Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastrobajterica

Na sudu - zbog torte!

Koji je to kolač - ima marelice, čokolade i vrlo malo biskvita, oko čijeg recepta su sporili vlasnici hotela i slastičarnice? Prodaju original i lažnjak na svega stotinjak metara
Objava 01. svibnja 2018. 1 komentara 1386 prikaza
Sacher torta (foto: Tanja Božić)
Sacher torta (foto: Tanja Božić)

Kada je davne 1832. godine austrijski vojvoda Metternich na večeri za plemiće poželio svoje goste očarati posebnom slasticom, dvorski se slastičar trebao primiti posla i napraviti kolač, baš prema uputama vojvode, “kojeg se neće postidjeti”. No, slastičar se razbolio pa se posla primio tada 16-godišnji šegrt Franc Sacher.

Od jaja, maslaca i čokolade, premazan marmeladom od marelica i preliven gorkim čokoladnim preljevom, pripremio je kolač koji je ušao u povijest i čiji se recept i danas čuva u hotelu Sacher u blizini Bečke opere. Sin Franca Sachera, Eduard, 1876. godine otvorio je slavni Hotel Sacher u blizini Bečke Opere – u kojem se i danas čuva i izvorni recept Franca Sachera – koji se prenosi usmenom predajom. Torta je stigla i do suda, a sudovanje je potrajalo sve do 1965. jer ju je bečka slastičarnica Demel, koja se pod čudnim okolnostima dočepao recepta, prodavala pod imenom “Original Sachertorte”.

U hotelu Sacher godišnje se ispeče 300.000 Sachertorti. Ovo je jedan od najkopiraniji kolača na svijetu,no među bezbroj recepata i slastica koji se kite imenom slavne torte samo je jedan original. Pravu ćete Saher tortu, osim što ćete je kupiti u kavani Sacjer ili istoimenom hotelu, prepoznati po tome što je brižljivo zamotana u celefon koji skriva originalni čokoladni pečat na gornjoj strani kolača. Tako zapakirana torta sprema se u u drvenu kutiju okovanih rubova i punjenu bijlim rezanim papirom kako se nebi pomicala. Na poklopcu kutije utisnut je grb Hotela Saher.

U prilog popularnosti slastice, a koju prati i poprilična cijena, govori podatak da je dostavljaju diljem svijeta. Jedna je i jedina prava sacherica, ona pripremljena u patiseriji Sacher - i ne, nema ružičastu kutiju

  • Dory:

    Spor oko originalnosti Sacherice je tada u Austriji bio praćen pomnije nego vijesti iz medjunarodne politike, hladni rat.