Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastrobajterica

Što to veže Rim, Rovinj i Pulu?

POŠTANSKE MARKE najmanji su amabasadori. Priče s njih lete po svijetu. Evo što priča marka s motivma Rovinja
Objava 28. srpnja 2020. 0 komentara 477 prikaza
Gastrobajterica/Balbi
Gastrobajterica/Balbi
Tko je zapravo bio taj Balbi i zašto je za Rovinj važan broj 7?


NIJE GOTOVO kad je gotovo ... 
Zapravo, nikad nije gotovo kad upoznajemo neki grad, kraj, ljude, običaje i, ma koliko puta bili u nekom gradu,  uvijek ćete - dakako ako tražite - naći novu priču. 
Modernim turističkim jezikom bi se to nazvalo  #storyTelling. To je sada kao, recimo to tako, hit u prezentaciji destinacije. 
Priča o svakom gradu ima onu dobro poznatu žensku rečenicu: "Još ti ovo nisam rekla" 
Tako nekako i ja kažem - kada govorimo o Istri, a danas o Rovinju - nisam vam ispričala priču o Balbiju i još jednoj markici Hrvatskih pošta. 

 A povod priči je i ovaj put, u serijalu Gastrobajtericinih predstavljanja Hrvatske, marka, poštanska marka. 

Ova je izašla  krajem lipnja, točnije 25. lipnja, i vodi nas u Rovinj. 
Nju vam sigurno još nisu ispričali jer je izašla - jučer, 25.lipnja.
DAKLE, sad kad imamo markicu,  vrijednu 3,10 kuna,  izdanu u 50.000 primjeraka, a dizajnirao ju je Dejan Roksandić iz Zagreba, valjalo bi doznati nešto o tome zbog čega se luk koji je prikazan na njoj zove Balbijev?

 ČAROLIJA BROJA SEDAM 

Tko je bio taj Balbi i po ćemo je zadužio Rovinj toliko da je ovo danas jedan od glavnih ulaza u stari grad? 
ČAROBNA SEDMICA je danas na lotu.  No, nekad je bila važna u Rimu, Trstu, Istri, u Puli, pa i u Rovinju.
Tako je  Rim bio sagrađen na sedam brežuljaka, Pula također, a Rovinj je u srednjem vijeku imao - sedam ulaza.
Jedan od njih je bio - Porton della pescheria. Danas su sačuvana još tri - Vrata svetog Benedikta, Vrata na obali, Vrata pod zidom.
E, sad dolazimo i do Balbijevog luka, točnije, Daniela Balbija.
On je bio jedan od nasljednika loze Balbijevaca, izvorno Mlečana, no dali su veliki obol svećeništvu, kulturi, trgovini, javnoj upravi na našim obalama, od Zadra i Krka do Istre.
Našem Balbiju, se taj ulaz od ribarnice, Porton della Pescheria,  baš nije previše sviđao i  - dao ga je srušiti.

Bilo je to, povijesna vrela kažu 1678. ili 1679. godine. 
No, kako je u palači tik do vrata bilo mjesto u kojem se već tad upravljalo gradom, a u prizemlju se nalazio zatvor, Daniele je odlučio je podići velebni ulaz, nazvan, dakako i očekivano,  po sebinjemu - Arco Balbi.
S obzirom na svoje porijeklo, a i aktualnu vlast koju je obnašao, utjecaj moć i financijski statsu koji je uživao,  na vrh luka je dao uklesati krilatog lava , simbol svetog Marka evanđeliste i simbol Mletačke republike, s otvorenom knjigom i porukom "VICTORIA TIBI MARCE EVANGELISTA MEVS”.
Tu je i glava, reklo bi se nekog mora s turbanom, "ala Turko" s jedne strane i druga 'ala Venecijana' s druge strane luka. Zanimljivo, zar ne? No, nije to sve, na luku su i dva grba obitelji Balbi između kojih je kamena ploča s posvetom.
Daniel Balbi, dao si je truda, nema što? 

ŠKATULETA, PAŠARETA I ŠPAČO 

Inače, još je jedna marka izašla na isti dan  -  marka s motivom Rovinja. Ova pak vrijedi 8,60 kuna.
Dizajnirao ju je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba.
Pokušala sam fotografirati Rovinj baš kako ga vidimo na markici, prekrasnog, skutrenog na otočiću koji je kroz povijest postao poluotok nakon što je usko plitki pojas nasuti, te povezan s kopnom.

No, uzmimo u obzir dobru volju, no ne i tehničko znanje o fotografiji i fotografiranju, kao i opremu, čitaj mobitel, pa ostanimo samo na - pokušaju.  
S mora grad i danas grle stijene u kojima su građene nekadašnje ribarske kuće, danas preuređene u turističke vile i apartmane s najljepšim pogledom.
Rovinj i danas njeguje svoju ribarsku tradiciju, u portu još uvijek o more bate batane, marenda se u špaču, pije se caffe corretto, čuju se bitinade ... A ne vraćamo se bez Darna Pelinkovca, škatule i pašarete.

O njima detaljnije, u idućim nastavcima- 
Nego, JESTE LI ZNALI da Rovinježi imaju čak 15 ISKLJUČIVO autohtonih jela? Vrijedilo bi ih probati, zar ne? 
Pozdrav iz Istre 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.