezina temperatura te tako oštetila delikatna struktura tj. vlakna pršuta.

Stoga svi pršutari šminkeri posjeduju ili žude za berkelicom, kraljicom među rezalicama, za koju mnogi kažu da je za gurmane kao Ferrari za ljubitelje automobila, bilo u crvenom ili crnom izdanju.

‘La Berkel’ prvi je put proizvedena 1898. godine kao mehanička, odnosno ručna rezalica i otad je zadržala princip rezanja, oblik i formu s manjim modifikacijama detalja. Osim atraktivnog izgleda, berkelica ima patentiranu konusnu oštricu zahvaljujući kojoj ne dolazi do trenja po cijeloj površini pršuta, već meso dolazi u kontakt samo s njenim vrhom, što je zapravo simulacija ručnog rezanja. Ova je prekrasna naprava s vremenom postala kultna te je često možete vidjeti u funkciji u biranim delikatesama, restoranima i vinotekama širom svijeta, a lista čekanja za novu poduža je pa se kupci moraju strpjeti i do pola godine.

Na aukcijama se mogu kupiti i stare, restaurirane, poput oldtimera, no takvi primjerci mogu postići i do tri puta veću cijenu od novih. Ima i onih koji su spremni žrtvovati prostor za kuhinjski element kako bi oslobodili njesto za crvenu kraljicu berkelicu. Apsolutni must have za osviještene gurmane nove generacije.

 —

 • zlocinackaplatforma112:

  Sudeći po imenu i prezimenu ti možeš biti samo istranka, osim ako nisi na ove prostore došla pod šinjelom JNA. Istrijani su stanovnici istre kako ih nazivaju talijani i doseljeni opančići a za hrvate u istri, stanovnici istre se zovu istrani.

 • Avatar reference
  reference:

  Svi pršutarskii šminkeri posjeduju ili žude za berkelicom.....ahahaaa, e jadnici jadni balkanski iskompleksirani, sto fali dobroj nožini. I moja baba i djed su na peljescu sjekli prsut "berkelicama" prije 50 godina ili onaj Stipe u Drnisu ili Ante iz Dicma.....

 • Avatar poljicanin
  poljicanin:

  Veoma važno kako se reže kad si izgladnio...