Blogosfera Gastrobajterica

Trastevere, duša Rima

U rionu Trastevere živi se boemski, ljubi, uživa u životu. To je posljednji kvart u kojem se veš  suši  preko ulice i gdje kavu ne naručujete već sao sjedne u bar. Ondje se malo toga mijenja, samo su dublje bore prijatelja nakon par godina
Objava 04. veljače 2019. 0 komentara 485 prikaza
Pixabay
Pixabay
Trastevere je nekada bio kvart obrtnika. Radionice i trgovine zatvarali bi drvenim roletama, a točno se znalo u kojoj se ulici što proizvodi...

Rim, ah Rim ...NeM to nije grad,

Rim je način života, Rim je centar svijeta, Rim te poziva da ga živiš, Rim uvijek i nanovo veseli, obuzima, grli i mami  ono saltko obećanje: vrati mi se.
Rim je više od povijesti, umjetnosti, šopinga, dobre hrane, on je talijanski najveći grad, grad koji je ostavio traga na cijeli svijet, talijansko političko i vjersko središte... Rim je sve! 

Nemoguće je biti u Rimu, a ne posjetiti, ili bar proći kroz Vatikan. Kupola Bazilike sv. Petra podsjeća na sve prisutnosti Pape. Mogli bi nabrajati turističke rute do beskraja. a zapravo, putovanje u Rim ne valja planirati kao maraton već - u punom smislu riječi - La Dolce Vita, opuštanje u gradskim mediteranskim ritmovima i lutanju slikovitim ulicama.

Dio rimskog doživljaja je i sjedenje u kafićima na ulicama i promatranje ljudi na trgovima, turista koji rastežu karte, prodavača suvenira, i - ako uranite dovoljno i Rimljana. Skockanih od glave do pete kako odlaze na posao. I oni su dio rimskog iskustva. Nigdje kao u Rimu Talijani nisu toliko sređeni :)

No, o ukusima se ne raspravlja, je l' tako?  Tako je i s doživljajima gradova, četvrti, trgova...  Svatko - tko želi - pronađe svoj trenutak. Osim toga #LjepotaJeUOkuPromatrača a ne u #ŽučiPljuvača.

I baš zato, Trastevere je i dalje moj najdraži dio Rima.  

A da sam ga srela ...

Vjerujem, ne samo meni :) a otkrivanje njegovih uličica doživljaj je koji preporučujem svima koji žele uroniti u rimske navike i doživjeti istinski Rim. Moj prvi odlazak onamo, prije dvadesetak godina bio je, moram vam to priznati, ponukan željom da bi moooožda mogla sresti Lucia Dallu. 💜💜🎶🎼🎤

Njegova Pjesma Caruso koju je pjevao s Pavarottijem u Modeni prodana je u više od 9 mil. primjeraka.

Kao prava obožavateljica pratila sam iz časopisa (nije to još bilo portalartala i društvenih mreža) doznala sam da živi na Trastevere, doznala i ulicu te - krenula. Trastevere zaista nije daleko. Iz kojeg god dijela grada krenuli - Piazza Spagna, Coloseum...treba vam oko pola sata. Našla sam tako kuću u kojoj je živio sa svojom partnerom, bar u kojem je ispijao caffe ... Ali njega, nisam srela :( 

Čak i da jesam, iskreno, ne znam što bi mu rekla :)) 

To sam napravila samo jednom, ali se prisjećam svaki put kad odem. Posljednjih godina s posebnom sjetom.I svaki posjet Rimu koristim da, ako ikako stignem, odem do Trastevere.&Lucciouccio Dalla umro je 2012. od srca, u Švicarskoj, nakon koncerta. U rionu Trastevere živi se boemski, ljubi, uživa u životu. To je posljednji kvart u kojem se veš  suši  preko ulice i gdje kavu ne naručujete već sao sjedne u bar. Ondje se malo toga mijenja, samo su dublje bore prijatelja nakon par godina. 

No, ako vas znatiželja ipak odvede do Trastevere, ondje ćete naći ploču s uspomenom na Lucia. Dala ju je postaviti gradonačelnica Rima, prvi put u povijesti žena, Virginia Raggi. Upravo su u toj uličici nastala Luciovaciova djela, a među njima i prekrasna pjesma „Noć čuda.” - La sera dei Miracoli. 
A Lucciov bar? Jer imao je svoje mjesto za caffe, e njega nađite sami. Neću vam odati baš sve...Popijte barem pet rundi dok ga nađete.

Likarije i za papine boljke

No, kad ste već ondje, osim što ćete uživati u atmosferi Trastevere, potražite i prvu ljekarnu u gradu. U karmelićanskomnskom samostanu, uz crkvu Santa Maria della Scala nalazi se, na prvom katu L'Antica Spezieria di Santa Maria della Scala. Datira iz 15. stoljeća i kroz postojanja je zauzela važno mjesto u Rimu jer su onamo po lijek za bolesti dolazili ili posilne slali plemeniti, bogatuni, političari, kardinali, a dolazi su i sami papinski liječnici. Neki su je zbog toga zvali - papinska ljekarna. Naći ćete je na trgu Piazza della Scala 23.

A kako biti na Trastevere a ne zasladiti se nekim rimskim zalogajem? Teško, zar ne? Znate li što je trenutačno hit ondje?

Trapizzino.

Aha! Što je to? Paaaa, recimo, ni pizza, ni tramezzin. Trapizzino je trokutasti džepić iskrojen od tijesta za pizzu ispunjen klasičnim rimskim specijalitetima. Ostane li vam vremena za još istraživanjavanja, a držite se devize da 'ljubav ulazi kroz želudac', pa i ona prema gradu, zaputite se do Mercato Centrale Roma. Jedna je to od najznačajnijih tržnica u  Rimu, po preporuci kultnog vodiča za gurmane Gambero rosso, pulsira poput košnice.

Kod zvjezdanog chefa na trippe Romane

Šušur, vreva, raznolika publika, od trgovaca, do dizajnera, bankara, managera do filmaša i kućnih pomoćnica,turista, prodavačica u luksuznim buticima... 

Mercato - tržnica - otvorena je od 7 do ponoći. Mjesto je to na kojem možete jesti, piti, učiti kuhati, kupovati u 16 specijaliziranih trgovina delikatesama - sirom, čokoladom, kobasicama, artičokama, svim izdanjima rajčice, žitaricama,vinima, kušati pivo u tamošnjoj  maloj pivari i jesti u restoranu koji vodi chef ovjes čaka čak dvije Michelinove zvjezdice, a da pri tom ne bankrotirate. Za 50 eura po glavi jeli smo kao - carevi. 

Nijemac, Glowinglowig je spojio germansku preciznost i talijansku nonšalanciju - u tanjuru. Divota - goveđi rep, janjeći kotleti, tripice s mentom , rižoto s limunom... Sve su moje rimske želje, ostvarene. 
Rimska poslovica kaže: Želiš li osvojiti ženu, ne vodi je na tripice. No, želiš li osvojiti Rimljanku - izvedi je na tripice s mentom.

Ako niste ljubitelji ovakve gastronomije tada se prisjetite ponovno da ste - u Rimu. Ponašajte se kao Rimljani.  Talijani, bez obzira koliko mršavi bili  jedu nevjerojatna tri slijeda za ručak i za večeru. Nisu to velike količine, ali je raznovrsno, ukusno i - zabavno. Pozdrav želucu je tanjur tjestenine, pet, šest zalogaja, ne više. Ili neki minestrone, juhica i sl.  Drugi slijed je komad mesa s povrćem ili riba. A za kraj, sir, ili voće.

Znate li što je pinsa?

Večina će turista linijom manjeg otpora i uz prozirno opravdanje 'pa u Italiji smo ' i otići u pizza cut.  Ne može gore. Razmislite o lokalnoj hrani i kušajte - pinsu. Ne, nije tipfeler ovaj put.  Kako mi je objasnila kolegica Ivana Bubanj, autorica sjajnog vodiča kroz Rim, riječ je o 'baki'  nama danas poznate pizze, a koja je nastala u antičkom Rimu.

I dok je PIZZA kružnog oblika i napravljena od bijelog pšeničnog brašna, pinsa je duguljasta i smatratra se - "nobilnijom". Pravi se od smjese brašna prosa, ječma i pira, sadrži čak 75 - 80% vode i vrijeme dizanja tijesta proteže se na čak 48 sati jer nema umjetnih startera ili kvasaca.

Rimljani su oduševljeni povratkom pinse pa su mjesta na kojima se ona pripreme prepuni domaćih ljudi, dok neupućeni turisti još uvijek u čudu zagledaju 'kakve su to četvrtaste  pizze'. Ono čime će je nadjenuti ovisi o vama - i mašti nema kraja, od rajčice i ribe do luka i brokule, sira, pršuta... Tijesto je manje masno pa je maslinovo ulje,obavezno.

I za kraj, ne zaboravimo ostaviti mjesta za sladoled. Mi smo odabrali s medom i prženim bademima te kavu. Kultno mjesto za ispijanje Rimu je Caffe Greco. Nalazi se u čuvenoj Via Condotti  86.

Do njega prošećite prije no što zauzmete mjesto za sjedenje i uživanje na Piazza Spagna. Postoji već više od 240 godina i ondje su se okupljala mnoga slavna imena - Byron, Goethe, Wagner, čak i Ludvig Bavarski ...Poželite li kupiti suvenir šalicu, pripremite 140 eura.  A dobiti ćete i - tanjurić :)

 

 

JESTE LI ZNALI  ...Iznajmi  "Instagram dečka". Paket nudi turistima profesionalne fotografe da ih prate po Rimu, i profi ih fotografiraju za Instagram. Instagram dečko, koji nudi Roma Experience, naplaćuje 350 eura...

ZANIMLJIVOSTI IZ VATIKANA- ŠVICARSKA STRAŽA DOBIJA NOVE ŠLJEMOVE,OD PLASTIKE 

Papinska švicarska straža jedna je od najpoznatijih vojnih postrojbi na svijetu i postoji više od 500 godina.
Vojska Vatikanske države i postoji od 1506. godine. To je straža sastavljena od švicarskih vojnika koji su odgovorni za zaštitu pape i njegovih rezidencija, kako u Rimu, tako i za njegova putovanja. Danas vojska broji 110 članova, isključivo muškaracs. Stražari moraju biti mlađi od 30 godina i biti švicarski građani katoličke vjere. Ne smiju imati kaznenu evidenciju i moraju služiti u švicarskoj vojsci. Njihove helebarde, mač i koplje predstavljaju reprezentativno oružje; u slučaju nužde imaju i moderno oružje.
Uniforma stražara je sve samo ne moderna, ali i Rim je sada u korak s vremenom, barem tehnički: nova pokrivala za glavu stražara izrađena su 3D pisačem.
Srednjovjekovni oklop čuvara ručno je kovan u Austriji. Do sada je to bio slučaj i za kacige. Tradicionalna metalna pokrivala za glavu teže gotovo dva kilograma. Ali sada se stvari mijenjaju.
Crne kacige koje su stražari nosili za vrijeme misa i ceremonija zamijenjene su. Nove kacige dolaze s 3D pisača.
Proizvode se u Švicarskoj, u blizini Stansa.
Marcus Risi, vlasnik tvrtke 3D-prototip, odigrao je glavnu ulogu u razvoju projekta.
Skenirana je originalna kaciga iz 16. stoljeća, podaci su obrađeni na računalu i konačno tiskani. Uključujući završne radobe nakon ispisa, vrijeme izrade kacige je oko jedan dan.
Lakše je transportirati - i mnogo jeftinije
Rezultat je; pokrivala za glavu težine 570 grama, izrađena od plastike, otporna na UV zračenje i ventilaciju. Ali to nije igračka, high-tech kacige su vrlo skupe. Kaciga košta između 900 i 1.000 franaka.
Mnogo manje, međutim, od ručno kovanih metalnih kaciga, što je zahtijevalo i do 130 sati rada.
3D pisač stvara oblik u jednoj šestini vremena.
Za 2019. naručeno je više od 120 kaciga. Opskrba se financira donacijama, osobito od privatnih sponzora, a 22. siječnja švicarskoj gardi je dostavljeno prvih 98 kaciga.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.