Blogosfera Gastrobajterica

Slatka Istra: Tko je ikad pomislio da je žiriranje kolača lagan posao?!

Objava 23. kolovoza 2014. 2 komentara 1450 prikaza
Tanja Božić
Tanja Božić
Pinca, rumena po vrhu, zlačana po dnu i mirisina

Kako ono ide ona legendarna pjesma Dvornika i Dragojevića o lijepoj Nadalini kad misi slatko?

" ... joj da mi je onoga slatkoga od feste ...rozadi, galetini, mandulati, torte, krokanti ..."

Svega toga, pa još i više našlo se se u Vižinadi, a 18. Slatkoj Istri. Vižinada? Pa tko ne zna gdje je Vižinada? Mjesto gdje raste sjajna lavanda koju njeguje obitelj Sandre Oklen, bujne loze od kojih Franc Arman čarolijom stvara najbolji teran, ali i mjesto iz kojeg počinje trasa najoriginalnijeg putovanja vlakom - bez pruge. Aha. Pruga je nekada postojala. Da, prava! Doduše uskotračna, ali naša. Uskotračna. Povezivala Trst s Porečom (a gdje drugo?), prometovala je od 1902. do 1935., a ukinuta je zbog nerentabilnosti i zbog bržih i jeftinijih cestovnih oblika prijevoza.  Njome se putovalo toliko brzo da bi na biciklu (da ga je u ono doba bilo) sustigli i prestigli vlak koji je stajao u svakom selu. Parenzanom, kako se pruga zvala putovale su i žene koje su radile u tršćanskim obiteljima i nosile u moru opranu i uškrobljenu robu, ali i bucmaste istrijanske pulaštiće, vino, jaja ...

Dakle, vratili smo se na jaja, i to domaća, bez kojih Slatke Istre ne bi ni bilo. Upravo se na njima nije štedjelo kada su u Vižinadu iz svih dijelova Istre poslani pladnjevi prepuni delicija...

Paštini, pince, fritule frigane (pržene) i kuhane, povetice, pandešpanji, kroštule i bucolaji... A sve to u količinama od kojih se i najvećem ljubitelju slatkog zavrti u glavi, na pladnjevima koji su zauzeli i posljednji centimetar predvorja osnovne škole u Vižinadi, gdje su organizatori – Turistička zajednica i općina – smjestili sve radove vrijednih kandidatkinja iz cijele Istre koje su se ove godine prijavile na prestižno natjecanje – Slatku Istru.

Punih osamnaest godina u kolovozu se u Vižinadi prikupljaju slastice pripremljene po tradicionalnim recepturama kako bi ih ocijenio žiri i proglasio najbolje u svakoj kategoriji. - Ove je godine pristiglo čak 285 pladnjeva kolača, iz Istre, ali i Italije i Slovenije. 

- Ove godine Slatka Istra bilježi rekordan broj sudionika – objasnila je “mama” manifestacije Gordana Bottezar, direktorica Turističke zajednice.  Slatka Istra nastala je na inicijativu Drage Orlića 1997. godine, kako bi se predstavili tradicionalni istarski kolači, ali i da njihove recepture ostanu trajno zapisane.

Žiri koji čine ugledni poznavatelji slastica i fina nepca Pino Vorić, Vesna Medvedec, Stanislav Poropat, Bruno Šimonović i Roža Silvija i moja malenkost. Malo je reći da sam ostala bez daha pri pogledu na to more slastica. Gladne oči zasjale se, no želudac se pobunio već pri samoj pomisli da bi toliku količinu domaćih kolača valjalo kušati. Uvijek ima onih iskusnijih, i njih, pokazalo se i ovaj puta, valja držati.

- Ne brini, ohrabrio je Stanislav Poropat, majstor kuharstva i predavač na porečkoj Turističko-ugostiteljskoj školi.

- Prvi krug je eliminacija svih onih slastica koje vizualno ne odgovaraju kriteriju tradicionalnog istarskog kolača, kaže Poropat. Pravedan i strog uživa podršku čak i najstarijeg člana žirija, Pina Vorića. I odista, već su na bucolajima kojih su žene ispekle najmanje, otpala tri-četiri pladnja, na fritulama dvostruko, na kroštulama ....ajajaj ... tuge - desetak.

Zašto? Pa zato što šarene mrvice i marmelada, ma koliko simpatični bili nemaju što tražiti na kroštuli. Ne igraju ni rožice ni zamotuljci. Ona mora biti svezana i "kravatu" tanka poput flis papar i već na dodiru s jezikom topiti se. Ne smije se osjećati 'rančavost' od ulja, a šećer u prahu mora otpadati ...

Svakim korakom kroz Disneyland od predvorja prepunog kolača informacije su se rojile, širile su se spoznaje, a ja sam se kao pijavica držala Stanislava Poropata potvrđujući si kako je hodajuća enciklopedija istarske gastronomije. Ocjenjivalo se sve do posljednjeg detalja – od izgleda, koji je morao biti baš onakav kakav tradicija nalaže, do okusa i mirisa.

– Prava pinca ne smije mirisati na kvasac, mora biti rumena po vrhu, imati znak križa, a dno joj mora biti zlatasto. Sredina mora biti jednako dobro pečena - kaže Poropat.

Silvija Roža nemilosrdno reže pincu za pincom .... Nekako mi je pri srcu teško, no Pino Vorić je rezolutan: - Kakao ćemo znati kakva je, ako je ne otvorimo. Reži Silvija!

A njoj, osim što je mlada i zgodna,  nož u ruci leži. Nije ni čudo kada je Poropatova učenica, imala je od koga naučiti. Sigurno je bila odlikašica kad tako barata nožem, pomislih. Ni Japanci, majstori obrade tune nisu joj ravni ...

Pince su nas oznojile, a pred nama je bila još cijela vojska paština, meni najdražih keksića. - mora pucati, ali se ne smije mrviti.

U mlijeku se treba napiti u trenu, ali ne otpasti ... slaže se žiri. Nema mjestu višak vanilije ili amonijaku za kolače, a bilo je, šteta, i takvih.

Svladavši keksa došli smo i do 'breskvica' čije 'srce' mora biti pijano. Kandidatkinje nisu štedjele na boji, pa su takvi primjerci odmah eliminirani. Baš kao i oni s listićima :(

- Nema toga u originalu. Sajano izgleda, ali - ne može, rezolutni su doajeni u žiriju.

Dobro da su ovdje inače bi me emocije i sklonost kiću doveli u neugodnu situaciju da glasam za kolač koji ne podržava tradiciju, pomislih i još više usmjerim antene za upijanje znanja prema majstorima.

Vesna Medvedec priznaje mi da joj je 'pandešpanj' jedan od najdražih kolača. A kome nije.

Prva je asocijacija na njega... nonina kužina i pjenasti žuti biskvit koji 'diše' pri svakom zalogaju. Potrudile su se istarske domaćice, od Rapca do Savudrije, od Buzeta do Pule, da pandešpanja ne nedostaje, ali ... dragi su im moderni silikonski kalupi i oni za kuglof, uf!

- Pandešpanj je okruga i ne previsok i t nema mjesta ekshibicijama. Kuglof je druga priča i u Istru mu nije mjesto - rezolutan je žiri. I za kraj - povetica, štrukolo ...

Kolač koji se radio za posebne prigode jer je u njega stavlja poprilično raskošno suhog voća, oraha ...

- Povetica bi trebala u originalu imati povijeni ili zamotan oblik, nešto poput puža. Maslina joj je najbolji saveznik, odnosno maslinov list - objašnjava Poropat. On se stavlja prije pečenja po vrhu kolača tako da se listići zabodu u tijesto. Od topline se svinu poput malih cjevčica i zapravo imaju funkciju 'dimanjak' koji iz kolača vodi višak temperature i pare kako se tijesto ne bi skuhalo već ispeklo.

Malo koja od mlađih žena ovakve trikove naših nona zna, pomislih. Uz pećnice s ventilacijom čini se nevažnim, no svaki milimetar zabodenog lista zaista je funkciji rahlosti povetice.

Žiriranje se otegnulo, voda je nestajala, svaka mrva kušanog kolača činila me tromijom i pospanijom. Ostatku žirija kao da i nije bilo tako.

Ne čudi, ipak je za njima ponešto staža. Vesna je marljivo pisala opaske i bode, a rezultate je zbrojila Gordana.

Pladanj s pršutom (slano! slano!) učinio mi se spasonosnim, baš kao i masline. Nakon toliko šećera digli su me!

Ostalo je još samo proglašenje pobjednika 18. Slatke Istre. Najbolje fritule napravila je Leticija Šestan iz Berama, kroštule Antica Bernobić iz Ohnića, pincu Neda Ivančić iz Ritošina Briga, a poveticu Marija Piljan iz Pule. Za najbolji pandešpanj nagradu je dobila Eda Hrobat iz Buja, najbolji je bucolaj ispekla Doriana Smilović iz Krasice, dok su najbolje “breskvice” one iz kuhinje Erneste Ventin iz Kaštelira. Laura Mary Divjak iz Močiboba umijesila je najbolje paštine, a Gordana Lončar iz Buzeta cukerančiće.

Posebno priznanje za očuvanje tradicije i izradu istarskih kolača po izvornom receptu – pandešpanj sa smokvom – dobila je Mirjana Prgomet iz Barbana. Sve sjajne domaćice, vrijednih i spretnih ruku, čuvarice tradicije i baštine. Čestitam vam:)

Bilo je to dragocjeno iskustvo kakvo se ne zaboravlja.

Hvala vrijednim ženama, 'turističkoj' Gordani i Vižinadi na pozivu (i pršutu!), žiriju na znanju koje su nesebično podijelili.

Sretno svima, i k litu!

 

  • Avatar abakus
    abakus:

    Ovakve bi članke trebalo zabraniti... :) Sve mi voda ide na usta nakon ovakvih slika i teksta... a ne možeš okusiti...