Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastrobajterica

Godina Dantea; Kad Blizanca prislilno ožene

Ova naša neizvjesna 2021. godina, jubilej je, zapravo -  700 godišnjica smrti - Dantea Alighierija, oca talijanskog jezika.  Prošlo smo godinu slavili kao godinu Leonarda da Vincija, a ovo je Danteova godina.
Objava 21. siječnja 2021. 3 komentara 554 prikaza
Foto by Gastrobajterica
Foto by Gastrobajterica
JESTE LI ZNALI da ova pozlaćena bakrena kugla na vrhu, a koju je izradio Verrocchio oko 1470. teži 1,981 kg. A jeste li ikad išli za tim da kupola nije kupola? Zašto? Jer nije polukuglastog oblika već osmerokutna...

Ponekad valja svrnuti pažnju s nevolje i prebrojavanja tko je što i koliko pomogao poslije potresa, da vas nebi snašlo pitanje  - #di'sTiBi(j)oDvaes'Prve

 Putovanje, pa i virtuano, nije loš izbor. Pedeset proteklih petaka neobična družina putnika, trenutačno na sidru, putuje virtulano. Na mreži svih mreža.Priča slasnih poput bonbona - pregršt. Prave putne cvebe.  No o tome idući put. Danas vas vodim na jedan jubilel. 

Točnije, uvodim vas u godinu događana povodom tog jubileja. 

Ova naša neizvjesna 2021. godina, jubilej je, zapravo -  700 godišnjica smrti - Dantea Alighierija, oca talijanskog jezika. 
Prošlo smo godinu slavili kao godinu Leonarda da Vincija, a ovo je Danteova godina. 
Dante je rođen u Firenci 1265. godine, a umro je i pokopan u Raveni 1321. 
KAD KAŽEMO DANTE,  prva asocijacija je - Božanska komedija, i njena tri dijela koja prate putovanje hodočasnika kroz Pakao, Čistilište i Raj. 
Planirano je  niz zanimljivih događaji u povodu 700 godišnjice Danteove smrti cijele godine u Firenci, Raveni i 70 drugih gradova  povezanih s pjesnikom.


HOĆEMO LI posjetiti koji?
 Nadam se da će biti moguće. Stiskamo palčeve. 
Osobno, voljela bi u Firenci u Galeriji Uffizi vidjeti nešto zaista posebno - osamdeset i osam rijetko viđenih crteža Danteove Božanske komedije. 
I HOĆU, jer su postavljeni je na virtualni prikaz, i dar su Italije štovateljima lika i djela Dantea na početku započinje jednogodišnjeg kalendara događaja u znak obilježavanja 700. godišnjice pjesnikove smrti.
Riječ je o crtežima  renesansnog umjetnik iz 16. stoljeća Federica Zuccarija. 
Skice je Zuccari tijekom boravka u Španjolskoj između 1586. i 1588. godine.
 Od 88 ilustracija, 28 su prikazi pakla, 49 čistilišta i 11 raja. 
 Nakon Zuccarijeve smrti 1609. godine, crteže je držala plemenita obitelj Orsini, za koju je umjetnik radio, a kasnije i obitelj Medici prije nego što je postala dio zbirke Uffizi 1738. godine.
 Zbog njihove krhkosti, u prošlosti je samo izložen crtež olovkom i tušem. 
 Prvi put je bio u Firenci 1865. godine u znak obilježavanja 600. godišnjice Danteova rođenja, kao i talijanskog ujedinjenja, a drugi put na izložbi u Abruzzu 1993. godine.
"Do sada je ove prekrasne crteže vidjelo samo nekoliko učenjaka i javnosti su ih prikazali samo dva puta, i to samo djelomično. 
Sada su objavljeni u cijelosti, zajedno didaktičko-znanstvenim komentarom, gdje će od sada  biti moguće BESPLATNA ih razgledati on-Line.

Oženili Blizanca -po dogovoru 
Aliiii, da nebi zanemarili  ... Dante je rođen u  horoskopskom znaku Blizanaca.  ♊    
Rođen 29.svibnja 1265. a, u  to vrijeme astrolozi su vjerovali da su oni rođeni pod ovim znakom bili obdareni izvrsnim intelektualnim kvalitetama i posebnim vještinama pisanja...📜✒️
Sama obitelj Alighieri nije bila o visokog statusa. Danteov otac se bavio trgovinom i pomalo, hm, kamatarenjem💰. 
Oženio se Dante, po dogovoru svoje obitelj s Donatijevimama, za njihovu kćer Gemmu 💑
No, to nikada nije bio sretan brak.
A tko bi Blizanca vezao protiv volje ... I kako bi i bio kad je čitav život sanjario Beatrice. Hm, sirota Gemma, nije to bilo lako ni njoj.

Muž joj pati od devete godne za djevojčicom koju je tad vidio, a imala je osam. I ne prestaje psati i maštati o o njoj.  I još k tome pati od nesanice.

A vidio ju je svega dva puta u životu. Kad ju je vido kada je devet godina kasnije, i konačno upoznao, bila je udata žena. Umrla je u dobi od dvadeset četiri godine, pretpostavlja se tijekom poroda.  Imala je još četiti sestre i dolazila iz imućne obitelji bankara.

Nije poznato jeli mu uzvratila osjećaje ili je i to, kao i njezin izgled zaljubljeni Dante idealizirao. 
Počeo je pisati svoje stihove na toskanskom dijalektu,  u vrijeme kada je poezija uglavnom bila sastavljena na latinskom. 
A to je značilo da su je čitali  samo obrazovan ljudi tog doba.

Uvijek drugačiji 
Njegov neuobičajen pristup  zapravo je bio vrlo dobar za svekoliki puk i stoga mu se pripisuje  zahvala za stvaranju literature dostupne  javnosti. 
K tome otvoriti je put važnim talijanskim piscima kao što Petrarca i Boccaccio.
Pjesnik je umro u 1321, u dobi od 56 godina i to u egzilu, u Ravenni, gdje se njegova grobnica može posjetiti danas u Basilici di S. Francesco.
Nedavno sam u filmu Inferno čula kako njegovaa posmrtn maska, kakve su običavali izraditi pokojniku odmah nakon smrti, prije no što nastupi grčenje mišića, zapravo lice tužnog čovjeka. 
Zašto? 
Zato što do smrti nije ostvario svoju životnu ljubav .... prema Beatrice. 7

Foto by GastrobajtericaFoto: Foto by Gastrobajterica 1 / 5

  • Avatar Dalmatinka.
    Dalmatinka.:

    jedan talijanski sociolog je napisao da je to bila Danteova mistična zaljubljenost u Beatrice koja, zbog situacija u kojima su bili, nije mogla postati konkretna ljubav...ono što je tipično za zaljubljenost je idealiziranje osobe u koju smo zaljubljeni, zato ona ... prikaži još!a brzo nestane čim vidimo tu osobu onakvom kakva stvarno jeste...kod Dantea se to nije dogodilo, njegova je zaljubljenost trajala cili život, čak i nakon smrti Beatrice, jer nikad nije imao priliku da tu ženu stvarno upozna