Blogosfera Gastrobajterica

Kad ti život pošalje kravu, pojedi je!

Neka mi oproste vegetarijanci, ali u svakom od nas, kad željezo padne, krije se mali mesožder
Objava 04. lipnja 2019. 0 komentara 492 prikaza
Tanja Božić/Gastrobajterica
Tanja Božić/Gastrobajterica
Fiorentina je uglavnom glatka, poput maslaca i gotovo se topi u ustima. Ipak, mišić koji se nalazi uz kralježnicu, općenito je robustniji, mramoriran je masnoćom. Jednu lijepo bisteccu možete podijeliti na četvero.

Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljani, a kad si u Toscani, jedi kao Toscano
LA BISTECCA FIORENTINA priča je koja ostaje - u Toscani. Krenete li negdje dalje s tom narudžbom, neće biti dobro.
Ili brem ne u potpunosti. Ne može se reči da se nigdje drugdje ne može pojesti dobra bistecca. Računajte da će stvoriti određenu zbrku, budući da se Bistecca alla Fiorentina izvan Toskane obično odnosi samo na "bicca nel filetto'.

Zvučalo bi bahati i posve je netočno. No sav taj šušur koji prati priču, pokazivanje, diskretno nagovaranje (iako su posve sigurni u to da ste došli na dobar komad mesa) nutkanje, savjeti ...sve je to dio toskanskog šarma koji prati ovo sjajno jelo.  


Kontrolirano porijeklo 
Tradicionalno meso za Bistecca alla Fiorentina potječe od toskanske pasmine goveda koja se zove Chianina.
No, česti je slučaj da se koristi i nekoliko drugih pasmina.
Nakon rezanja, odrezak ima klasični T-oblik (od t-kosti odrezaka iz anglosaksonske kuhinje).
U Firenci vole mjeriti odreske prema debljini prstiju, a dobar odrezak trebao bi biti visok između 3 i 4 prsta.
To može težiti između 800g i 1.2kg.
Većina restorana će vrlo rado pokazati odrezak koji su odabrali za vas prije kuhanja.
Štoviše, izvagati će ga, donijeti vam certifikat o porijeklu i težinu.
Daleko najvažniji faktor je razdoblje kroz koje je govedina ostavljena da visi prije pripreme.
Za dobru Bistecca alla Fiorentina to bi se razdoblje trebalo mjeriti između 15 i 21 dan.
Priprema Bistecca alla Fiorentina je - umjetnost. Odrezak se priprema nakon što se meso opusti sobnoj temperaturi. Nipošto izravno iz hladnjaka.

Kraće i od poljupca ...
Potrebna je visoka temperatura na pekaču i odrezak se peče samo 3-5 minuta - sa svake strane. Okreće se samo jednom, i ne stavljaju začini.
Vanjski dio odrezka trebao bi biti gotovo izgoren, s jasnim linijama, tragovima roštilja na ugljena.
U ovoj priči nema plinskih ili električnih kuhala!


A iznutra je meso vrlo rijetko samo toplo, sigurno ne vruće.
Savršeni dodatak je samo laganio posipanje soli prije posluživanja.
Papar, maslinovo ulje i druge stvari su uglavnom znakovi za - manje od savršenog odreska.
Nema sumnje, biti ćete oduševljeni.

Sasvim prihvatljive kalorije
Fiorentina je uglavnom glatka, poput maslaca i gotovo se topi u ustima. Ipak, mišić koji se nalazi uz kralježnicu, općenito je robustniji, mramoriran je masnoćom. Jednu lijepo bisteccu možete podijeliti na četvero.
Kako to obilje mesa utječe na vaše tijelo. Donosi oko 150 kcal po 100g, što nije katastrofalno ni na koji način.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.