Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastrobajterica

Toscana: Bili se divili ljepoti regije, kušali vino ili mrvili bruschete

Objava 29. kolovoza 2014. 3 komentara 1450 prikaza
tourist info
tourist info
Toscana

   Jeste li za obitelj Monforte ili za sestre Tavianni iz popularne talijaske sapunice - Toscana? Ako su vas bez daha ostavljali kadrovi brežuljaka pod vinogradima i neba u Toscani znajte da je gazdinstvo ‘Primaluce’ zapravo izmišljeno, a da je većina kadrova snimljena u gradiću Nepi koji “glumi” Villalbu. Već na sam spomen Toscane gurmanima se nepca ‘znoje’.

O, da, i to s pravom. Toskanska kuhinje jedna je od najkreativnijih što ni ne čudi obzirom da je ova regija i dan danas živi renesansu. Gastronomija je vrlo važan dio života još od vremena kada su slavni umjetnici odrastali ondje - Petrarca, Dante, a Giotto, Botticelli, Leonarda da Vincia i Michelangelo crpili inspiraciju. Toscana je pravi raj na zemlji kada je u pitanju uzgoj hrane i proizvodnja vina i maslinova ulja.

Tradicija je ono što se u Toscani poštuje i njeguje, a recepture prenose s koljena na koljeno - od tradicionalnih jela ‘na žlicu’ do neodoljivih slastica. Ono što sve koji se još nisu susreli s toscanskom kuhinjom iznenaditi jest - nedostatak soli. Ova pojava ima i povijesno utemeljenje, i to u činjenici da je u 12. stoljeću sukob između Pise i Firence rezultirao blokadom trgovačkih puteva pa je Toscana je ostala bez soli, a što je sam Dante spomenuo i Božanskoj komedije. No, kreativne domaćice nadoknadile su aromu maslinovim uljem i začinskim biljem.

U Toskani se velika pažnja poklanja tjestenini i tijestu pa i samom kruhu. Osim što ga sjajno pripremaju, budite uvjereni, neće baciti ni koricu već ga iskoristiti da pripreme drobljenog u salatama (panzanella) ili varivima (ribollita), prepečenog i natrljanog češnjakom kao bruschetu ... Dakako sve je pripremljeno na maslinovom ulju koje je - uz svinjsku mast - jedina masnoća koja je poznata u tom dijelu Italije.

Na cijeni je obrok koji se jede žlicom pa se koristi puno povrća i grahorica, ali i mesa, posebno divljač i perad, ali ona koja slobodno pase kokoši, pure, guske, biserke i golubovi, a od divljači zečeve i kuniće i divlje svinje, fazane. Svinjetina je vrlo zastupljena u proizvodni poznatih toskanskih salama, šunki, kobasica. Jedan od specijaliteta jest i - porchetta, svinjetina pripremljena tako da se očisti od iznutrica i kosti, napuni aromatičnim biljem i lagano peće. Talijanske kuhinje nema bez dobrog komada sira, a Toskanci posebno ponosni na svoj ovčji sir - pecorino te svježi sir raveggiolo (koji se jede slan ali i sladak s medom i orasima) . Najpoznatiji je onaj koji se proizvodu u okolici Pienza i Maremma, nekadašnjoj močvarnoj regiji.

Ono što Toscanu čini slično našoj Istri jesu tartufi kojih ondje iznimno cijene i koriste u visokoj gastronomiji. Kada je riječ o slasticama Toskanci su pravi majstori i što god da odaberete - od Sienskih medenjaka, tiramisua, torte cecco od suhog voća ...nećete pogriješiti. Majstori su priprema marmelada ali i umaka bez kojeg nema jela, ragui, pesto, umaci od povrća...

A vino? E, to je priča koja zahtjeva posebno vrijeme i prostor, no zađete li u Toscanu koje god kušali nećete pogriješiti. Zavučete li se u mala mjesta na toskanskim brežuljcima ili zađete u vinograde osjetit ćete duh regije i vrlo vjerojatno susresti stare Piaggio trokolice ili vlasnike vinograda na traktorima. Vođene vinske degustacije dobrodošle su kako bi uspjeli razlikovati vina, no ne propustite Brunello di Montalcino i Chianti vina, kao vinsku razglednicu iz Toscane.

  • Avatar EU afrodita
    EU afrodita:

    bruschetta mi je najomiljenije pred jelo u Toscani..tako da uvijek kad idem u regiju Chianti posjećujem moj omiljeni restoran gdje bruschettu pripremaju sa svježim komadićima rajčice, dosta luka, bosiljka i maslinovog ulja..tako jednostavno, a jako ukusno....i onda tagliatelle sa umakom ... prikaži još! od tartufa i čaša dobrog crnog Chiantija..mmm

  • jagoda.g777:

    Izvrsno vino Nobile di Montepulcinano u cantini cantina crociani u Molte pucinu treba probati , a tek maslinova ulja i nikako ne zaobici Montalcino jos jedan brdoviti gradic imaju fino vinceko brunello !!!