Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastrobajterica

Kokoš se kuha cijela, riba ne jede do kraja, prase nosi sreću, mandarina pažnju

Kinezi okupljaju za stolom s obitelji i iznose hranu koja se spremala danima. Okupljanje je uvijek u domu najstarijih članova obitelji i simbolizira zajedništvo. Puno je simbolike u kineskoj tradiciji pa i u gastronomiji
Objava 25. siječnja 2020. 0 komentara 1864 prikaza
Pixabay
Pixabay
Po kineskom vremenu, noćas je je najmnogoljudnija zemlja proslaviljne kraj godine svinje i ušla u godinu Štakora

Najmnogoljudnija zemlja proslavila je prijelaz iz godine Svinje u godinu Štakora.

Uz obilje pirotehnike, vatromet i prasak petardi, Kinezi – njih 1,4 milijarde – prema vjerovanju, otjerali su od svojih domova čudovište, Nian Gao, koje upravo u toj noći izlazi iz svog brloga i pokušava ugrabiti djecu ili sitnu stoku. Bio je to napola zmaj, a napola lav, čudovišno stvorenje koje je plašilo sve oko sebe. 

Što bučnije i veselije 

Sva djeca mogu, dapače, trebala bi -  bacati petarde i odjeveni su u crveno. Crvena boja u Kini simbol je sreće i svi imaju na sebi nešto crveno.

Oni kojji to nose na prijealzu godine imati će život obilježen srećom, krepost i iskrenosti. A oni koji su u novoj odjeći zajamčeno im  dolazi dobro i promjena.  Zato roditelji masovno djecu odijevaju u crveno i novo.


Uz obilje pirotehnike, vatromet i prasak petardi, Kinezi – njih 1,4 milijarde – prema vjerovanju, otjerali su od svojih domova čudovište, Nian Gao, koje upravo u toj noći izlazi iz svog brloga i pokušava ugrabiti djecu ili sitnu stoku (Foto: pixabay,com)


Zvuk petardi i vatrometa  otjerati će čudovište koje boji i svjetlosti i buke. U domovima Kineza osvijetljena je, pa i najmanjom svjetiljkom, svaka prostorija, a svi su na okupu te se vrata doma zatvaraju. Zbog toga milijuni Kineza koji žive diljem svijeta uoči Nove godine putuju kućama.  

Zajedništvo je vrlo važan element u kineskoj kulturi. Očituje se na svakom koraku i u svakom dijelu njihovih života, od kulture do gastronomije.

Godina sreće, jer Kinezima je Štakor upravo sretna životinja, i godina obilja jer se brzo razmnožava pa se parovi koji žele djecu posebno vesele.  Štakor uz sebe nosi nekoliko simbola - prije svega zlatnu, plavu i zelenu boju, a među brojeima su sretni  2 i 3. Smjer sreće je  jugoistok i sjeveroistok, a cvijet - đurđevak. 

Sama godina Štakora biti će dinamična, brza i promjenjiva, baš kao prirodno kretanje štakora kojem ovaj put prevadava elemet - metal. Zato je i zovu godinom metalnog štakora.

 Godina za radišne i hrabre 

Poslovi će ići dobro za one koji će naporno raditi i brzo misliti, pomalo i riskirati.

Ljubavne veze bitit će burne, s puno svađe, rasprava ali i mirenja  strasti. Sve će to začiniti ljubavne odnose tako da je, gledano u konačnici ovo dobra lgodina za ljubav i zaljubljne koji će se tako zbližiti. 


Prema interpretacijama kineskih astrologa štakor  ima pozitivniju simboliku, donosi uspjeh, ali samo za one koji su spremni zagristi (Foto: pixabay,com)


No, neće svima i svuda cvati cvijeće, ali Kinezi imaju rješenje i za znakove koji su manje sretni ove godine, pa za njih postoji opcija protuteže lošoj sreći, a to su dobronamjeran feng shui i odlasci u hram. 

 Feng shui kao - jocker zovi 

Tako objašnjavaju kineski astrolozi, a Kinezi koji žive u Zagrebu i ove su se godine potrudili oko blagdanskog stola na kojem, objašnjavaju, ne smije ništa nedostajati.

Svaka namirnica i način na koji je pripremljena nosi svoju priču, a uprava njihova različitost i simbolika popularni su među brojnim Zagrepčanima koji rado posjećuju restoran Asia u prigodi prelaska godina.

Crveno i zlatno boje su bez kojih nema proslave, a one prate uređenje stola, ali i odjeću domaćina, posebno najmlađih. Xiatong Chen Li već dvadesetak godina živi u Zagrebu i vodi popularni restoran u Novoj vesi.

 Svi iz istog pladnja dijele sreću 

– Mi Kinezi okupljamo se za stolom s obitelji i iznosimo hranu koja se spremala danima. Okupljanje je uvijek u domu najstarijih članova obitelji i simbolizira zajedništvo. Puno je simbolike u kineskoj tradiciji pa i u gastronomiji. Tako novogodišnja večera podrazumijeva istovremeno iznošenje sve hrane na stol i dijeljenje.


Crveno i zlatno boje su bez kojih nema proslave, a one prate uređenje stola, ali i odjeću domaćina, posebno najmlađih (Foto: pixabay,com)


Hrana se servira na pladnjevima s kojih svi uzimaju pomalo.

Tako se kokoš – dji – obvezno kuha cijela kako bi se dio hrane sačuvao za loše razdoblje kiša i hladnoće, a riba – jiaozi – nikad se ne pojede do kraja jer se tako priziva blagostanje.

 Nema žestice, popij juhu 

Juha se ne servira kao poseban slijed, već se paralelno s jelima pije kako bi se hrana umilila želucu koji te noći ima puno posla – kaže gospođa Xiatong kojoj u posjet redovito stiže obitelj iz Kine. Juha od riže umjesto pića pije iz zdjelica umjesto vode i vina, a ljubitelji piva, kojih je nešto manje, nazdravit će ipak iz čaša.

Rižino pivo, vino i rakija ne piju se uz jelo, već prije ili poslije jer, objašnjava nam vlasnica restorana, želudac ne voli nagle promjene temperature – toplo i hladno.

Hrana se istovremeno vlaži i umacima te se neprestano pije juha od riže koja se servira svima i u velikim količinama te ispija kako bi se hrana bolje smjestila u želucu.

I dok se nižu kineske poslastice, malo mjesta valja ostaviti za jelo koje se sprema samo jednom u godini.


Jiozi su nezaobilazni. Treba ih pojesti što više možete jer,   običaj nalaže tako uz objašnjenja  - što ih više pojedete tijekom novogodišnje noći  to ćete više novca zaraditi u godini u koju ulazite (Danijel Berković za Slano&Slatko)


Riječ je o jelu sreće koje nije kolač, a ni slastica na kakve smo navikli, već su to valjušci od rižina brašna koji se u woku pirjaju s mesom i povrćem uz dodatak sojina umaka i rižina vina. Vrlo je važno da se njima zaslade baš svi jer dijeljenje ovog specijaliteta simbolizira dijeljenje svega dobrog što će obitelj kroz godinu doživjeti.  

I još jedno jelo koje Kinezi nipošto neće pojesti sami - mandarina. Cijenjeno voće među Kinezima i simbol sreće. Zovu je chéng. Ako vas Kinezi ponude da podijelite mandarinu ili vam je daruju, zači da vam žele sreću. Privatite i  obavezno višestruko zahvalite. Ovaj se čin smatra iskazivanjem naklonosti.  
            
UNSPLASHFoto: UNSPLASH 1 / 10

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.