Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastrobajterica

Kad u Bakar stigne - žena, majka i - carica

"Ja sam Marija Terezija, češka i ugarsko-hrvatska kraljica, austrijska nadvojvotkinja, prva i jedina žena koja je vladala Habsburškom Monarhijom... Ovako je, predstavivši se, povela u bakarski vremeplov svoju publiku Marjeta Trkman Kravar, vrativši ih u davnu travanj 1779. godine
Objava 08. srpnja 2019. 1 komentara 821 prikaza
Marija Terezija u Bakru (photo by Ivana Karanikić)
Marija Terezija u Bakru (photo by Ivana Karanikić)
"Dana 23. travnja 1779. godine Poveljom sam uzdigla Bakar u slobodan kraljevski grad i podijelila mu grb i veću autonomiju u smislu gradskih statuta. Kao municipalni grad Bakar je samostalan, ima povlastice i šalje zastupnike u Hrvatski sabor. "

Proljetnog, 23. travnja, baš u vrijeme kada je  uz Karolinsku cestu, prvu poveznicu između panonskoga i jadranskoga područja (od Karlovca do Bakra, dugu 105,6 kilometara, zazelenjela najava još jednog plodnog ljeta, uz pratnju stražara i konjanika, prema obali Bakarskog zaljeva kotrljala se kočija. U njoj je, ni više ni manje, glavom i impozantnim stasom sjedila carica. 

Recimo da bi tako izgledalo da je Marija Terezija zaista došla u Bakar. No, na žalost povijest je neumoljiva, onako je -kako je, ne možemo je mijenjati pa tu čast građani Bakra nisu doživjeli. 

Namjestimo satove  - 240 godina unatrag


Ali  podjednako tako, povijesna vrela daju mašti na volju da neke događaje oživimo u današnjem vremenu i zamislimo ih - što bi bilo, da je bilo i kako bi bilo... 
Upravo na takvu priču kroz povijest vodimo vas u Bakar. 
Kako bi izgledalo da smo s ženom, majkom, kraljicom i caricom zaista mogli razgovarati? Zažmirite i pustite da vas odvedemo Bakarskim vremeplovom. Namještamo sat  240 godina unatrag. 
Zaustavljamo se u gradu posebno uređenom, dame klize nz uličice u najboljim nedjeljnim haljinama, bakarska gospoda u odijelima, a kapetani u svojojm blistavim odorama. Čak su i dječica umivena i nestašno virkala iza skuta ... Carica stiže! Velik je dan za grad. 

Marija Terezija, iz roda Habsburgovaca, češka i ugarsko-hrvatska kraljica, austrijska nadvojvotkinja, prva i jedina žena koja je vladala Habsburškom monarhijom. Vodila je četiri rata koja su dovela do znatnih teritorijalnih gubitaka. S 19 godina udala se za lotarinškog vojvodu Franju Stjepana i u tom braku rodilo se 5 sinova i 11 kćeri. 
Bile su joj samo 23 godine kada je naslijedila svog naglo preminulog oca Karla VI… Kako je to bilo još se i danas priča,baš kao i njezinim navodnim ljubavnima aferama, ali i onima njezinog muža... Pssst, nećemo o tome, blizu je. 

Gastrobajterica: - Vaša carska i kraljevska visosti, Marija Terezija, dobro nam došli na Jadran, u Bakar. Kakve li velike časti za ovaj mali hrvatski grad. Koje vas dobro dovodi na naše obale? 

Što je ostalo od Karoline?

Marija Terezija: Hvala vam, evo stigla sam konačno  u vaš prelijepi grad i žalim da to nisam učinila puno ranije. Ovdje je predivno, zrak, more, ljudi, topla dobrodošlica ...

Doputovala sam nekim čudnim vozilom, zovete ga - autobus. Hm, i nekim čudnim cestama, kako ih ono zovete - A1 i A6, pa se pitam što je s onom našom Karolinskom cestom koju je dao graditi moj otac? Gotovo da je i nema više? 

Gastrobajterica: Dopustite nam da vam predstavimo naš grad....

Marija Terezija: Dobro je, dobro je. Budimo praktični. Nemam vremena za puno priče. Znam da vaš grad Bakar ima vrlo bogatu povijest, da prvi pisani spomen grada je iz 1288. godine u poznatom Vinodolskom zakoniku, da je bio uz kraće prekide u posjedu i vlasti hrvatskih velikaša Frankopana i Zrinskih. Uh, oni su se jako zamjerili mome djedu Leopoldu I. 
Gastrobajterica:  Nadamo se da je u Beču pod vašom vlasti sve u najboljem redu. Iz Bakra vam redovito šaljemo pismena i izvješća o svemu što se kod nas događa 

"Dana 23. travnja 1779. godine Poveljom sam uzdigla Bakar u slobodan kraljevski grad i podijelila mu grb i veću autonomiju u smislu gradskih statuta. Kao municipalni grad Bakar je samostalan, ima povlastice i šalje zastupnike u Hrvatski sabor.  "

Marija Terezija: O, da, redovito ih glasnici donose, a moji upravitelji i inspektori obilaze vaš kraj. S posebnom pažnjom ih osobno čitam i  pratim razvoj Bakra. Primjećujem da ste ostvarili veliki napredak u prometu na moru i a kopnu, trgujete, gradite brodove, a vidim da i trgovina dobro napreduje. Otvorili ste tvornicu platna koje je vrlo traženo za jedra vaših brodova. Posebno me veseli pogled na one vinograde u suncu i vidim da nisam pogriješila kada sam vam dala besplatno teren da  iskrčite teren i posadite lozu, a sjajno ste napravili kilometre prezida.

Nadam se da vam loza 'belina' dobro rodi.  Znam da su ih stvorili težaci i težakinje cijelog Bakarskog kraja, a najvećim djelom žitelji mjesta Praputnjak, zato ih oslobađam na neko vrijeme davanja. Neka slobodno krče šumu i prodaju drvo.

Donijela sam vam povelju, grb i zastavu 

 Gastrobajterica: Prije dvije godine 1775. dali ste nam nalog da sačinimo popis stanovništva. On je, eto gotov i sve što ste tražili  pribavili smo vašim službenicima kako bi imali pouzdan pregled svega što se događa u monarhiji.   Grad Bakar broji 1432 stanovnika, a prevladavaju mlađi ljudi. Društvo nam čine plemstvo, patricijat, svećenstvo i puk…

Marija Terezija: Vidim, vidim ... Malo ljudi, ali vrijednih. Zbog toga sam donijela nekoliko odluka vezanih za vaš grad. Nipošto nisam stigla praznih ruku. Poslala sam sve da se u gradu otvori pučka škola, i za to vam namijenila 30.000 forinti u srebru da imate za
održavanje škole. Vrlo mi je važna uloga i važnost obrazovanja. Zbog toga od vas tražim da se držite  i Općeg školskog reda. Donijela sam zakon od 24 članka u kojima je regulirano kako se imaju podučavati djeca. Odredila sam   vrstu škole, organizaciju nastave, učiteljski kadar, školske zgrade, knjige… Želim da se uči  šest predmeta: vjeronauk, učenje napamet, crtanje, lijepo pisanje, računanje napamet i vježbanje u govoru…

Gastrobajterica:   Puno ste svojom velikodušnom pomoći i odlukama učinili za Trst, pa i naše susjedstvo, Rijeku. Smijemo li se i mi nadati ?

- Dakako, ipak sam ja carica, a vi ste mi Hrvati prirasli srcu bez obzira na to što se pričalo u carstvu.  Dakle, odlučila sam vam dodijeliti Povelju kojom uzdižem Bakar u  - slobodan kraljevski grad.

Dodijelit ću vam i grb, i veću autonomiju u smislu gradskih statuta. Kao municipalni grad, Bakar postaje samostalan,ima povlastice i šalje zastupnike u Hrvatski sabor. Gradsko poglavarstvo odlučivat će o političkim, sudskim i ekonomski važnim pitanjima;
 Kapitalno vijeće biti će sastavljeno samo od patricija, pod predsjedanjem civilnog kapetana, a Kapitalno sudbeni stol, sastavljen od patricija odlučivat će u građanskim pravnim predmetima.

Zaposliti ćete kapitalnog sudca i komunitativnog također.  gradskog činovnika, liječnika i ranarnika. Sve ostalo piše u Povelji. Od vas očekujem da se toga pridržavate. Veliko vijeće upravljat će svim javnim i političkim pitanjima, ima pravo patronata nad crkvom te  bira i gradskog župnika.

Privilegije koje je sam dala gradu imale su za cilj da materijalno uzdignu grad i da mu osiguraju aristokratsku upravu na koju Bakar
može biti ponosan.

Volim ribu, prepeličja jaja, kavu i broštulane mjenudule  

 Gastrobajterica: Počašćeni smo Vaše carsko i kraljevsko visočanstvo ovakvim darom. Grad Bakar i njegovi stanovnici upravljat će s ponosom ... 

 Marija Terezija: I još nešto, da ne mislite da sam zaboravila. Iako imam puno posla pobrinula sam se za novi grb. Bakru sam 1779. godine dodijelila i novi grb grada. U gornjoj trećini grba nalaze se elementi hrvatskog povijesnog grba, u sredini su tri kule koje
simboliziraju tri  grada: Trsat, Bakar i Hreljin na teritoriju Bakarskog municipija, a u donjoj trećini na plavom polju je znak sidra, pomorske orijentacije Bakra.

 "U zastavi Bakra je bijela, žuta i plava linija. Bijela boja predstavlja Frankopane, žuta pripadnost Austro-Ugarskoj monarhiji, a plava more. Neka se vijori na ponos grada i vas građana Bakra", poručila je carica.   

 Gastrobajterica: Čime ćemo vas  ponuditi u znak dobrodošlice u naš skromni grad, Vaša carska i kraljevska visosti?

Sigurno se pitate što volim jesti?  Iako se na dvoru raskošno jelo, pogotovo u vrijeme blagdana,
ja vam ipak najviše volim jednostavna jela, jela na žlicu kako vi kažete. Volim jesti ribu, ali ne iz mora, nego šarana obloženog s
raznim povrćem, volim jesti prepeličja jaja, i  volim piti kavu…

A, tek slatko! Najdraži su mi ušećereni bademi i gdje got imam priliku,jedem ih. I danas ih nosim sa sobom, stigli su mi iz Dalmacije, sa otoka Korčule.  Oh, dragi moji… imala bih vam još puno zanimljivog pričati o životu u Carskoj palači, o umjetnosti, o društvenim događanjima, no umorila sam se…

Bakar je postao brojniji od Zagreba

Kao što je carica Marija Terezija rekla, tak je i bilo, u svega par godina  Bakar je s dotadanjih 1432 stanovnika koliko je zabilježeno 1775. godine, samo 12 godina kasnije  1787. godine   imao -  7.656   stanovnika, dok je Zagreb te iste godine imao svega  2815. Lik Marije Terezije u Bakru je oživjela Marjeta Trkman Kravar,  vrsna licencirana vodička, specijalizirana za tematska vođenja i vođenja osobama s posebnim potrebama i invaliditetom, te,  na što je posebno ponosna interpretatorica baštine.  Upravo ju je ova posljednja specijalizacija u svijetu vođenja i gostoprimstva odvela na put Marije Terezije i projekt grada Bakra u prigodi obilježavanja 240 godišnjice dodijele statusa slobodnog kraljevskog grada . 

Mjeseci istraživanja i učenja  


Mjesecima je istraživala, čitala učila, putovala, razmjenjivala iskustva ...Cijeli krug Marjetinih kolega i prijatelja živio je uz nju pripreme za ovu ulogu - o izbora švelje i kreatorice replike haljine, do izrade nakita, prikupljanja knjiga, detalja... Vodilo s računa o svemu, entuzijazam je bo nemjerljiva, a uspjeh - ekvivalentan.
Publika a ju je sjajno primila, a nastup je interaktivno uključivao i gledatelje kroz šetnju starogradskom jezgrom.

- Brzo sam se vratila u stvarnost, ali puna pozitivne energije,  dojmova i divnih uspomena koje nosim iz Bakra.
Zahvaljujem Turističkoj zajednici Grada Bakra i Gradu Bakru što su me već drugu godinu za redom pozvali na suradnju. Neopisivo i želim da takvi I slični projekti zažive do te mjere da postanu turistički produkt u redovnoj turističkoj ponudi kraja. Zahvaljujem svim dragim kolegicama/ljudima/entuzijastima koji su pridonijeli da ovogodišnja "Šetnja kroz povijest u doba Marije Terezije"bude toliko lijepa...
Neću isticati pojedince, no znam da će se svi oni prepoznati! A gostoljubivost Bakrana nadmašuje sve!!!

I ono što je zanimljivo, Marjeta je Slovenka, u Zagrebu živi   već niz godina, a poslu turističkog vodiča predana je do posljenjeg atoma te, među strukom,  jedna od najcjenjenijih i najuglednijih ambasadorica Zagreba i Hrvatske među domaćim i stranim gostima. neiscrpne energije i kreativnosti osmislila je nekoliko tematskih tura, a među specijaliziranim temama je i vodstvo kroz tradicijsku gastronomiju i pčelastvo. 

Marjeti ovo nije prvi izlet u povijest Bakra. Lani je intepetirala Elizabetu Frankopan, prvu suprugu Fridrika Celjskog...