Blogosfera Gastrobajterica

Piće za kraljeve i ratare, Calvados

Postupak proizvodnje je vrlo sličan proizvodnji cognaca. Svojstven, opojan miris i ugodan okus tog pića (s oko 40% vol.) učinili su ga poznatim i cijenjenim, a u Normandiji se servira nakon prvog slijeda jela - “tron normand”
Objava 03. listopada 2018. 0 komentara 928 prikaza
pixabay
pixabay
Četiri različite vrste jabuka uzgajaju se u Calvadosu - slatka, gorko-slatka, gorko-kisela ...savršena kombinacija za jabukoveču. Kako bi se stvorio Calvados, jabukovača se dvaput destilira stvarajući 'eau de vie'.

Imam prijatelja, još iz djetinjstva, koji obožava Calvados. Iskreno, dok nisam čula njegove priče, nisam baš imala preveliku percepciju o tome što je to. Znala sam da je od jabuka, da je francusko ... A kako je on esteta, bonvivan, i čovjek od ukusa. pomislih - ne može biti loše. I zaista, prvu sam bocu Calvadosa kupila u namjeri da mu je odnesem. No dogodilo se neko društvance u kući, i onda gutljaj, po gutljaj, ostadosmo bez 'tekućih pitanja' i sjetim se tog Calvadosa. Što je stajao u poklon vrećici, stajao je :) Nisam ga, na svoju veliku bruku, nikad nadoknadila, iako sam ga još jednom kupila, u najboljoj namjeri. Cijena mu nije simbolična, ni povoljna. Riječ je o poprilično skupom pićencu, a evo kako nastaje.


Calvados je i mjesto, i piće. To je manja regija u srcu Normandija i među svojim sjajnim mjestima uključuje i lijepu luku Honfleur, ljupki Deauville i lučki grad Caen, glavni grad Calvadosa, kao i William, rodni grad  čuvenog kralja i osvajača. William je bio sin neoženjenog vojvode od Normandija Roberta i njegove ljubavnice Herleve. Njegov nezakonit status i njegova mladost izazvali su neke poteškoće nakon što je on naslijedio svog oca, kao i anarhija koja je mučila prve godine njegove vladavine. William je uspio zaustaviti pobunu i početi uspostavljati vlast. U 1050-ih i početkom šezdesetih William je postao kandidat za prijestolje Engleske.

Ovo područje je poznato kao vrt u Parizu, bogato je voćem, povrćem, ribom i mesnim proizvodima. Ondje voće zrije u nekim od najboljih voćnjaka. Upravo ondje rastu i zriju jabuke od kojih se pravi Calvados, normandijski Eau de Vie.

Već stoljećima u Normandiji rade jabukovače, a od jabukovača dolazi Calvados, svojevrsna rakija od jabuka poznata pod nazivom "piće koje odgovara i kraljevima i ratarima".
Prva službena referenca o destilaciji jabukovače u Normandiji zabilježena je u dnevnicima Sir Gilles de Goubervilla, i to 28. ožujka 1553.

Četiri različite vrste jabuka uzgajaju se u Calvadosu - slatka, gorko-slatka, gorko-kisela ...savršena kombinacija za jabukovaču. Kako bi se stvorio Calvados, jabukovača se dvaput destilira stvarajući 'eau de vie'.
Tada slijedi proces zrenja u drvenim bačvama. Rezultat je jak i prilično suptilan okus koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Jedan od najpoznatijih i najznačajnijih proizvođača Calvadosa je destilerija Pere Magloire, osnovana 1821. godine. Njihov raspon uključuje nekoliko serija različite dobi i jedan je od najpoznatijih izvoznika.
Novosti iz svijeta Calvadosa mogu se doznati na Calvados Experience, dijelom u muzeju, i dijelom na parti showu. Ovo potpuno novo iskustvo otvoreno je 2018. godine u Pont-L'Eveque na mjestu najstarijih i najpoznatijih destilerija u Francuskoj.
Iskustvo Calvados je izvrsno za cijelu obitelj, a tu je i degustacija uključena u posjet (iako ne za djecu) i vrlo zgodna trgovina koja prodaje Calvados i proizvode od jabukovača plus prostor za piknik i kafić na licu mjesta.

U Normandiji toliko žive Calvados da svake godine održavaju međunarodno natjecanje Calvados koktela s drugačijom temom. Na primjer u 2018. godini natjecatelji su morali uključiti biljni element. To je događaj koji se ozbiljno shvaća, a sudionici dolaze iz cijelog svijeta. Oni su pobjednici najboljih natjecanja barmena iz zemalja kao što su Rusija, Velika Britanija, Estonija, Švedska, Finska, Belgija, Luksemburg, Italija i Poljska, kao i naravno Francuska. I, ako ste mislili da Calvados samo pije s ledom, ne biste mogli biti u krivu, čini izvrsnu bazu za koktele.

Pobjednički pehar je već nekoliko godina zaredom odnio najpoznatiji svjetski barmen, legendarni Colin Field, iz pariškog Ritza, pobjednik International Calvados Cocktail Competitiona.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.