Blogosfera Gastrobajterica

Na put - zbog kravljeg želuca

Nema ravnodušnih prema ovom jelu koje su nekada jeli isključivo oni koji si nisu mogli priuštiti kvalitetan komad mesa za svakodnevni obrok. Ili ih obožavaju. ili preziru ... Neki će zbog njih otputovati u Toscanu. LAMPREDOTTO, sjajan i popularan street food🍔🥪, ali samo za istinske gurmane.
Objava 24. rujna 2018. 0 komentara 486 prikaza
pixabay
pixabay
Tipičan ‘street food’ u Toscani je lampredotto. Riječ je o pecivu oblikom nalik našoj lepinji, ali hrskave korice. U njega se pune tripice, dodaje se salsa verde i okus je - milina. Ipak, nemojte hodati uokolo s njim. Sjedite, pojedite u miru i uživajte u okisima

Veseli čovjeka kada se okrene za sobom i pogleda u tih nekih tristotinjak i kusur dana. Što si radio, gdje si bio , što si za sobom ostavio. Moja se godina smije sa  više od dvije tisuće  novih poznanstava, kaže mi kalendar. Toliko sam, naime, ljudi - velikih i malih, zabavnih i malo manje, znatiželjnih, mrgudnih, pozitivnih, grintavih, upoznala ove godine, podijelila s njima  namanje jedan dan života, razmijenila priče, iskustva, nasmijli smo se zajedno. Obogate vas takvi susreti, ispune. Putovanja povezuju ljude, što bi se reklao - kao Nokia :)

Nisu to tek prolaznici, To su ljudi koji su odlučili putovati, dakle, dio svog vremena utrošiti na to da se nadograde, dožive, nagrade sebe novim iskustvom. (Na stranu pak oni, to je posebna kategorija, koja će otići na najjeftinije putovanje da namlati mobitel pun selfija i tri puta promijeni 'outfit' da ispadne kao su bili više dana, a ne mogu izgovoriti ni ime grad u kojem su bili).

Sve češće upoznajem ljude koji su više nego dobro "potkovani" i pripremljeni za putovanja.

Nikad ne znate tko vam sjedi u autobusu, čime se bavi, koji su mu hobiji ...Putnici su to koji više nego poznaju temu, običaje i  - kakvog li veselja, gurmani su.

Uvijek sam se nekako veselila onoj: Ljudi koji vole jesti su - dobri ljudi.

Nedavno sam imala, ma koliko skeptična prema Sinjskojoj krajini bila, ekipu Sinjana. K tome vrhunske poznavatelje tripica.

Štoviše, ocjenjivače na natjecanju u pripremi najboljih tripica! Sve moje predrasude i dosadašnja iskustva o ekipi koja dolazi iz ovog kraja pale su u vodu.

Bolje društvo i veće zabavljače već dugo nisam srela. Osim što su pola Toskane uvjerili kako je nakon prve pojede naše nogometne reprezentacije  svaki Hrvat dobio po 500 eura da putuje i pronosi glas o pobjedi, Sinjski četverac svaki je dan smišljao po originalnu šalu. 

No, njohova stras prema tripicama bila je light motiv putovanja. A mi putujemo Toscanom, domovinom tripica. I to ne bilo kakvih.
Tripica od četvrtog želuca ... lampredotta.
Pred ovim iskusnom gurmanima spasila me samo vlastita znatiželjna i istraživanje tržnica svijeta. Izgorjelala bi pred ti zafrkantima od kalibra, da to nisam znala.
Naravno, 👑 putovanja za njih bila Firenza, i odlazak na Staru tržnicu, kamo sam ih uputila. Na kat pa za nosom ...
Jedva dočekali kraj razgleda, odjurili Mercato Vecchio i sretno su pojeli sjajno pripremljeni klasični lampredoto Panino s vrlo složenim tripicama iz vrlo posebnog dijela kravljeg 🐄 želuca, četvrtog.
Što je lampredotto i odakle dolazi? Vjeruje se da je lampredotto hrana talijanskih radničkih mezi koji su si mogli priuštiti samo manje popularne dijelove goveda,🐮 uključujući i četiri želuca životinja.
Poznat kao abomasum, četvrti je želudac pokriven gljivičnim tkivom koji je zbog toga najmpoželjan, a time i najjeftiniji. Treba ga dobro očistili, sporo kuhati 🥘🍲 u juhi od povrća s dosta celera da pokupi sve mirise i da svježinu te narezati.

A kada se skuha posluži u nečemu što bi mi nazvali - najsličnijem lepinji, ali hrskavom pecivu. Tekstura je najviše nalik pečenoj govedini.

Jede se isključio vrelo uz umak od peršina 🌱 i češnjaka i maslinovog ulja - salsa verde.Bagnato ili "okupana", u umaku lepinjica/pecivo, podloga je za vrele trpipice.

Bilo bi krajnje neumjesno pitati Sinjane koliku su porcija 'maknuli', zar ne. No, zadovoljni pogled, nasmiješen brk i ruka na punom drobčiću bila je dovoljan pokazatelj da je mjesto pogođeno.

Moji su putnici zadovoljni, a novo poglavlje zbirke putopisa, ispisano :)  te knjigica 📚 putopisa poprima sad sasvim solidne gabarite:)

Veselimo joj se zajedno.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.