Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastrobajterica

Srest ćemo se kad-tad, na kantunu od arene

Objava 18. srpnja 2016. 0 komentara 300 prikaza
by Duško Marušić/Čići/PIXSELL
by Duško Marušić/Čići/PIXSELL
Pula, gladijatori u areni

        Aj puna je Pula, aj puna je Pula, ma mladih marinera... Ma u svoj mi Puli, ma u svoj mi Puli, ma mog dragana nema... Ovako glase stihovi pjesme o gradu koji je među prvim asocijacijama kada kažete – Istra. Grad koji su, kaže legenda, noćima gradile vile i ovog je ljeta središte događanja – od zabave do umjetnosti, pa je posjetiti Pulum, ako ste “u kvartu”, dobar izbor.

Dan izležavanja na plaži zamijenite svojom malom istragom ima li istine u legendi da su vile noću plesale po livadama i šumskim proplancima, jesu li se ponekad ukazivale običnim ljudima, s time da nikad nikome nisu učinile ništa nažao. Vile iz istarskih legendi darivale su srećom one koje vjeruju u njih, a prenosi se i s koljena na koljeno da su gradile Arenu. Cijelu su noć nosile kamenje s Učke, slagale ga uokrug i tako je red po red nastajao njihov grad, Divić-grad (staroslavenski naziv za čudo je divić). Ali, kako su vile stvorenja noći, graditi su mogle tek dok se ne začuje prvi pijetao, a tada su morale prekinuti posao i pobjeći da ih ljudi ne spaze.

Njihov je Divić-grad ostao nedovršen i zato je – kaže legenda – Arena danas bez krova. Širom Istre, od Učke do mora, ostalo je rasuto golemo kamenje koje su vile nosile da ga ugrade u Arenu, ali ih je pijetlov glas u tome omeo i vile su kamenje morale ispustiti na mjestu na kojem su se zatekle. Povijest grada zapravo su pisali Rimljani, Venecija, Austrija... Dolaskom pod austrijsku krunu Pula je doživjela industrijsku preobrazbu, dobila Arsenal, postala sjedište ratne mornarice i brodogradilište, dobila željezničku vezu prema Trstu, Divači, Beču...

Svaki ponovni odlazak u Pulu prilika je da se neki njezin dio istraži, pogleda iz drugog kuta, nauči nešto novo, a jedan od meni najdražih načina, osim u šetnji razgledavajući drage vizure stoti put, jest vožnja turističkim autobusom iz kojeg se u 45 minuta do jednog sata može razgledati šire gradsko središte i poluotoci. Imate li više vremena, izdvojite dan za kupanje na rtu Kamenjak, mjestu gdje je more najplavije, ili za obilazak Nacionalnog parka Brijuni, gdje se možete kupati, uživati u miru i blaženoj tišini, otići na predstavu, obići safari-park, porazgovarati s Kokijem, najdugovječnijom papigom i Titovim ljubimcem... Preporuku putovanja u Pulu mogli bismo pisati u nastavcima jer - kako i nebi kada je grad to koji spaja urbano, antiku i tradiciju te toplinu domaćina, stoga ne gubite vrijeme i – via Pola!

 Gdje se dobro jede?   Mirisi, zvuci, okusi Istre sažeti su u novom street food baru Place E koji je spoj domaće i egzotične kuhinje
Jeste li znali da se u Puli, na Stoji, nalazi mornaričko groblje, a da na Brijunima mirno živi slonica udovica Lanka 
Na koncert Balaševića u Arenu,  valja poći 4. kolovoza, kada će panonski mornar ponovno razgaliti srca obožavatelja...       

Znate li kako je izgledala gozba kojom je Konstantin Veliki proslavio povratak svojeg sina Crispa i zašto je maćeha bila zla? 

Na arheološkom nalazištu Vižula, kroz priču o rimskom ratniku Crispu, zavrtite  li vrmeplov nazvan Istrainspirti bit ćete svjedoci tragične sudbine mladog prijestolonasljednika. Car Konstantin Veliki proglašava Crispa nasljednikom trona Rimskog carstva nakon pobjedonosnog povratka iz bitke. Ovakav ishod se ne svidi njegovoj maćehi Fausti koja, u nastojanju da zadrži svoju poziciju, pokuša zavesti mladog posinka. Odbačena i uvrijeđena, Fausta isplanira okrutnu osvetu. Uz priču o ljubavi, mržnji i osveti te jelima pripremljenim po starim rimskim receptima vratit ćete se u davnu 326. godinu...
•     

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.