Blogosfera Gastrobajterica

Kraljica torti u drvenim kutijama dva stoljeća putuje svijetom

Objava 17. ožujka 2017. 0 komentara 750 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Sacher torta

Kada je davne 1832. godine austrijski vojvoda Metternich na večeri za plemiće poželio svoje goste očarati posebnom slasticom, dvorski se slastičar trebao primiti posla i napraviti kolač, baš prema uputama vojvode, “kojeg se neće postidjeti”.

No, slastičar se razbolio pa se posla primio tada 16-godišnji šegrt Franc Sacher. Od jaja, maslaca i čokolade, premazan marmeladom od marelica i preliven gorkim čokoladnim preljevom, pripremio je kolač koji je ušao u povijest i čiji se recept i danas čuva u hotelu Sacher u blizini Bečke opere.

Sin Franca Sachera, Eduard, 1876. godine otvorio je slavni Hotel Sacher u blizini Bečke Opere – u kojem se i danas čuva i izvorni recept Franca Sachera – koji se prenosi usmenom predajom.

Torta je stigla i do suda, a sudovanje je potrajalo sve do 1965. jer ju je bečka slastičarnica Demel, koja se pod čudnim okolnostima dočepao recepta, prodavala pod imenom “Original Sachertorte”.

U hotelu Sacher godišnje se ispeče 300.000 Sachertorti. Ovo je jedan od najkopiraniji kolača na svijetu,no među bezbroj recepata i slastica koji se kite imenom slavne torte samo je jedan original. Pravu ćete Saher tortu, osim što ćete je kupiti u kavani Sacjer ili istoimenom hotelu, prepoznati po tome što je brižljivo zamotana u celefon koji skriva originalni čokoladni pečat na gornjoj strani kolača. Tako zapakirana torta sprema se u u drvenu kutiju okovanih rubova i punjenu bijlim rezanim papirom kako se nebi pomicala. Na poklopcu kutije utisnut je grb Hotela Saher. U prilog popularnosti slastice, a koju prati i poprilična cijena, govori podatak da je dostavljaju diljem svijeta.

Jedna je i jedina prava sacherica, ona pripremljena u patiseriji Sacher - i ne, nema ružičastu kutiju :) 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.