Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastrobajterica

'Hola Espagna, hola Toledo!'

Duboki naklon gradu koji ostavlja bez daha - atmosferom, dobrodošlicom, ljepotom, multikulturalnošću... Kad ste mislili da ste vidjeli sve, i kad se pred vašim očima otvori pogled na Toledo, reći ćete:To je to! Najljepši si!"
Objava 16. travnja 2019. 0 komentara 1070 prikaza
Greta Schölderle Møller /Unsplash
Greta Schölderle Møller /Unsplash
Iza zidova čuva beskrajnu umjetničku i kulturnu baštinu, crkve, palače, utvrda, džamije, sinagoge...

Castilla La Mancha regija sa svojom crvenkastom zemljom, suncem koje se osmjehuje čak I zimi, Ruta de Molinos – to je istinska Španjolska. Svega sat vožnje od Madrida, nakon što vas je već posve obuzela španjolska nonšalancija naći ćete se pred - gradom.  Ne bilo kakvim, već The gradom. Kraljevskim gradom. 

Zašto kraljevskim, pitate se, kad ste već u Madridu vidjeli Kraljevsku palaču? 
Duboki naklon gradu koji ostavlja bez daha - atmosferom, dobrodošlicom, ljepotom, multikulturalnošću...
Kad ste mislili da ste vidjeli sve, i kad se pred vašim očima otvori pogled na Toledo, reći ćete:To je to! Najljepši si!
Složit će se putnici, istraživači, ljudi otvorena uma...

GRAD TRIJU KULTURA
Toledo je u dugoj povijesti Španjolske bio njezin glavni grad prije no što je Filip II. odlučio dvor preseliti u Madrid , davne 1561. godine. Zovu ga i gradom - triju kultura. Ovaj je grad više od grada, on je rijedak primjer u svijetu gdje se na
jedinstven način prožimaju muslimanska, kršćanska i židovska baština, vjera kultura, običaji,
gastronomija ...

Iza zidova čuva beskrajnu umjetničku i kulturnu baštinu, crkve, palače, utvrda, džamije, sinagoge...

Jednostavno glavni grad Castilla-La Manche pravi je muzej na otvorenom. Zbog toga je povijesni grad Toledo proglašen svjetskom baštinom UNESCO-a i gradom od posebnog kulturnog interesa.Jedan od događaja koji se ne propušta i koji nosi status događaja međunarodnog turističkog interesa jest procesija Procesión del Santísimo Corpus Christi. Može se reči da je to Povijest grada seže sve do Rimljana koji se spominju kao utemeljitelji nekadašnjeg Toletumu, oko 200 godina prije Krista.
Zadržao je Toledo svoju važnost stoljećima i, u doba Vizigota, postao je glavni grad tadašnje (6.st.). Dolazak Arapa u 8. stoljeću, uz prisutnost kršćana i Židova, učinio je Toledo "gradom triju kultura". To je bilo jedno od najslavnijih, najplodnijih pa i najblistavijih razdoblja u povijesti grada.

JESTE LI ZNALI ...
... gdje se nalazi najmanji prozor svijeta? U Toledu, u ulici Sillera.


S obzirom na brojne jezike, kulture posjetitelje, trgovce, diplomate koji su ondje dolazili bilo je važno poznavati jezike,običaje,kulturu...te je to vrijeme kada je utemeljena Toledska škola prevoditelja.

Riječ je o fenomenu koji se razvio u 12. i 13 stoljeću i odnosio se na ljude koji su se okupljali kako bi se bavili prevođenjem tekstova s arapskog jezika.
Tri vjere - Mauri, Židovi o Katolici imali su posve različita poimanje sveta, i kulturnog razvitka.

Najrazvijenija je bila arapska. Kršćani su bili svjesni kulturne nadmoći Maura, te su težili da je što bolje upoznaju. Židovi, mahom dobri poznavaoci arapskog jezika, ali i njihove kulture posredovali su u prevođenju. Izuzetno bogate biblioteke maurskih vladara i velikaša, naročito u Toledu i Cordobi, obilovale su štivom iz raznih oblasti, a Europa tog vremena pokazivala je interes za nauku i umetnost, pa je Toledo imao ulogu mosta između Istoka i Zapada.

ARAPI,KRŠČANI I ŽIDOVI, RAME UZ RAME
Iako postoje povijesne kontroverze oko toga jeli zajednički rad prevoditelja uopće postojao, potvrdu daje vladavina Alfonsa X, poznatog i kao Alfonso Učeni, koji je na svom dvoru okupio najbolje poznavaoce znanosti i umetnosti iz reda sva tri naroda, Alfonso X se i sam bavio prijevodima.
Način na koji su kršćani, Arapi i Židovi stoljećima živjeli rame uz rame odražavala se i danas u ostavštini Toleda.

Prije no što vas istraživački duh povuče kroz ulice grada, zakoračite – onako kraljevski kroz najpoznatiji od šest ulaza u grad - Puerta de Bisagra. Prekrasna maurska vrata sagrađena 838. Godine obuhvaćaju središnje dvorište i izmijenjena su za vrijeme vladavine Carlosa te obnovljen u 16 stoljeću.

JESTE LI ZNALI ...da je tijekom srednjeg vijeka Toledo je bio toliko važan grad koji se danas može usporediti s - New Yorkom. Imao je 30.000 stanovnika.
 

Svi ih doživljavaju – unatoč brojnim drugim ulazima- glavnim ulazom u grad, Osim dakako domaćina, jer izbjegavaju turiste koji uzdišu opijeni doživljajem. Noge će same krenuti u labirint ulica koje čine povijesno središte Toleda unutar zidina.

Dolazite li sa zapada ući ćete kroz Puerta de San Martin i dva stara mosta preko rijeke koja grli grad. Sva vrata nastavljaju se na ulice koje vode prema srcu grada - slikovitih mjesta, kao što je Plaza de Zocodover. U doba dok su Mauri vladali Toledom ovaj središnji prostor bio je središnje mjesto trgovine i razmjene, okupljanja, zabave. Njegova se funkcija nije puno promijenila jer je i danas, okružen zgradama s trijemovima, najprometnije mjesta u gradu.

Ljeti će ga prekriti velikim platnima, poput položenih jedara ispod kojih struji zrak, a štiti od sunca. Proteže se duž šetnice Calle Comércio I zaista je spas od vreline. 

JESTE LI ZNALI ......najsavršeniji mač koji je ikada iskovan proizveden je u Toledu, a poznat je kao la Ticona. Pripadao je vitezu El Cidu. Nekoliko obrtnika diljem svijeta pokušalo ga je kopirati, ali bez uspjeha.

Sinagoge, džamije i crkve se guraju u uskim ulicama Toleda, koje karakterizira mješavina umjetničkih stilova. Zanimaju li vas sinagoge, potražite De Santa Marija la Blanka i Del Transito, a za posjet đamiji izdvojite vrijeme za Tajer del Moro i svakako odite do Cristo de la Luz, koja je prethodila kršćanskom osvajanju, sagrađena je 999. godine kao kopija džamije u Córdobi.

Neizostavno uđite u katedralu koja je građena I nadograđivana čak dva stoljeća – od 13-15. U njoj je okrunjen je najpoznatiji španjolski kraljevski par Ivana I. Kastiljska i Filip I. Lijepi.EL GRECO, MARCIPAN I REDOVNICE
Glavni ulaz čine tri vrata- pakla, opraštanja i osude. Za ulazak u katedralu postoje dvije vrste ulaznica, jedna košta 10 eura i dopušta vam da posjetite sve osim tornjeva. Ako želite ići I na Campana Gorda kupite kartu koja uključuje kompletan obilazak katedrale I samo je malo skuplja -12,50 €. Audio vodič je uključen u ulaznice. U muzejskom dijelu pogledajte remekdjela zlatarstva i draguljarstva, pa sve do o slika El Greca, Ticijana, Rubensa, Caravaggia. Ako tražite El Grecov "Pokop grofa Orgaza" produžite
do Iglesia de Santo Tome koja je upravo po ovoj slici jedinstvena..
Muzeji će vam, uračunajte u planove, uzeti dobar dio vremena, no valja poći do kuće-muzeja El Greca gdje se nalaze neka od najboljih djela slikara koji je grad učinio svjetski poznatim.

JESTE LI ZNALI ...gdje se nalazi najveće zvono u Španjolskoj? U katedrali u Toledu. Ima ekvivalentnu težinu četiri slona, zapisali su povjesničari - 17,5 tona. Opseg mu je 10 metara, a visoko je 3,65 metara


Muški će posjetitelji htjeti zaviriti u Alcazar, Museo del Ejército koji ove godine obilježava 175 godišnjicu I organiziran je niz tematskih izložbi uključujući I onu povijenih zastava Španjolske. U Alcazaru se nalazi javna knjižnica. S gornjeg kata (unutar jedne od kula) nalazi se mali kafić u kojem možete uživati u jednom od najboljih pogleda. To je jedna od nekoliko besplatnih stvari koje možete napraviti u Toledu.
Hospital de San Juan Bautista, jedna je od najvažnijih renesansnih građevina u Toledu. Nekadašnja bolnica danas je u muzej u kojem su izložena djela Tintoretta, Tiziana, El Greca....) I stara bolnica Tavrea pretvorena je u muzej. Neda vlasništvo kneževa Lerma čuva zbirku slika, a unutar zidina prekrasan vrt, staru ljekarnu s recepturama, alata, keramičkim posudama, ambulantu knjižnicu s rukopisima (ulaznica je 6 eura) Vrijeme je da predahnete i osvježite se svježe cijeđenim sokovima od (ovisno o sezoni) naranče, šipka, limunadom...

Polako s vinom, njega ostavite za pratnju ručku jer su poprilično jaka.
Znate li što je to 'mazapan'? Na dobrom ste putu ako vam je prva asocijacija – marcipan. Zateknete li se u proljeće, miris procvjetalih badema nećete nikad zaboraviti.

 A, bome ni marcipan koji ćete ondje kušati. Mauri su ti koji su badem donijeli u Toledo i zasadili oko grada stotine budućih stabala. Plod badema u toledskoj se povijesti smjestio u slana i slatka jela, marcipan se razvio upravo na tradiciji maurske kuhinje.

Ako vam je presladak-zaboravite na tu predrasudu, jer biti u Toledu, a ne uživati u marcipanu kakav ovdje rade – pišite u promašaje. Priča lokalaca govori o tome kako su marcipan zapravo pravile redovnice u tamošnjem samostanu. No, prvobitni –čedni- pristup slastici, bio je predosadan. Stoga su se ipak povele za maurskom tradicijom raskoši okusa.

NEZABORAVNA POLJA ŠAFRANA
Punjen tučenim žumanjkom s medom, kremom od bundevom, limetom, pinjolima, limunovom koricom, osvježen sokom od kastiljske naranče,ili ružinom vodicom... Najpoznatije trgovina marcipanom je 'Santo Tome' i El Foro de Toledo, odakle nećete izaći praznih
ruku.

Kupit ćete zasigurno i šafran. On je jedan od zaštitnih znakova regije Castilla -La Mancha, a zbog načina na koji se uzgaja i njegove visoke cijene, nazivaju ga i crveno zlato. Za jedan kilogram potrebno je ubrati 200.000 cvjetova. Koriste se samo njegovi tučci i to vršni dijelovi crveno-narančaste boje.

JESTE LI ZNALI ...da se u toledu snimio niz filmova Queen Isabella, Joan the Mad, Kristofor Columbo...

Oni se trebaju pažljivo odvojiti od ostatka cvijeta i zatim osušiti. Cijeli proces se odvija istog dana kad je cvijet ubran.
Tako će se zadržati njegova kvaliteta. U vrijeme cvatnje polja su posve ljubičasta od latica ovog nježnog cvijeta. Toledo proizvodi neke od najboljih šafrana i zaštićen je statusom Denominación de Origen. S malom serijskom proizvodnjom i strogim smjernicama za kontrolu kvalitete, šafran iz Toleda ima posebno svijetlu boju i dodaje se paellama i drugim španjolskim specijalitetima. Potražite šafran s oznakom "DO Castilla La Mancha"Ako ste pomislili da ne poznajte španjolski više od – hola, bueno gracias, adios, amor, Cerveza,paella... varate se. Progovorit ćete univerzalni jezik – nogometni.

Čim odgovorite na pitanje odakle ste, spomene riječ ‘Croatia’, osmjeh se širi na licima domaćina I slijedi nabrajanje - Luka Modrić, Ivan Rakitić...
Spomen naših nogometaša može vam pomoći kod pronalaženja stola za ručak.

Ako nećete sjesti na neki ozbiljniji ručak, kupite usput tapase I grickajte istražujući Toledo. Tradicionalni tapasi pripremaju se ‘na mah’ od onoga što nje taj dan svježe. Zgodno je kupiti tuljac malih grisina, rezanih kobasičica I ‘jamona’ – iberskog pršuta koji pred vama. Za par eura utažit ćete prvu glad. Ili je još više raspiriti...

Istraživanje lokalne gastronomije neizostavni je dio je doživljaj, tako je I u Toledu. Moj izbor su vijek tržnice I lokalni restorani oko njih, pa stoga preporučujem sve u okolici Zocodover plaze. Kušajte - migas, prženi kruh s češnjakom i paprikom. Meso jelena u gustom umaku, poput lovačkog gulaša te krumpir s ružmarinom- Ciervo en salsa je klasično jelo koje se poslužuje u restoranima i domovima diljem regije. Komadići divljači polako se kuhaju s crnim vinom i povrćem te su začinjeni ružmarinom i timijanom.

JESTE LI ZNALI ...da je Katedrala u Toledu drugi najbogatiji katolički hram na svijetu nakon bazilike sv.
Petra u Rimu.


Na stolu će se naći i još jedan izvrstan primjer tradicije kuhinje Toleda - Perdiz a la Toledana. Lokalne crvena jarebica dinstana na luku kuhana s bijelim vinom i cijelim glavama češnjaka. Poslužuju je s pečenim krumpirom.
Ako ne bi ni jelena, ni jarebicu odaberite tapa de carcamus, mesno jelo od sporo kuhane svinjetine, graška, rajčica i bijelog vina.Tradicionalno ga poslužuju u maloj glinenoj posudi - cazuela i jede se komadima kruha.

Pokušajte to pojesti kao lokalni Toledano, stojeći u baru uz čašu crnog vina. Klasično mjesto za isprobavanje karamusa nalazi se u baru Ludeña, Plaza Magdalena.
Arapska kuhinja ostavila je trag pa puno jela kombinira slatko-ljute začine. Kebab u Toledu ima posve novu dimenziju u odnosu a poznati fast food.
Ako ste ljubitelji sira, uživat ćete. Poslužuju ih na platama sa slatkasto ljutim đemovima I grožđem. Queso de ovijao predivan je ovčji sir koji treba probati . Inače, u okolici je čitav niz malih obiteljskih sirana koje proizvode neke od najboljih sireva na svijetu. Za rustikalni obrok u Toledu odaberite piknik s ovčjim sirom, malo jamona, hrskavog bageta i pronađite lijepo mjesto s pogledom na rijeku Tajo. 
Nezaboravno.

SAVJET PLUS
Želite li baš ‘onu’ fotografiju na kojoj se vidi cijeli grad, zaputite se do susjednog brežuljka. Nes samo što su sve moderne o Instagram fotografije snimljene s te pozicije.nego su I slavni slikari pa I sam El Greko s tog ovjekovječili ovaj pejzaž.

NE VRAĆAJTE SE BEZ ...mača. Toledo je poznat po tome što je svojevremeno bio vojna akademija, a samim time i po proizvodnji oružja, točnije mačeva, bodeža, sablji...Obrada čelika tradicionalno se u Toledu prenosi unutar članova obitelji. Obožavaju ih filmaši pa su mnogi filmski mačevi i sablje izrađeni upravo ovdje (Gladijator, Aleksandar Veliki, Gospodar prstenova...). Kopije slavnih filmskih mačeva mogu se dobiti za 10 tak eura, a istinski ljubitelji unikata izdvojite će malo više.

Pazite što piše na maču - 'Made in Spain', vrlo će vjerojatno jamčiti autohtonost proizvoda. Dok, 'made in Toledo', ipak nešto manje.
Radionica- Fábrica de Espada, senor Mariano Zamorana jedna je od najpoznatijih u Toledu. Postoji već 500 godina. Ondje su cijene nešto više, ali kupit ćete zaista ručni rad. I ne zaboravite, u ručnoj prtljazi
nećete ga unijeti u avion.KORAK DALJE... imate li vremena, nalazi grad-utvrda –Consuegra. Pogled na njega izd daljine oboriti će vas. Naime, na putu do Consuegra sačuvano je dvanaest savršenih bijelih vjetrenjača koje se nižu po hrptu brijega. Izgrađene su još u 12. Stoljeću o jedino što nedostaje su – Don Quijote i Sancho Pansa 

Legenda o kruni kraljice Izabele II
U Toledu su živjeli I radili ponajbolji zlatari Španjolske. Upravo je kod jednog od njih,legenda kaže,
Isabela II- koja je na prijestolje došla kao i Marija Terezija, Pragmatičnom poveljom, jer njezin otac nije
imao kome drugome ostaviti prijetile doli njih, naručila krunu za krunidbu. Kažu da je bio najbolji među
zlatarima. Pokušavao je danima nacrtati obrise krune, ali nikako da to učini. Činilo se da je izgubio
nadahnuće. A nije smio razočarati buduću kraljicu.
Nakon mnogih neprospavanih noći bio je umoran i očajan, a jedne je noći zaspao. Sljedećeg jutra
pronašao je crtež lijepe krune, ali se nije mogao sjetiti da je to on i učinio. Primio se posla i posao i počeo
izrezivati drago kamenje. No, sustigao ga je umor i pao je iscrpljen na stol, nakon mnogo sati rada.
A kada se probudio, dobar dio posla bio je dovršen, ali ne i cijela kruna. Zlatar je dočekao idući večer
radeći, te oko ponoći se pravio da je ponovno zaspao. Tada je ugledao kako kroz prozor ulazi vilenjak iz
rijeke Tajo. A kad je svanulo - najljepša kruna ikad –bila je gotova.

Greta Schölderle Møller /UnsplashFoto: Greta Schölderle Møller /Unsplash 1 / 9Bienvenido a Castilla -La Mancha, na granitnu uzvisinu od oko 500 metara iznad rijeke Tajo.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.