Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastrobajterica

FICO - talijanska škrinjica tajni domaće hrane

Od polja do stola, u gradu hrane - projektu koji predvodi Eataly i Coop čak 2000 tvrtki sudjeluje u procesu proizvodne hrane, educira, prenosi recepture. Obilazi se može danima, a evo što smo sve ondje vidjeli
Objava 18. listopada 2018. 0 komentara 690 prikaza
FICO
FICO
O pašti, suhoj ili svježoj naučite iz prve ruke, baš kao i o onoj s jajima. Molino Grassi donosi drevni šarm pravog kamenog mlina za proizvodnju kvalitetnog brašna i krupice

Na početku bijaše smokvica...

Govoreći o hrani, njezinoj proizvodni i preradi te uživanju u njoj, Talijani su nedvojbeno u samom svjetskom vrhu. No za njih je hrana puno više od namirnica potrebnih za puko preživljavanje. Od sadnje i uzgoja do stola ona živi bajku, a nju su pak ispričali u Bologni, središtu najgurmanskije talijanske regije Emilia Romagne.
Upravo ondje, gdje je talijanska bajka o hrani dobiva svoj životni oblik, u gradu u kojem se oduvijek živjelo, učilo i dobro jelo niknuo je prije nepunih pola godine - grad hrane - FICO Eataly.
Riječ je o prvom tematskom park na svijetu posvećenom hrani, no od studenog kada je otvorio vrata prvim posjetiteljima FICO je posjetilo više od 2 milijuna znatiželjnih Talijana i stranaca. 

NA POČETKUI BIJAŠE SMOKVA 
Sve počinje od smokve, pra-voća i prve hrane poznate na Apeninskom poluotoku, a koje je ujedno i ime, i zaštitni znak FICO svijeta. Točnije, projekta Poljoprivredno-prehrambenog centra iz Bolonje, Eatalyja i lanca trgovina Coop.
A sve je počelo od ideje talijanskog poduzetnika iz Pijemonta Oscar Farinettija, 'tate' Eatalya koji je prije 12 godina, 2006. odlučio pokrenutu lanac trgovina koje bi bile više od tržnice, a ne supermarketi na kojima se kupuje hrana. Na njima je namjeravao okupiti isključivo talijanske proizvođače, prodavače i kuhare. "Jedimo talijansko" - bio je moto pod kojim je Farinetti vrlo brzo pokorio svijet, od Italije do New Yorka, Japana, Istanbula, Seoula, Moskve, Minhena, Emirata...


DISNEYLAND ZA GURMANE
Disneyland za svakog gurmana i putnika, punktovi Eataly u svijetu postali su mjesta okupljanja, sinonim za dobru hranu iz koje se rodio projekt FICO. U prostoru koji je planiran kao istraživački centar sveučilišta u Bologni, a koji su, krenuvši u projekt 'zagrizli' veći nego što jest , niknuo je svijet talijanske hrane - od sadnice i polja do stola.
Iznenađeni sveprisutnom činjenicom da sve manji broj ljudi poznaje namirnice i njihovo porijeklo posebno su se odlučili posvetiti edukativnoj komponenti pa se tako za sve profile posjetitelja i sve uzraste ponudili putovanje kroz svijet nastanka hrane. Od toga kako raste bosiljak i rajčica do detaljnog prikaza zrenja čuvene bistecca Fiorentina ili nastanka mortadele, sira, sladoleda... od polja i štale, preko pogona i frižidera, bačve ili mlina.
Sam objekt, inače 15 minuta vožnje iz središta Bologne, pored sajamskog dijela grada te odlično povezan , dio je projekta vrijednog 100 milijuna eura, a napravljen je od recikliranog materijala na mjestu nekadašnjeg istraživačkog centra, posve je energetski neovisan jer potrebe za strujom rješava sustavom solarnih panela, njih 44.000 a prostire se na Okupili su oko 2000 talijanskih kompanija, ambasadore talijanske gastronomije koji su ponudili najbolje što imaju - od pršuta iz regije Friuli Venezia Giulia, do sira iz okolice Parme, proizvođača vina i ulja, lješnjaka iz Piemonte, svih uvoznika i distributera kave sa svojim strojevima - od pržilice do moce ili espressa, voćara, proizvođača rajčice, pšenice, sladoled ... što god zamislite, tu je


Ako ste se na trenutak zapitali kako ćete sve to obići i koliko će vam vremena trebati, postoji rješenje i za to. Bicikli, i to  na tri kotača, opremljeni košaricama u koje možete staviti sve što želite kupiti čekaju na posjetitelje. Ako vam se pak ne da nositi ili se time ne želite zamarati, u FICO-u postoji poštanski ured, jedini u Italiji koji radi dio 21 sat , u koji se možete dovesti biciklom te će vam ondje sve kupljeno spakirati i poslati na kućnu adresu.


Misija FICO-a je razumjeti talijansku priču o hrani, počevši od poljoprivrede, pa tako posjet uključuje obilazak 2 hektara polja i staja s više od 200 životinja i 2000 različitih kultura koje ondje rastu.

Na tren se iz gurmana pretvarate u farmera, no ne brinite se, mali vlakić koji vozi kroz farmu i nasade prevesti će vas ako ne želite hodati. Ondje započinje put upoznavanja, kroz čak 40 staja, kokošinjaca, košnica, ribnjaka sve do slobodne ispaše. Vidjeti se mogu nasadi hmelja, ječma, pšenice, voćnjaci, povrtnjaci,
vinograd, staklenici, klijališta...

Upoznajte se s farmerima koji svakodnevno brinu o stoci i nasadima, ispitajte ih, upoznajte se s njihovim radom, uberite stabljiku hmelja od koje će u maloj pivari nastati pivo ili klas žita koji će se postati tjestenina, kruh, tijesto za pizzu ili fino pecivo.


PREDAH KOD ZVJEZDANOG ŠEFA
Kad se umorite predahnite u nekom od čak 40 tematskih restorana, od fast fooda, prave napolitanske pizze, jajoteke, ribljih, vegetarijanskih, makrobiotičkih, tradicionalnih, pa do onih u kojima kuhaju zvjezdani šefovi. Doživjeti hranu u nastajanju ideja je koja se provlaći kroz FICO svijet, a počinje od prvog koraka - sadnje biljke.

Dakle, mališani sve češće misle da jabuka raste u samoposluzi, krumpir na stablu, a čokolada nastaje od šarenih kravica. Zbog toga najmlađi posjetitelji FICO-a mogu za simboličan iznos od par centi kupiti svoju sadnicu bosiljka, rajčice, jagode ...

Njihovi roditelji (ili oni sami ovisi o dobi)  slikaju bar kod na sadnici i preko aplikacije svakodnevno prate rast i razvoj sadnice, sve do vrijeme berbe. Za to vrijeme o biljčici se brinu vrtlari u stakleniku koji će im pred berbu poslati pozivnicu da dođu i vlastitim rukama uberu plod.

Oni vredniji zabavit će se na nekom od 30 događaja i 50 tečajeva koliko se dnevno održi na FICO-u.
- Dok ne gurnete ruke u brašno i ne osjetite kako nastaje tijesto nećete znati što je dobra pašta, rekao nam je instruktor na radionici tjestenine objašnjavajući razlike između vrsta pšenice, načinu valjanja, rezanja, sušenja, kuhanja ....


FICO je doživljaj. Zamislite ga kao veliku čarobnu škrinju u koju smo sve bogatstvo naše zemlje. Što god iz njega izvukli, naše je, priča priču o Italiji i Talijanima - kazuje nam ambasador FICO-a koji nas je vodio puna tri sata kroz ovaj jedinstveni doživljaj.
Nema druge doli uzeti svoju bicikl i krenuti redom - od pršuterije.

Ondje ćete doznati da nisu svi pršuti jednaki, baš kao ni svi šampanjci. Svaki je drugačiji i ima svoju osobnost - Daniele Montali, predsjednika jedne od najvećih tvrtki proizvođača pršuta - Ruliano.
- 100% talijanski, 100% prirodno, 100% Ruliano.

Izvrsnost Ruliano pršuta je posljedica područja na kojem se proizvodi, između planine i netaknute prirode, sušen na vjetru koji dolazi s more zaobilazeći Apenine i stvarajući idealnu mikroklimu za sazrijevanje pršuta od talijanskih svinja uzgojenim u Po dolini, vrlo malo morske soli, bez dodavanja bilo koje vrste umjetnog konzervansa ili aditiva.


OD RIBARNICE DO MLIJEČNE STAZE
U mesnoj delikatesi pronaći ćete i specijalitete iz Basse, obalnog području uz rijeku Po u provinciji Parma, Culatello di Zibello, nesumnjivog kralja talijanske svinjetine pripremljenog prema tajnama jedinstvenog talijanskog salamerstva. Tu je i Mortadela di Bologna IGP, možda najluksuznija jelo, koju je 2001. godine Konzorcij Mortadela Bologna zaštitio i jamči da se proizvodi samo prema tradicionalnom bolognskom receptu koji ju čini jednostavnom i istinskom.

Na FICO-u možete pronaći autentičnu Mortadela Bologna IGP, ali uživo vidjeti i proces proizvodnje 'ružičaste kraljice salame' 
Nešto malo dalje potražite odgovor na pitanje svih pitanja - što je prvo jaje ili kokoš ? U Locandi od jaja možete vidjeti mali uzgajališta odakle se najbolja i najsvježija iznose na stol.

Prilika je to da se razumije model rada, dnevna stvarnosti tvrtki, gdje se kokoši slobodno pasu na širokim otvorenim prostorima i hrane se strogo organskim hranom. Dobrobit životinja i ekološki održivi pristup zaštitni su znak FICO-a.


Ako se do sad niste oduševili onda će se to dogoditi na ribarnici. Koliko mora koje okružuje Italiju, koliko je obilje riba. Tvrtka LPA grupe i posada broda Errante donosi svakodnevno ulov iz Tirenskog mora - ravno u Bolognu.
Na mliječnoj tržnici upoznajte prvu hranu života.Baza svake zdrave prehrane i prisutna na svim talijanskim stolovima u svojim brojnim oblicima.

Tvrtka Granarolo, najznačajniji je partner mljekarima u opskrbnom lancu mlijeka, koji traje više od 60 godina, i mrežom od oko 1000 poljoprivrednika u 12 talijanskih regija.

Na FICO-u se može vidjeti proces proizvodnje svježe pasteriziranog mlijeka i punjenje u boce (i to od krava koje ondje na farmi svakodnevno muzu) jogurta, fiordilatte mozzarelle i one s bivoljim mlijekom, ricotta od kravljeg mlijeka...

Priča o devet stoljeća povijesti, koja se i dalje odvija na istim mjestima, s istim tehnikama i istim receptom, daje život nezamjenjivom proizvodu na stolovima Talijana.  Parmigiano Reggiano ekskluzivno se po prvi puta proizvodi u Bologni, u halama FICO-a
Izrađen isključivo u provincijama Parme, Reggio Emilia, Modene i dijelovima provincija Mantove i Bologne, Parmigiano Reggiano DOP je kralj starih sireva, a na FICO-u možete upoznati i okusiti cijeli aromatski raspon; od 12 mjeseci, do 24-30 mjeseci, starosne dobi, do 96 mjeseci i više. Organoleptičko i interaktivno iskustvo za testiranje vašeg profinjenog nepca.

Žitarice su Talijanima vrlo važne zato su poseban prostor posvetili rižani. Delta rijeke Po poji zemlju iz koje raste predivna riža. I to ne na bilo kojem dijelu delte već na nasipima i kanalima koji su spojeni u finu mrežu u kojoj je uvijek jednako vlage i vode. Riječ je o provincije Ferrara Codigoro koja bilježi stoljeće uzgoja ponajboljih talijanskih riža - Arborio, Carnaroli i Baldo.

Okus je o povezan s teritorijem doline oko Ferrare,a riža je doista jedinstvenim, zahvaljujući bogatoj zemlji i tehnikama sušenja koje
zadržavaju okus riže.
Talijani jedu malo kruha, no jedan od onih na koje su ponosni pravi se od brašna pšenice drevnih zrna Il Forno di Calzolari uzgojene oko u srcu toskanskih Apenina u Monghidoru.

Pekari na FICO-u pokazat će tehnike pripreme kruha od mljevenja do izrade kvasca i njegove upotrebe do pečenja. Ovdje
možete posvjedočiti čaroliju kruha koja raste pred vašim očima. Pravi kruh i dalje postoji! 
O pašti, suhoj ili svježoj naučite iz prve ruke, baš kao i o onoj s jajima. Molino Grassi donosi drevni šarm pravog kamenog mlina za proizvodnju kvalitetnog brašna i krupice.

Potpuna su avangarde u sektoru mlinarstva i jedan od prvih koji prepoznaje i podupire važnost prirodne proizvodnje. Već 70 godina Molino Grassi njeguje tradiciju izbora zrna i mljevena kamenim žrvnjem.

 SVETO TROJSTVO: RAJČICA, PAŠTA I KAVA
Gdje je pašta tu je i rajčica. U talijanskim kućama, nekoliko dana tijekom ljeta, traje opsadno stanje. Uključena e cijela obitelj i vrijeme je to kada se priprema najvažnija stvar, nakon pašte - salsa. Vrijeme kada crveni plodovi sa sunca sele u teglice kako bi tijekom godine završili u ukusnim u jelima i ostali sačuvani do sljedećeg ljeta.S tom istom strast, Mutti radi salse od rajčica više od 100 godina.

Kako to izgleda, može se vidjeti u kuhinji na FICO- gdje se salsa priprema od ondje uzgojenih rajčica - iskustveni
put prerade talijanskih rajčica, od polja do stola. Tartufi, umaci, konzerviranje voća...od svega pomalo ima u otkrivanju talijanske škrinjice. A na pola puta, prije ulja, piva i vina, čekaju nas slatkiši. Med, slatkiši od sladića, tiramisu, čokolada s lješnjacima, a tek
sladoled....

Kako opisati sladoled? Nikako, jer ice cream, kažu sladoledari to nije, nema veze s ledenom kremom. Jeste li znali da nadomak Bologne postoji muzej sladoleda? Kušajte i egzistencijalne slatkiše Fallanija iz Firence; od tvrdih firentinskih kvadrata od ječma
proizvedenih u stražnjem dijelu toskanskih ljekarnama početkom 10. stoljeća. Fallani bomboni i dalje se proizvedeni korištenjem tradicionalnih metoda kuhanja . Možete se upoznati s obradom šećera i nastanka tradicionalne talijanske slastice. Istinsko remek-djelo slatkoće za nepce.
Tvrtka Balocco donosi neizbježni desert na stolovima Talijana. Simbol blagdana i proslava Belpaese, Panettone Mandorlato jedan je od ponosa kuće Balocca. Ali ne samo jedan. Na FICO-u, zapravo, Balocco otkriva svu njegovu umjetničku dušu, kombinirajući stvaranje svojih najpoznatijih proizvoda ovog pijemontskog slatkiša, u pravoj minijaturnoj tvornici. Kombiniraju tehnologiju i industrijske procese s mudrošću i kreativnošću obrt. Balocco je utemeljen u Fossanu 1927. godine, a njegova se povijest
neizbježno spaja s obitelji koja tri generacije dijeli ljubav prema svom radu, svakodnevnu predanost i to,uz nepromijenjenu strast.
Ljubav Talijana i kave je neosporna i vječna, gotovo kao prema mami i prema pašti. Mjehurić i u posudi za kavu i odmah nakon nepogrešivog mirisa koji se širi u zraku. Ritual za dobro jutro odvija se svakog jutra u talijanskim domovima. Danas više od 17 milijardi šalica napuni se dnevno Lavazza kavom, a ova tvrtka od 1895. godine pripovijeda priču o obitelji i tradiciji kave u Italiji.
Za posjet odjelu vina, likera, sastojaka za spritzeve i fenomenalnih ulja ostavite još barem dva sata, a za onaj s alatima za kuhanje i knjižaru dodatnih dva. Sve u svemu na FICO-u će vam cijeli dan biti malo.
Vozeći se biciklom vaša će se košarica brzo puniti pa valja s vremena na vrijeme stati, odmoriti u nekoj
od zna za posjetitelje, okrijepiti se pa nastaviti. U svakom slučaju - gurmani pakirajte se, FICO je
destinacija za sva godišnja doba.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.