Blogosfera Gastrobajterica

ESPRESSO ili 'Crtice o kulturi putovanja': Mali,crni ali jaki... Pa dva puta tako

Trst i kava, stoljetna veza. Grad koji je rastao s kavom, uz kavu ... Od 2000. godine središte je Universita Del Caffe, uz još 25 središta na svijetu...
Objava 19. siječnja 2019. 16 komentara 35190 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Mali,crni ali jaki - espresso!

Trst je, opće je poznato, grad hmmm specifičnih nm ljudi :) 
Čak i obična narudžba kave je - situacija o kojoj treba razmisliti. 


Osim ako niste stalni posjetitelj pa već imate svoj bar, baristu, mjesto uz šank ili svoj kut... 
Možda vas je barista već "odgojio" na svoj način pa pijete kavu kakvu samo on zna pripremiti... 
Uglavnom, čak i ako ste mislili da ste znalci kave i da ste "domaći" u standardnim talijanskim spikama o kavi - zaboravite na to samopouzdanje. Najobičniji espresso u Trstu to nije. 
Osim što će vas s blagom porugom pogledati kad se nonšalantno namjestite uz banco i naručite espresso, upitati će vas: 
"Un nero? 
Tako Triestini nazivaju - espresso :) 
Macchiato postaje - un capo. 
Tršćanski macchiato ima - pjenu. Točnije, kapicu od pjene. 
Želite li samo kap hladnog mlijeka tada narudžba glasi - "goccia" ili "gociado", a barista će obojiti bijelim vaš espresso točno po sredini. 
Meni je osobno najdraža kava - "in b". 
Što je to? 
Espresso u čašici. 
Ima i inačicu - "capo in b". 
Sve ostale kofeinske radosti s puno mlijeka, - capuccino, caffelatte, lattemacchiato i slično, Triestini preziru. 
To je, kažu, za doručak, ili za djecu ... pa nek umaću kekse :)


Koja su tri kultna mjesta sa kojih počinje priča o Trstu i kavi? 
Molo Audace, caffe Tommaseo, Harry's Bistro (čeka vas Matteo Metullio Cuoco) i Piazza Unita Trieste. 
Zašto? 
Svako od ova četiri mjesta dio je priče o Trstu i o kavi. Koliko znamo o kavi? ☕
Koji je za vas naj-kava zemlja, grad? 
Kavu kavicu vi pijete? 
Zašto u Italiji ne serviraju čašu vode uz kavu? 🥛
Zašto kavi - ništa ne treba, a ponajmanje sok ili koktel onaj smiješni narančasti uristički (pssssst ne sramotite se) 

 


Evo 10 savjeta za savšreni espresso: 
1. Lokacija je ključna
Iskustvo počinje odabirom bara. To je prijateljsko i poznato okruženje u kojm vas konobar oslovljava imenom, pozdravja osmjehom i već s vrata stavlja šalicu pod kafe aparat te donosi novine. 
2. Savršena šalica
Šalica ima važnu ulogu: trebala bi biti izrađena od...... 
3. Voda? Da, ali...ne zato da bi se napojili. Voda služi da bi isprali nepca, i pripremili ih na dolazak savršenog užitka - kave.
4. Zastanite i ... pripremite se za svoj trenutak uživanja jer vas čeka...
5. Kremasto savršenstvo
Krema savršenog espressa ima intenzivnu boju lješnjaka s crvenkastim odsjajem; trebala bi biti debela 2-3 mm, što čini oko 10% pića. K tome, treba biti dovoljno kompaktna i trajna da na nekoliko trenutaka zadrži zrnca
šećera na površini pića, ako ga baš morate koristiti.
6. Aroma
Već pri prvom gutljaju trebali biste moći osjetiti nekoliko karakterističnih okusa. Prije svega, miris prženja
zbog razvoja aroma tijekom procesa prženja. Čokolada i cvijeće: ako je kvaliteta kave visoka, trebali biste polako početi osjećati voćnu aromu s cvjetnim notama, s nijansama čokolade i vanilije. Pečeni kruh: nota svježe pečenog kruha ukazuje na visoku kvalitetu prženja.
7. Neodoljiva struktura
Struktura savršene kave trebala bi biti robusna, zaokružena i rafinirana. Proteini, masti i šećeri u zrnu
kave određuju ove karakteristike: tajna leži u mljevenju prave količine kave svaki put.
8. Retrookus
Aroma espressa mora biti postojana i dugotrajna. Retrookus trebao bi biti delikatno gorak, podsjećajući na čokoladu i vaniliju.
9. Bez šećera, bez mlijeka
Mlijeko i šećer mijenjaju organoleptička svojstva kave. Pijenje bi kave, međutim, trebao biti čisti užitak pa je tako sve stavr ukusaa.
10. Vježbom do savršenstva
Prepoznati savršenu kavu nije jednostavan zadatak: to iziskuje vrijeme i puno iskustva
 

 

Da nije bilo izuma iz Milana, aparata koji je paru probijao kroz filter u kojem se nalazi mljevena kava, pitanje je kako bi današnji espresso izgledao. Ritual koji ne propuštam kad god se zateknem u Italiji je taj ... prvi jutarnji caffe. . 
A u Milanu postoje mjesta na kojima je espresso ... doživljaj. Sant Ambrose☕ Prva adresa koju treba imati na umu u Milanu za dobru kavu. 
Poprilično ekskluzivna adresa koja datira iz 1930-ih. I pssssst u ponudi imaju ambrogiotti, slatkiše s tamnom čokoladom i punjene zabaglione. Cova ☕ je druga adresa medu najpoznatijim kafićima u Milanu. 
Nalazi se u središnjem dijelu Via Monte Napoleone. Ponekad ondje možete susresti poznate osobe iz svijeta filma, politike, bankarstva...

Idući vas put vodin u muzej kave, u jednu od prvih pržionica ... Do tada zamišljajte kako je sve počelo kada je kavu počeo istraživati liječnik iz Veneta, Prospero Alpini. On je prvi Europljanin koji je posadio pelcer kave u botaničkom vrtu u  Padovi 1603 godine. A jeste li znali da je Garibaldi, moj omiljeni povijesni lik, mogao je dan proći s malo kruha i glavicom luka narezanom i posoljenom, te začinjenom maslinovim uljem, ali kave se nije odricao - nikada.

  • mikrogrizzly:

    Ne dopada mi se ovaj "von oben" napis o espresso kavi! Razlog zašto se servira voda uz kavu je fiziološki, naime kofein širi arterije i djeluje kao diuretik odnosno zbog djelovanja kave se, figurativno rečeno, gubi voda iz organizma. Tko ... prikaži još! poslije espresso popije i čašu vode, time de facto korigira tu nuspojavu kofeina jer stupanj hidratacije organizma ostaje na približno istoj razini... Eto, o tome se radi. Naizgled nebitno, ali u slučaju starijih osoba, velikih ljetnih vrućina i još nekih okolnosti, kao što su kronične bolesti srca i krvnih žila, upravo je "tajna" zdravlja u održavanju hidratacije organizma

  • Avatar Zgubider.
    Zgubider.:

    "...Sve ostale kofeinske radosti s puno mlijeka, - capuccino, caffelatte, lattemacchiato i slično, Triestini preziru. ..."___Boli mene jedna stvar što oni preziru, kome je uopće bitno što oni misle...

  • malopivo:

    Ne sluzi se voda zato sto se esspresso treba piti sto topliji i na dva gutljaja,dok mi kavu ispijamo satima