Blogosfera Gastrobajterica

Neću krv, želim onoga koji je pametniji

Objava 08. ožujka 2017. 0 komentara 153 prikaza
Foto: Tanja Božić
Foto: Tanja Božić
Marostica

 Povijesni su festivali među najtraženijima kada na put kreću pravi šmekeri, putnici koji znaju kamo idu, što žele vidjeti i doživjeti i oni kojima cilj neće biti prvi izlog trgovine razvikanog modnog brenda. Putovati i učiti, doživjeti, biti dijelom vremeplova poseban je doživljaj. Jedno od mjesta koje njeguje ovakvu tradiciju, i to svake dvije godine – točnije svake parne godine – jest Marostica. Gradić na granici talijanskih pokrajina Friuli i Veneto nastao je i razvio se za vrijeme Serenissime, upisan je na popis svjetske baštine upravo zbog događaja koji se zbio u njegovoj povijesti i obilježio ga kao posebno mjesto. Sjajan gradić, posebno malo mjesto koje vam se uvuče u srce. Prema postojećim zapisima u arhivu, pisanim na posebnom dijalektu “Serenissime Republice di San Marco”, dakle na ventu, izdan je dekret, i to 1454. godine.

Jeste li znali da su najbolje trešnje one iz okolice Marostice. Iako im nije sezona, naći ćete ih u slasticama, likerima, sladoledu...     

Tadašnji gradonačelnik Taddeo Parisio Castellano naložio je da se cavalieri, dakle vitezovi Rinaldo D’Angarano i Vieri da Vallonara, obojica zaljubljeni u lijepu Lionoru, kći Taddea Parisija, imaju nadmetati za njezinu ruku. Taddeo Parisio, koji nije želio izgubiti bilo kojeg od talentiranih mladića, a nije zagovarao nasilje i dvoboje – koji su k tome bili zabranjeni ukazom Can Grande della Scala iz Verone, odlučio je da će Lionora ući u brak s onim vitezom koji pobijedi u partiji plemenite igra šaha. Gubitnik će postati jednako relativan i oženiti Oldardu, njegovu mlađu sestru.

Vitezovi D’Angarano i Vallonara u Marostiki žive i danas, i nastupaju pred oko četiri tisuće gledatelja koliko ih se svake večeri od 9. do 11. rujna okupi ondje. Partija šaha održava se na glavnom gradskom trgu, još za Parisijeve vladavine popločenom poput divovske šahovske ploče. Figure su živi ljudi, konjanici, pješaci, vitezovi, dame, klaunovi, žongleri, gutači vatre... Sve promatraju Lionora i Oldarda, Parisio, njihova dvorska svita, glasnici, falconeri (zastavničari)... Ruku lijepe Linore dobit će pobjednik, koji se ne zna do zadnjeg trena jer se figure pomiču prema njegovim uputama. Trg prima oko 3600 posjetitelja na numeriranim stolcima, a partija počinje s prvim mrakom kada se pale baklje. Traje oko dva sata. Ulaznica stoji tridesetak eura. Planirate li putovanje na tu stranu, kombinirajte ga s Vicenzom, Basanom ili nekim drugim gradom te izdvojite dva dana kako biste zaista uživali u spektaklu. Mirisi, zvuci, okusi odvest će vas u 15. stoljeće. Kušajte jela pripremljena prema oživljenim recepturama. Možda ste baš ljubitelji šaha pa će vam promatranje partije biti još zanimljivije dok vitezovi budu povlačili korake do pobjede     

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.